Πως θα σε συμπαθήσει το αφεντικό σου - Purpose Συμβουλευτική

Πως θα σε συμπαθήσει το αφεντικό σου

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Είναι σημαντικό να σε συμπαθήσει το αφεντικό σου.

Θες να πας μπροστά στη δουλειά σου και να εξελιχθείς στην καριέρα σου; Τότε πρέπει να είσαι ευγενικός απέναντι στον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για την προαγωγή σου. Ίσως να μην είναι τόσο απλό και εύκολο (και σίγουρα δεν πρέπει να το κάνεις πολύ φανερά), αλλά δεν είναι κακό να προσπαθήσεις να αναδείξεις στο αφεντικό σου τη θετική σου πλευρά για να σε συμπαθήσει.

Η σχέση σου με τον προϊστάμενο σου είναι η πιο σημαντική σχέση που έχεις στη δουλειά σου

Όταν το αφεντικό σου είναι ευχαριστημένο από την δουλειά σου, θα σε βοηθήσει να μάθεις καινούργια πράγματα που αφορούν την εργασία σου, μπορεί να σου δώσει πιο ηγετικό ρόλο και ίσως σου παραχωρήσει και μια προαγωγή.

Φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει να είναι «γλείφτης». Αλλά υπάρχουν 5 τρόποι για να κάνεις το αφεντικό σου χαρούμενο.

#1 Για να σε συμπαθήσει ανάλαβε την δική του/της δουλειά

Ένας τρόπος για να βοηθήσεις το αφεντικό σου σε μια δύσκολη μέρα είναι να προσφερθείς να αναλάβεις τη δική του δουλειά.

Αν θες να είσαι ο καλύτερος στη δουλειά σου, ανακάλυψε τι είναι αυτό που δεν αρέσει στο αφεντικό σου να κάνει και πρόσφερε τη βοήθειά σου.

Για παράδειγμα, αν έχει να ετοιμάσει μια παρουσίαση αλλά δεν του αρέσει να χρησιμοποιεί το Powerpoint, προσφέρσου να την ετοιμάσεις εσύ. Αλλά να είσαι προσεκτικός πως θα ζητήσεις να τον βοηθήσεις.

Καλό θα ήταν να εστιάσεις στις ανάγκες του αφεντικού σου (δηλαδή αν δεις ότι έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις να τον βοηθήσεις) παρά στις δικές σου (όταν δηλαδή βρεθείς εσύ στην ανάγκη και χρησιμοποιήσεις ως πρόσχημα την βοήθειά του για να κερδίσεις κάτι παραπάνω).Πως θα σε συμπαθήσει το αφεντικό σου

#2 Να είσαι αξιόπιστος

Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν θέμα στο να είναι συνεπείς στις προθεσμίες τους, στο να φτάνουν στην ώρα τους στη δουλειά και ακόμα και στο να είναι επιμελείς.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί το 97% των επαγγελματιών HR που συμμετείχαν σε μια έρευνα πρόσφατα δήλωσαν ότι η αξιοπιστία είναι μια εξαιρετικά σημαντική ιδιότητα για να καθοριστεί αν ένας υποψήφιος έχει τα απαιτούμενα προσόντα για να προσληφθεί στην αρχική θέση.

Τα αφεντικά αναζητούν ανθρώπους που παρέχουν σιγουριά και αξιοπιστία.

Για παράδειγμα, θέλουν να ακούσουν από σένα ότι θα παραδώσεις την αναφορά σου στο γραφείο τους αύριο στις 9 το πρωί και να σε δουν όντως να το κάνεις.

Με άλλα λόγια, όταν λες ότι θα κάνεις κάτι κάνε το. Θα σου δώσει ένα παραπάνω μπόνους για το μέλλον σου και θα σε βοηθήσει να σε βλέπει με καλό μάτι το αφεντικό σου και δεν θα αργήσει να σε συμπαθήσει.

#3 Για να σε συμπαθήσει το αφεντικό δημιούργησε καλή επικοινωνία

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ζητούν από τα αφεντικά τους κάποια συμβουλή. Έχοντας έναν διαρκή και τακτικό διάλογο με τον διευθυντή σου, μπορείς να διευκρινίσεις τις προσδοκίες του για συγκεκριμένα καθήκοντα, έργα και προβλήματα και, στη συνέχεια, να υπερβείς με συνέπεια αυτές τις προσδοκίες.

