Γενικά δεν πρέπει να διακόπτεις.
Ναι, από νεαρή ηλικία, σου θυμίζουν ότι το να διακόπτεις τους άλλους όταν μιλάνε είναι αγενές.
Αλλά, ας πούμε την αλήθεια, υπάρχουν φορές που χρειάζεται να σταματήσεις κάποιον ενώ είναι στα μισά της φράσης του. Ίσως συνεχίζει να αναφέρει κάποιο λανθασμένο γεγονός ή στατιστικό που πιστεύεις ότι πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Ή, ίσως έχεις κάποια ερώτηση για κάτι που μόλις είπε.
Καταστάσεις όπως αυτές μπορεί να είναι δύσκολες στο επαγγελματικό περιβάλλον. Θέλεις να συμμετάσχεις όταν η στιγμή είναι σωστή. Κι από την άλλη δεν θες να φανείς αγενής.
Ευτυχώς υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να διακόπτεις όποιον κρίνεις, χωρίς να φαίνεται ότι παρεμβάλλεσαι.
Πες: «Μπορώ να διακόψω για ένα λεπτό;»
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να συμμετάσχεις όταν κάποιος άλλος μιλάει ήδη είναι να κάνεις το αυτονόητο, να ζητήσεις δηλαδή την άδεια του να διακόψεις.
Όχι μόνο είναι καλός τρόπος να εξακριβώσεις αν συνεισφέρεις ή όχι σε σωστή στιγμή (δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κάνεις κάποιον να χάσει τον ειρμό των σκέψεών του), αλλά επιπλέον αναγνωρίζει το γεγονός ότι διακόπτεις, οπότε δεν δείχνεις σα να μην πρόσεχες τι γίνεται.
(Και φυσικά δεν χρειάζεται σώνει και καλά να περιμένεις την άδεια του άλλου για να διακόψεις. Ρωτάς και λες αυτό που θέλεις).
Πες: «Συγγνώμη που διακόπτω, αλλά…»
Ακόμα κι αν είναι απαραίτητο, πιθανότητα και πάλι να νιώσεις άβολα που κόβεις την κουβέντα του άλλου, ανεξαρτήτως περιστάσεων. Οπότε γιατί να μην «απολογηθείς» εξαρχής;
Και πάλι, αν εισάγεις τη διακοπή με κάτι σαν αυτό, αναγνωρίζεις το γεγονός ότι γνωρίζεις πως κάνεις ένα επικοινωνιακό «ατόπημα». Αν το χρησιμοποιείς με φειδώ (όπως και τις υπόλοιπες τακτικές, καμία φράση δεν σου δίνει δικαιολογία να διακόπτεις συνεχώς), θα σου επιτρέψει να μιλήσεις χωρίς να φαίνεσαι επιθετικός.
Ωστόσο η φειδώ εδώ χρειάζεται και για έναν ακόμη λόγο, αν το παρακάνεις στο «συγγνώμη» θα αρχίσεις να δείχνεις πολύ απολογητικός χωρίς να χρειάζεται κάτι τέτοιο.
Πες: «Μιας και είμαστε στο θέμα…»
Οι διακοπές δεν είναι από μόνες τους κακές. Μάλιστα, μερικές φορές μπορούν να κάνουν τη συζήτηση ακόμα πιο δυνατή και καλή.
Όταν όμως οδηγούν την κουβέντα σε άλλη τροχιά; Τότε σίγουρα θα ενοχλήσουν το πρόσωπο που μιλούσε, όπως και όποιον άλλο συμμετείχε εκείνη τη στιγμή.
Οπότε προτού συμμετάσχεις βεβαιώσου ότι η διακοπή είναι σχετική με το θέμα που συζητείται. Αν όχι, τότε είναι καλύτερα να περιμένεις μέχρι το άτομο που μιλάει να ολοκληρώσει τη σκέψη του.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι συμμετέχεις στη συζήτηση, αντί να την εκτροχιάζεις προς άλλη κατεύθυνση.
Θες να μάθεις να πλοηγείσαι με επιτυχία στο απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον; Δες εδώ
Πες: «Προτιμάς να κάνουμε ερωτήσεις στο τέλος ή σε όποιο σημείο προκύπτουν;»
Μερικές φορές, ότι έξυπνες τακτικές και φράσεις κι αν χρησιμοποιήσεις, η διακοπή δεν θα φανεί ποτέ ευγενική στους άλλους. Για παράδειγμα, όταν κάποιος είναι στη μέση μια παρουσίασης, το να τον διακόψεις, το μόνο που θα κάνει είναι να σε κατηγοριοποιήσει ως αγενή στα μάτια των υπολοίπων.
Αυτός είναι και ο λόγος που βοηθάει πολύ να θέσεις από την αρχή τους κανόνες. Πριν ξεκινήσει να μιλάει ο συνάδελφος, ρώτα τον τι προτιμάει.
Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να έχουν τη συμμετοχή των άλλων σε τυχαίες στιγμές, καθώς τους παίρνει κομμάτι της πίεσης. Άλλοι όμως προτιμούν να κρατήσεις τις απορίες και τη συμμετοχή σου για το τέλος, προκειμένου να μη χάσουν τη ροή τους.
Βεβαιώσου ότι έχεις καταλάβει τι προτιμάει το συγκεκριμένο άτομο, και θα είσαι ικανός να προσαρμόσεις την τακτική σου κατάλληλα.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήταν δυνατό να μην χρειάζεται να διακόψεις ποτέ κανέναν. Αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο, Χρησιμοποίησε την πιο ταιριαστή από τις παραπάνω τακτικές τους (ή και συνδυασμό τους) και θα μπορείς να διακόπτεις με τρόπο που είναι ευγενικός και επαγγελματικός, χωρίς να χαλάς την καλή εντύπωση που έχουν σχηματίσει για εσένα οι άλλοι.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις