Πολλοί από εμάς μεγάλωσαν, ακούγοντας «συμβουλές» του τύπου «Πάρε καλούς βαθμούς, μπες σε ένα καλό πανεπιστήμιο, βρες μία σταθερή δουλειά γραφείου και θα είσαι ευτυχισμένος».
Το πρόβλημα όμως είναι, ότι για μερικούς ανθρώπους αυτός ο τύπος ζωής, δεν οδηγεί στην εκπλήρωση των ονείρων τους. Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος ζωής, τους κάνει να μιζεριάσουν και να θέλουν να φύγουν τρέχοντας και ουρλιάζοντας από το γραφείο τους.
Νιώθεις ότι είσαι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους; Γνωρίζεις ποιά είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν πως δεν είσαι φτιαγμένος για μία δουλειά γραφείου;
Ακολουθούν μερικά από αυτά για να σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν η δουλειά γραφείου είναι για σένα και τί μπορείς να κάνεις αν είσαι σίγουρος ότι δεν είναι.
Πολλές φορές δεν έχει να κάνει με την απέχθεια σου για την εξουσία. Έχει να κάνει με το γεγονός πως σε ορισμένους ανθρώπους η τυπική δουλειά γραφείου δεν ταιριάζει. Τα ατελείωτα γραφεία που βλέπουν καθημερινά μπροστά τους, τους κάνουν να θέλουν να φύγουν τρέχοντας από τη δουλειά.
Θυμάμαι ακόμα την πρώτη μου δουλειά σε εταιρία. Στην αρχή όλα μου φαινόντουσαν τέλεια. Κοιτούσα με ενθουσιασμό τους συνεργάτες μου. Μετά από έξι μήνες όμως έψαχνα κάθε ευκαιρία να βγω έξω στον καθαρό αέρα (Ψάχνεις άτομο να πάει να σου πάρει καφέ; Θα πάω εγώ!).
Μερικά χρόνια αργότερα δεν άντεχα άλλο. Έμεινα σε αυτή τη δουλειά εφτά ολόκληρα χρόνια. Χρειαζόμουν ελευθερία και χώρο δικό μου.
Η μονοτονία μπορεί να καταστρέψει και τα πιο λαμπρά μυαλά. Βρες τρόπους να σπάσεις τη δική σου. Αν γνωρίζεις ότι μία δουλειά γραφείου δεν είναι για σένα, ψάξε δουλειές που έχουν αυτό που θα σε κάνει χαρούμενο.
Το να πρέπει να πηγαίνεις και να φεύγεις συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα στο γραφείο, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πως δεν έχει κανένα νόημα η ζωή σου. Κάτι που σίγουρα θα σε κάνει να θέλεις να φύγεις αμέσως από αυτήν τη δουλειά.
Φυσικά υπάρχουν πολλές δουλειές που κάποια στιγμή θα απαιτήσουν να κάνεις τη βάρδιά σου. Αν είναι τέτοια η δουλειά σου και απαιτεί συνέχεια βάρδιες και αυτό σε τρελαίνει, ίσως χρειάζεται να βρεις μία άλλη θέση εργασίας. Δουλειές που χρειάζονται βάρδιες, απαιτούν άτομα που αντέχουν τις βάρδιες. Αν δεν είσαι ένα από αυτά, μάλλον πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι για άλλη δουλειά.
Παρ’ όλα αυτά, αν το ωράριο εργασίας είναι αυτό που είναι, απλά και μόνο επειδή έτσι ήταν πάντα, ίσως μπορείς να πείσεις το αφεντικό σου ότι μπορείς να κάνεις όλα όσα σου αναθέτει, διαφορετικές ώρες από το υπάρχον ωράριο.
Εννοείται πως πρέπει να δείξεις πως ενδιαφέρεσαι για τη δουλειά. Ίσως το αφεντικό σου να έχει σκεφτεί ένα αντίστοιχο σενάριο, αλλά να φοβάται να το πει. Αν του προτείνεις κάτι τέτοιο με έξυπνο και χωρίς πίεση τρόπο, πολύ πιθανό η ιδέα σου να ακουστεί και εν τέλει να υλοποιηθεί.
