4 λάθος τρόποι να απολογηθείς στη δουλειά σου - Purpose Συμβουλευτική

4 λάθος τρόποι να απολογηθείς στη δουλειά σου

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όταν κάνεις κάποιο λάθος στην εργασία σου, είναι απαραίτητο να απολογηθείς με το σωστό τρόπο.

Θέλω να σου εκμυστηρευτώ κάτι. Κάποιες φορές, κάνω λάθη. Δεν το περίμενες, το ξέρω. Να όμως ένα γεγονός που με κάνει να νιώθω καλύτερα: Όλοι κάνουμε λάθη, κι εσύ, κι ο διπλανός σου κλπ. Δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε για αυτό. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας.

Και είναι ΟΚ το να κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι πως τα διαχειριζόμαστε και ειδικά στον επαγγελματικό χώρο.

Το λογικό και αναμενόμενο είναι να τα παραδεχτούμε, να μάθουμε από αυτά, να απολογηθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Αντιθέτως, πολλές φορές νιώθουμε άβολα και προσπαθούμε απεγνωσμένα να αποφύγουμε οτιδήποτε θα διέκοπτε την αρμονία στη ζωή και την εικόνα μας, με αποτέλεσμα να τα διαχειριζόμαστε με λάθος τρόπο.

Αν λοιπόν έκανες κάποιο λάθος στη δουλειά σου και ψάχνεις να βρεις ποιος είναι ο σωστός τρόπος να απολογηθείς, χωρίς να έχεις επιπτώσεις, απόφυγε τους ακόλουθους τρόπους:

#1 Λες απλά συγγνώμη (και τίποτα άλλο)

Ναι, ίσως σου μοιάζει περίεργο. Στο κάτω κάτω να απολογηθείς έπρεπε και αυτό έκανες. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Κοίτα, το πρόβλημα δεν είναι ότι το «συγγνώμη» είναι λάθος. Αλλά όταν πετάς τη λέξη μόνη της χωρίς κάποια επεξήγηση για το τι έγινε ή τι θα γίνει, το κάνεις να φαίνεται λίγο ψεύτικο.

«Συγγνώμη που έχασα το meeting, Γιάννη».

Ναι, οκ, αλλά γιατί το έχασες; Είναι όλα καλά; Ή μήπως θεώρησες ότι δεν ήταν σημαντικό; Στο επόμενο θα έρθεις; Δεν είναι υποχρεωτικό να απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, αλλά σίγουρα μια μικρή επεξήγηση κάνει τη «συγγνώμη» αυτή πιο πιστευτή.

Όπως: «Γιάννη, συγγνώμη που έχασα το meeting, όμως έμπλεξα με έναν πελάτη και δεν μπορούσα με τίποτα να προλάβω. Θα μπορούσαμε ίσως αύριο να συζητήσουμε μαζί εν συντομία τα σημαντικότερα θέματα που αναλύθηκαν;»

#2 Χρησιμοποιείς το «αλλά»

Μπορείς να διαβάσεις και το αναλυτικό άρθρο μας, σίγουρα όμως γνωρίζεις ότι όταν βάζεις το «αλλά» στο τέλος μιας πρότασης, πρακτικά ακυρώνεις ότι προηγήθηκε.

«Μου άρεσε το φαγητό, αλλά οι πατάτες είχαν πολύ περίεργη γεύση». Το καταλαβαίνεις και μόνος σου: Η έμφαση της πρότασης, πάει στις πατάτες που δεν σου άρεσαν και όχι στο φαγητό που σου άρεσε.

Το ίδιο πάει και για όταν θες να απολογηθείς. Αν το συνεχίσεις με το «αλλά», ουσιαστικά υποβιβάζεις το «συγγνώμη» σου.

«Συγγνώμη, αλλά αν δεν με είχε διακόψει δεν θα είχα εκνευριστεί μαζί του και δεν θα του είχα βάλει τις φωνές».

Ουσιαστικά τι κάνεις εδώ; Προσπαθείς να δικαιολογήσεις τις εκρήξεις σου κρυβόμενος πίσω από τους κακούς τρόπους του συναδέλφου σου. Όμως δεν πάει έτσι.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσεις για ποιο λόγο έκανες ένα λάθος. Σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να ψάχνεις δικαιολογίες ή να κατηγορείς εμμέσως ή ευθέως τους άλλους.

Οπότε: «Συγγνώμη που τσαντίζομαι ορισμένες φορές. Ώρες ώρες νιώθω ότι δεν προλαβαίνω να πω ούτε λέξη, ειδικά όταν οι γύρω δεν με αφήνουν να τελειώσω αυτό που θέλω να πω. Χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία για τον τρόπο που φέρθηκα». 4 λάθος τρόποι να απολογηθείς στη δουλειά σου

#3 Παριστάνεις ότι δεν έγινε κάτι

Ουσιαστικά σε αυτό το σενάριο, δεν ζητάς συγγνώμη, καθώς αποφεύγεις με διάφορους τρόπους το να απολογηθείς

Ξέρεις ότι έκανες κάτι λάθος, αλλά νιώθεις τόσο αμήχανα με αυτό ή δεν θες να παραδεχτείς ότι κάποιος άλλος είχε δίκιο, που κρύβεσαι.

Καταλαβαίνω ότι το να βρεθείς από τη μεριά του λάθους δεν είναι διασκεδαστικό ή άνετο. Αλλά ξέρεις τι είναι χειρότερο; Να αποφεύγεις ενεργά το συνάδελφο με τον οποίο έκανες το λάθος, λες και έτσι θα ξεχαστεί η υπόθεση.

Όμως δεν κρύβεσαι τόσο καλά όσο νομίζεις. Οπότε σταμάτα να κάνεις τον αδιάφορο και στάσου στο ύψος σου.

#4 Το παρακάνεις

Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο το προηγούμενου. Αντί να κάνεις ότι δεν συνέβη τίποτα, εδώ υπερβάλλεις σε μεγάλο βαθμό και υπερτονίζεις αυτό που έγινε.

«Συγγνώμη που έχασα την προθεσμία. Αυτό ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσα να έχω κάνει σε κάποιον. Είμαι απαράδεκτος»

Όχι, δεν είσαι. Όλοι κάνουμε λάθη και δεν υπάρχει λόγος να κλαίγεσαι και να μεμψιμοιρείς προκειμένου να έχεις τη λύπηση των άλλων.

Το να λες ότι είσαι ο χειρότερος, από τη μια δεν σβήνει αυτό που συνέβη και δεν διασφαλίζει ότι δεν θα ξανασυμβεί και από την άλλη χαλάει την επαγγελματική σου εικόνα. Ναι, χρειάζεται να απολογηθείς και, όχι, δεν χρειάζεται να το παρακάνεις.

Για να βελτιώσεις την επαγγελματική σου εικόνα, δες εδώ

Αν δεν βάλεις το πράγμα στις σωστές του διαστάσεις, είναι σα να δείχνεις ότι δεν έχεις αίσθηση της βαρύτητας της κατάστασης και δημιουργείς ανασφάλεια στους υπόλοιπους συναδέλφους για το πώς θα συμπεριφερθείς όταν όντως γίνει κάτι σημαντικό.

Άρα τι πρέπει να κάνεις; Να αναγνωρίσεις ότι έκανες κάποιο λάθος. Να το παραδεχτείς. Να προχωρήσεις μπροστά. Κι αν ακόμα αναρωτιέσαι μπορείς να απολογηθείς με ωραίο τρόπο στην δουλειά, τότε διάβασε αυτό το άρθρο μας.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!