4 τρόποι για να κερδίσεις την Εμπιστοσύνη των άλλων - Purpose Συμβουλευτική

4 τρόποι για να κερδίσεις την Εμπιστοσύνη των άλλων

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Το να έχεις την Εμπιστοσύνη των άλλων είναι πολύ σημαντικό.

Πόσο εύκολο είναι όμως να εμπιστευτούμε κάποιον άνθρωπο; Πόσο συχνά μας συμβαίνει και γιατί όσο περνάνε τα χρόνια μας φαίνεται όλο και δυσκολότερο;

Πόσο απλό ήταν κάποτε να εμπιστευτούμε κάποιον; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι άγγιζε τα επίπεδα της αφέλειας. Όντας παιδιά, δεν πιστεύαμε ότι ο κόσμος μπορούσε να μας κάνει κακό, ούτε σωματικά, ούτε συναισθηματικά και έτσι εμπιστευόμασταν τους πάντες ή σχεδόν τους πάντες.

Με τα χρόνια αυτό άλλαξε. Οι περιστάσεις και ο άνθρωποι μας ανάγκασαν να μην εμπιστευόμαστε τους γύρω μας. Αυτό προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι αισθανόμαστε ότι μας έχουν προδώσει.

Αισθάνομαι προδομένος

Είναι αυτό κάτι που πραγματικά συμβαίνει ή απλά έτσι το αισθανόμαστε; Μήπως δεν μας έχουν προδώσει τόσο πολύ αλλά έχουμε επιλέξει να «μαζευτούμε» τόσο που πλέον να μην μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ανοιχτούμε σε κανέναν; Ποια ήταν η καθοριστική στιγμή που αποφασίσαμε ότι δεν θα εμπιστευτούμε ποτέ ξανά κάποιον;

Ίσως να μην αισθάνεσαι τόσο ακραία συναισθήματα και διαβάζοντας το άρθρο να σκέφτεσαι ότι αποκλείεται κάποιος να νοιώθει έτσι. Η αλήθεια είναι όμως ότι πολύς κόσμος εκεί έξω δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους συνανθρώπους του και αυτό φαίνεται. Φαίνεται στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, που έχουν γίνει ανύπαρκτες και όλοι κρυβόμαστε πίσω από υπολογιστές και ψεύτικες φωτογραφίες. Φαίνεται στις επαγγελματικές μας σχέσεις που όλοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τον διπλανό τους και να τον μειώσουν.

Σε πρόσφατη έρευνα, η Ελλάδα βγήκε πρώτη σαν χώρα με την μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης σε όλη την Ευρώπη. Αν δεν εμπιστεύεσαι την γιαγιά μπροστά σου, στη σειρά του σούπερ μάρκετ, τότε πώς να εμπιστευτείς ανθρώπους γύρω σου για να κάνεις σχέσεις;

Πως μπορώ να κερδίσω την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων μου;

Η εμπιστοσύνη είναι μία διαδικασία που δεν σταματάει να «τρέχει». Χρειάζεται συστηματική ενίσχυση και μπορεί πολύ εύκολα να καταρρεύσει. Από την στιγμή που έχεις κάνει μία σχέση ή έχεις συνυπάρξει με φίλους, ξέρεις πολύ καλά ότι το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου είναι δύσκολο και πρέπει να  είναι στάση ζωής για εσένα.

Θες να μάθεις πώς να κερδίζεις την Εμπιστοσύνη των συναδέλφων σου; Δες εδώ

Προστάτεψε τους

Ένας τρόπος για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου είναι να τους κάνεις να αισθανθούν ότι είσαι φερέγγυος. Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή θα σε τεστάρουν με κάτι μικρό. Θα σου πουν μία λεπτομέρεια που δεν είναι μεγάλης σημασίας και θα ελέγξουν αν θα κρατήσεις αυτή την πληροφορία ή αν θα την διαδώσεις από την μία άκρη  του γραφείου στην άλλη. Φυσικά, αυτή η διαδικασία γίνεται ακούσια. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που συνειδητά θα ελέγξουν την φερεγγυότητα σου.

Ειδικά οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο την ανάγκη για προστασία, καθώς η φήμη τους είναι αρκετά σημαντική και εύκολα παρεξηγήσιμη, σε αυτό το είδος κοινωνίας που ζούμε.

Να είσαι αξιόπιστος

Αν θες να σε εμπιστευτεί κάποιος, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να του δείξεις ότι έχεις σταθερότητα χαρακτήρα. Οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται ευκολότερα τους ανθρώπους που έχουν σταθερό πρόγραμμα, που είναι προβλέψιμοι και που εμφανίζονται στην ώρα τους.

Αν μπορέσεις να κάνεις αυτά τα τρία πράγματα, τότε θα κερδίσεις πολλούς ανθρώπους. Η φυσική μας τάση προς την Τάξη και όχι το Χάος, κάνει αυτού του είδους τους ανθρώπους να κερδίζουν την εμπιστοσύνη μας. 4 τρόποι για να κερδίσεις την Εμπιστοσύνη των άλλων

Θετική στάση και Εμπιστοσύνη

Ο κόσμος θέλει να αισθάνεται καλά. Δεν θέλει να έχει δίπλα του ανθρώπους που υποφέρουν, που τους μειώνουν, που καταστροφολογούν και που γενικά έχουν μία αρνητική στάση ζωής. Θα εκπλαγείς με το πόσα μπορείς να πετύχεις έχοντας θετική προδιάθεση και χαμόγελο στα χείλη.

Ένα χαμόγελο δείχνει την προδιάθεσή σου. Κάνε ένα πείραμα στον δρόμο. Βγες μία μέρα με τα μούτρα κάτω και βγες και μία μέρα με το χαμόγελο κολλημένο στο πρόσωπό σου. Έλεγξε και θα εκπλαγείς από το πόσες φορές θα σε σταματήσει ο κόσμος για να σου κάνει ερωτήσεις. Τα αρχέγονα ένστικτα θα ωθήσουν κάποιον να επικοινωνήσει με αυτόν που δεν φαίνεται απειλητικός. Αν χαμογελάς, αυτό θα σε κάνει λιγότερο τρομακτικό και συνεπώς «έμπιστο».

Εξωτερική εμφάνιση

Αν τώρα φροντίσεις και την εξωτερική σου εμφάνιση, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα κερδίσεις πολύ πιο εύκολα τους ανθρώπους. Και πάλι εδώ, τα αρχέγονα ένστικτα σου θα ψάξουν για την μεγαλύτερη αξιοπιστία και ποιος θα την εκπέμψει αυτή; Φυσικά αυτός που είναι περιποιημένος, καθαρός, φροντισμένος και που «φαίνεται ότι τα βγάζει πέρα εύκολα»

Είπαμε, ένστικτό. Φρόντισε να το εμπιστευτείς και δεν θα σε απογοητεύσει.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!