Δούλεψα πρόσφατα με έναν πελάτη που δυσκολευόταν πολύ να βρει μία δουλειά στις πωλήσεις. Στην αρχή μου φάνηκε μυστήριο, καθώς είχε πολλές προτάσεις για αντίστοιχες θέσεις. Καθώς μιλούσαμε όμως άρχισα να καταλαβαίνω, πως ενώ αγαπούσε τις πωλήσεις, σιχαινόταν όλη τη χαρτούρα και ό,τι σχετίζεται με αυτό.
Στην πραγματικότητα δεν τα απεχθανόταν απλά, τα φοβόταν. Κάθε φορά που έμπαινε σε μία συνέντευξη για δουλειά, η συζήτηση έφτανε μέχρι το σημείο των report και μετά όλα τελείωναν.
Οι εταιρίες που έψαχνε για δουλειά, δεν επιθυμούσαν έναν εργαζόμενο πωλήσεων, που να μη μπορεί ή να μη θέλει να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι της δουλειάς.
Είτε φοβάσαι τη χαρτούρα (ή τη τεχνολογία που χρειάζεται για να την φέρεις εις πέρας), είτε απλά ενοχλείσαι κάθε φορά που πρέπει να την κάνεις, δες την πραγματικότητα. Είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να γίνει μόνη της.
Είτε δουλεύεις για κάποιον άλλον, είτε για σένα, η δουλειά που έχεις να κάνεις απαιτεί έστω και στο ελάχιστο ενασχόληση με χαρτιά, έγγραφα και αριθμούς.
Τούτων δοθέντων, αν απεχθάνεσαι την ενασχόληση με τα χαρτιά, βρες τρόπους να ζητήσεις βοήθεια από άλλους ή να τους αναθέσεις να κάνουν εκείνοι τη δουλειά που εσύ δε θέλεις. Αν πάλι δε γνωρίζεις την τεχνολογία που απαιτεί αυτή η δουλειά, μπορείς είτε να ζητήσεις εκπαίδευση, είτε να μάθεις μόνος σου.
Πολλοί λίγοι άνθρωποι λατρεύουν τη χαρτούρα, αλλά είναι κομμάτι της δουλειάς. Συνεπώς ή αποδέξου την ή βρες κάτι άλλο να κάνεις.
Κανένας δεν επιθυμεί να έχει ένα υπερβολικά αυστηρό αφεντικό. Τα άτομα όμως που δεν είναι φτιαγμένα για τη δουλειά γραφείου, ενοχλούνται ακόμα και όταν το αφεντικό τους, τους αναθέτει τη δουλειά που πρέπει να κάνουν.
Αν νιώθεις θυμό κάθε φορά που το αφεντικό σου, σου ζητάει να παρευρεθείς σε μία συνάντηση που εσύ δε θέλεις ή να δουλέψεις σε ένα πρότζεκτ που δε θεωρείς προτεραιότητα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι. Αν πάλι νιώθεις ενόχληση κάθε φορά που πρέπει να απαντήσεις σε κάποιον, ίσως είναι ξεκάθαρο σημάδι πως είσαι φτιαγμένος για να είσαι αφεντικό του εαυτού σου.
Αν πραγματικά απεχθάνεσαι να δουλεύεις για την υλοποίηση του σχεδίου κάποιου άλλου, κάτσε και σκέψου έναν τρόπο για να καταφέρεις να βγάλεις τα προς το ζην, κάνοντας πραγματικότητα το δικό σου σχέδιο.
Δεν έχει καμία σημασία πόσο βαθιά σου έχουν περάσει οι άλλοι την πεποίθηση, πως η επιτυχία έρχεται μόνο από τη δουλειά γραφείου. Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Αν δεν είσαι φτιαγμένος για τέτοια δουλειά, μη σπαταλήσεις τα χρόνια σου κάνοντας κάτι που δε σου αρέσει. Βρες δημιουργικούς, γενναίους τρόπους να αλλάξεις το ρόλο που έχεις ή να δημιουργήσεις έναν καινούριο.
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είσαι κολλημένος σε μία δουλειά γραφείου που μισείς. Κάνε λοιπόν σκοπό σου να βρεις ανακούφιση ή την πόρτα της εξόδου.
Είμαστε στη διάθεσή σου για να σου δείξουμε πως μπορείς να το κάνεις.
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
6 Τρόποι να φροντίσεις την Επαγγελματική Εξέλιξη σου (ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για σένα)
Κακή Μέρα: 4 Βήματα για να την Αφήσεις Πίσω
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά