Μήπως είσαι το Θύμα στη δουλειά; - Purpose Συμβουλευτική

Μήπως είσαι το Θύμα στη δουλειά;

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Το να είσαι το θύμα στη δουλειά δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Τίποτα δεν κάνει μια θέση εργασίας περισσότερο μίζερη από ένα κακό αφεντικό. Ειδικά αν μιλάμε για κάποιον που δε διστάζει να εκμεταλλευτεί τους άλλους.

Σίγουρα, σαν μέλος μιας ευρύτερης ομάδας, χρειάζεται να υπερβαίνεις πότε πότε τα καθήκοντα σου.

Όμως το να νιώθεις αδικημένος ή πως μόνιμα σε εκμεταλλεύονται και είσαι το θύμα του γραφείου, είναι κάτι που κανείς δε θέλει στη δουλειά του.

Τι σημαίνει να είσαι δεδομένος;

Φυσικά, ως εργαζόμενος αναμένεται να φέρνεις εις πέρας έναν συγκεκριμένο αριθμό εργασιών που περιλαμβάνονται στα καθήκοντα της θέσης εργασίας σου. Όταν όμως η αξία που προσφέρεις αγνοείται ή το αφεντικό σου δείχνει αδιαφορία για τη συνεισφορά σου στο έργο της εταιρίας αρχίζεις να νιώθεις το θύμα του γραφείου. Και τότε ένα καμπανάκι πρέπει να χτυπήσει μέσα σου.

Κάθε σωστό αφεντικό γνωρίζει την δύναμη που έχει η αναγνώριση της προσφοράς ενός υπάλληλου και σε επιβραβεύει τακτικά. Και όταν μιλάτε οι δύο σας αλλά και όταν βρίσκεστε σε ομαδικό περιβάλλον.

Πως καταλαβαίνεις όμως αν ο προϊστάμενος σου σε εκμεταλλεύεται;

Ακολουθούν πέντε δυνατές ενδείξεις που δείχνουν πως σε εκμεταλλεύονται και είσαι το θύμα στην εργασία σου. Και αν βρεις πως κάτι από τα παρακάτω ισχύει για εσένα, τότε κάνε κάτι για να αντιμετωπίσεις το θέμα.

Μην κάθεσαι απλά και το υπομένεις μαρτυρικά.

#1 Κάνεις μόνιμα υπερωρίες

Πολλές εταιρίες και επιχειρήσεις, λειτουργούν πλέον με μικρότερο αριθμό εργαζομένων από τον ιδανικό. Και επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν επιπλέον άτομα, ζητούν από τους υπάρχοντες υπαλλήλους, να καλύψουν τα κενά.

Φυσικά, ως ένα σημείο είναι λογικό να κάνεις μερικές υπερωρίες αν χρειαστεί. Ωστόσο, αν η εργασία σου καταπατά μόνιμα τα βράδια και το Σαββατοκύριακο σου, τότε είναι ευθύνη σου να διεκδικήσεις αυτές τις ώρες για τον εαυτό σου.

Υπάρχουν βεβαία και οι εξαιρέσεις ανάλογα με τον τομέα και το είδος της εργασίας. Αν πχ δραστηριοποιείσαι σε μια θέση που γενικά απαιτεί να δουλεύεις πολλές ώρες τότε θα πρέπει να αναπροσαρμόσεις τις προσδοκίες σου. Ή αν οι υπερωρίες σου πληρώνονται κανονικά τότε η κατάσταση είναι περισσότερο δίκαιη.

Όμως αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Αν δουλεύεις μόνιμα έξτρα ώρες χωρίς να πληρώνεσαι σε μια θέση που γενικά δεν το απαιτεί, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το ζήτημα άμεσα.

Θα πρέπει να κάνεις μια ειλικρινή κουβέντα με το αφεντικό σου. Ωστόσο θα πρέπει να δώσεις και προσοχή στο πλαίσιο που θα δώσεις στην κουβέντα.

Κανόνισε λοιπόν μια συνάντηση με τον προϊστάμενο σου και πες του πως οι έξτρα ώρες σε καταβάλλουν. Πως ανησυχείς πως πλησιάζεις σε εργασιακό burnout και πως είσαι συνεργάσιμος και νοιάζεσαι για τη δουλειά σου αλλά η κούραση δε σε αφήνει να αποδώσεις τα μέγιστα.

Με λίγα λόγια, εξήγησε του πως η εργασιακή κόπωση μπορεί να απειλήσει την εταιρία και το πιο πιθανό είναι πως το ζήτημα σου θα λάβει την προσοχή που του αρμόζει.Μήπως είσαι το θύμα στη δουλειά;

#2 Κάνεις τον προσωπικό βοηθό του αφεντικού σου

Εκτός και αν σε έχουν προσλάβει σε μια θέση καλοθελητή, η πλειοψηφία του εργασιακού σου χρόνου δεν πρέπει να αναλώνεται στο να φέρνεις τον καφέ στον προϊστάμενο σου. Πρέπει να αφιερώνεται στο να χτίζεις τις δεξιότητες σου και να κάνεις τη δουλειά για την οποία έχεις προσληφθεί, όχι να είσαι το θύμα για όλες τις δουλειές.

Για αυτό λοιπόν πρέπει να διευθετήσεις το ζήτημα. Φυσικά, χρειάζεται λίγη προσοχή. Μην πεις στο αφεντικό σου: «Α αυτό που μου ζητάς δεν είναι στα καθήκοντα μου άρα δε θα το κάνω.».