Εκτός και αν το αφεντικό σου είναι λεπτολόγος, τότε είναι δική σου ευθύνη να τον ενημερώνεις για την πορεία της εργασίας σου.

Ένας τρόπος που μπορείς να το κάνεις αυτό είναι μέσω εβδομαδιαίων αναφορών. Για να καθορίσεις την καλύτερη μέθοδο επικοινωνίας, απλά ρώτα το αφεντικό σου.

Πες κάτι όπως «μπορώ να σου δώσω μια εβδομαδιαία αναφορά μέσω email ή να κάνουμε από κοντά μια συζήτηση- ότι προτιμάς».

Αν θες να κάνεις το αφεντικό σου να σε συμπαθήσει, δες εδώ

#4 Μοιράσου επαίνους στις ομαδικές συναντήσεις

Για να είσαι ο καλύτερος υπάλληλος χρειάζεται να είσαι και ομαδικός παίκτης.

Οι άνθρωποι μπορούν να αποδείξουν ότι δουλεύουν καλά με τους συναδέλφους τους, γιορτάζοντας τις επιτυχίες των άλλων στα meeting..

Μπορείς να πεις για παράδειγμα σε μια συνάντηση, ώστε όλοι να το γνωρίζουν, ότι ο Γιάννης έκανε μια εξαιρετική δουλειά την προηγούμενη εβδομάδα. Χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν σωστά η δουλειά που σας είχε ανατεθεί.

Με το να δείχνεις αυτή τη θετική ενέργεια στις συναντήσεις θα κάνεις το αφεντικό σου να σε εκτιμήσει περισσότερο για τη συνεισφορά σου στο ηθικό της ομάδας.

Πρέπει να έχεις μια σωστή συμπεριφορά, αν θες το αφεντικό σου και η ομάδα σου να δουλεύουν μαζί σου αρμονικά.

#5 Μάθε τον τρόπο ζωής του αφεντικού σου

Οι διευθυντές σήμερα τείνουν να μοιράζονται αρκετά για την προσωπική τους ζωή στους υφιστάμενούς τους, και έτσι αποκτούν πιο άμεσες σχέσεις μαζί τους.

Μια καλή αρχή είναι να μάθεις για τα ενδιαφέροντά του και τα χόμπυ του και ίσως να έχετε κοινά. Μια καλή ερώτηση που μπορείς να κάνεις είναι «Είδες μήπως τον χθεσινό αγώνα ποδοσφαίρου;»

Αλλά ακόμα και αν δεν έχετε κοινά ενδιαφέροντα, ρώτησέ τον για την οικογένειά του. Για παράδειγμα, ρώτα τον: «πως τα πήγε ο γιος σου στο χθεσινό παιχνίδι ποδοσφαίρου;». Είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσει πολύ το γεγονός ότι ενδιαφέρεσαι και είναι πολύ πιθανόν να μοιραστεί πράγματα μαζί σου. Πως θα σε συμπαθήσει το αφεντικό σου

Κάνε την κίνησή σου για να σε συμπαθήσει

Το να αναπτύξεις μια ισχυρή σχέση και να σε συμπαθήσει το αφεντικό σου, είναι σημαντικό για τη δουλειά σου και την καριέρα σου. Όχι μόνο μπορεί να κάνει τη μέρα σου πιο παραγωγική και ευχάριστη, αλλά επίσης θέτει τα θεμέλια για μια μακροχρόνια επαγγελματική σχέση. Και ίσως κάποια στιγμή, όταν θελήσεις να εξελιχθείς και να δουλέψεις κάπου αλλού, χρειαστείς μια σύσταση από εκείνον.

Αλλά αν έχεις ένα αφεντικό με το οποίο δεν μπορείς να αναπτύξεις σχέσεις και ανήκει στην κατηγορία των τοξικών ανθρώπων είναι καλό να έχεις ανοιχτές τις επιλογές σου.

Αν θες να βρεις έναν αφεντικό που να ταιριάζει στο δικό σου στυλ, μπορείς να απευθυνθείς σε εμάς.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!