Αντί για μια τέτοια προσέγγιση, απλά ανάφερε πως τα καθήκοντά σου μοιάζουν να έχουν αλλάξει και ρώτα αν οι αλλαγές αυτές είναι μόνιμες. «Καταλαβαίνω πως τα καθήκοντα μου έχουν αλλάξει οπότε θα ήθελα να ρωτήσω τι αναμένεται από εμένα να κάνω».

Είναι πολύ πιθανό ο προϊστάμενος σου να μην έχει αντιληφθεί καν πως σε αποσπά μόνιμα με δικά του θελήματα. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν φέρνεις το ζήτημα στην επιφάνεια.

Και αν ο προϊστάμενος σου θέλει να συνεχίσεις να τον υπηρετείς ως βοηθός του τότε ανάφερε κάτι του στυλ: «Χαίρομαι που σε βοηθώ, θα ήθελα όμως να αφιερώσω τον χρόνο μου στις άλλες εργασίες που ζητούν τη προσοχή μου. Θα μπορούσαμε να αναθέσουμε αυτές τις μικροδουλειές σε κάποιο απ’ τα παιδιά της πρακτικής.».

Θες να μάθεις να χειρίζεσαι σωστά τις δυναμικές στην εργασία σου; Δες εδώ

#3 Αναλαμβάνεις καθήκοντα για δύο

Ένας συνάδελφος απολύεται ή παραιτείται και αναλαμβάνεις τα καθήκοντα του ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεις και τα δικά σου. Για πόσο όμως θα επιβαρύνεσαι το επιπλέον φορτίο;

Αν μιλάμε για μια-δύο εβδομάδες τότε απλά υπόμεινε το. Αν όμως η κατάσταση ξεφεύγει χρονικά ή το αφεντικό σου σού δείχνει πως δεν προτίθεται να προσλάβει αντικαταστάτη, τότε χρειάζεται να μιλήσεις για να μην γίνεις το θύμα που επιμερίστηκε μόνιμα έξτρα φόρτο εργασίας.

Αν δε σε πειράζει να κάνεις επιπλέον δουλειά τότε θα πρέπει να ανταμειφθείς για αυτή. Ανάφερε λοιπόν στο αφεντικό σου πως έχεις αναλάβει επιπλέον καθήκοντα και ρώτα τον πως θα μπορούσατε να προσαρμόσετε το εισόδημα σου, ώστε να ταιριάζει με τον νέο σου ρόλο.

Αν το αφεντικό σου σού πει πως δεν προτίθεται να σου κάνει αύξηση, ζήτα βοήθεια για το που να δώσεις μεγαλύτερη προτεραιότητα και έπειτα ρώτα πως αλλιώς θα μπορούσες να ανταμειφτείς για την επιπλέον δουλειά.

#4 Περιμένεις μόνιμα αύξηση ή προαγωγή

Αν ο προϊστάμενος σου σού υπόσχεται συνεχώς αύξηση ή προαγωγή και η υπόσχεση ποτέ δε πραγματοποιείται, τότε μάλλον σε κοροϊδεύει. Και αν περιμένεις για να αντιμετωπίσεις το ζήτημα, τότε χάνεις πιθανό μελλοντικό εισόδημα που θα μπορούσες να έχεις.

Τι να κάνεις; Σίγουρα όχι το θύμα που περιμένει καρτερικά αν και πότε ο προϊστάμενος του, θα πραγματοποιήσει την υπόσχεση που έχει δώσει.

Μίλα με το αφεντικό σου, πες του ότι είχατε μιλήσει για προαγωγή ή αύξηση και ρώτα τον πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η υπόσχεση. Αν λάβεις μια αόριστη απάντηση, τότε θα χρειαστεί να βάλεις λίγη περισσότερη πίεση.

Για παράδειγμα μπορείς να του πεις πως δεν σε ενδιαφέρει να φύγεις από την εταιρία και καθώς συμφωνείτε και οι δύο πως αξίζεις αυτή την αύξηση-προαγωγή, θα ήθελες να ξέρεις πότε περίπου να την περιμένεις.Μήπως είσαι το θύμα στη δουλειά;

#5 Το αφεντικό σου σού κλέβει την δόξα

Έχεις την ατυχία να έχεις για αφεντικό έναν προϊστάμενο που κλέβει τη δόξα και τα εύσημα για τη δική σου δουλειά και τις δικές σου ιδέες;

Το να ανακτήσεις την πατρότητα των κατορθωμάτων σου, θα σου επιτρέψει να ακουστείς περισσότερο μέσα στην εταιρία και να κάνεις καλύτερη εντύπωση στα ανώτερα στελέχη. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη θέση σε άλλο τομέα της εταιρίας.

Πως αντιμετωπίζεις όμως έναν κλέφτη ιδεών;

Για αρχή μην συγκρουστείς με τον προϊστάμενο σου, Υπάρχει πάντα η πιθανότητα εκείνος να έχει ξεχάσει εντελώς πως ήταν δική σου η ιδέα που έφερε αποτελέσματα. Ευγενικά λοιπόν υπενθύμισε του πως η ιδέα ή η συνεισφορά ήταν δική σου.

Και κάνοντας το αυτό τακτικά τοποθετείς τον εαυτό σου σε μια θέση που η συνεισφορά σου είναι ορατή και έτσι είναι ευκολότερο να δεχτείς στο μέλλον αναγνώριση και επιβράβευση.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!