Η σκληρή αλήθεια για τους Φίλους: Θέλουν όντως το καλό σου; - Purpose Συμβουλευτική

Η σκληρή αλήθεια για τους Φίλους: Θέλουν όντως το καλό σου;

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Με το πέρασμα των χρόνων έκανες πολλούς φίλους. Μερικοί από αυτούς σημαίνουν πολλά για σένα, ενώ άλλοι ξέρεις μέσα σου, πως δε σου προσφέρουν τίποτα. Βρίσκεις δυσκολία στο να βρεις κοινά σημεία επικοινωνίας ή διαπιστώνεις πως έχετε διαφορετικά πιστεύω, αξίες και ενδιαφέροντα. Ίσως πάλι έχετε ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους στην καριέρα ή ακόμα και τη ζωή.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και η επαφή με άλλους είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να διατηρείται μία αίσθηση ευτυχίας και σύνδεσης. Κάποιες επαφές όμως ή φιλίες δεν είναι γραφτό να κρατήσουν. Το να διατηρείς επαφές με ανθρώπους που δεν έχετε τίποτα κοινό πλέον, μπορεί να σε εξαντλήσει, ακόμα και να εμποδίσει την προσωπική σου εξέλιξη.

Ξεκαθάρισε τους φίλους σου

Έχεις ακούσει για τη σημασία του να ξεκαθαρίζεις τί χρειάζεσαι και τί όχι από το σπίτι σου, έτσι δεν είναι; Τί συμβαίνει όμως με τους φίλους;  Μπορεί να μην είναι εύκολο να περιορίσεις τους φίλους σου, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσεις ποια άτομα από το περιβάλλον σου δε σου προσφέρουν τίποτα.

Υπάρχουν τρία είδη επαφών που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις σε ποιες από αυτές βρίσκονται οι φίλοι σου: κακές, ψευτο-καλές και πραγματικές επαφές.

Οι κακές επαφές

Είναι οι άνθρωποι που σου ρουφάνε την ενέργεια. Αυτές οι φιλίες υπάρχουν γιατί θεωρείς πως είναι καλύτερα να έχεις κακές παρέες, παρά να είσαι μόνος σου. Αυτές οι παρέες όμως σε κάνουν να νιώθεις μόνιμα αρνητικά συναισθήματα, σε εξαντλούν και δεν υπάρχει πραγματική σύνδεση μεταξύ σας.

Παραδείγματα αυτού του είδους παρέας, είναι κάποιος που σε αναγκάζει να περάσεις χρόνο μαζί του και αν δεν το κάνεις σου δημιουργεί τύψεις, κάποιος που σε μειώνει συνεχώς ή ακόμα και κάποιος που ενώ του δίνεις πολλά, δε δίνει τίποτα πίσω. Είναι πολύ πιθανό επίσης, να μην υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ σας, αφού ξέρεις πως αν του πεις κάτι εμπιστευτικό, αυτός αμέσως θα το διαδώσει παντού.

Μέσα από μία τέτοια σχέση, δεν μπορείς να βελτιωθείς και να ωριμάσεις. Αντιθέτως, θα σε κάνει να νιώθεις μικρός, ενοχικός και γεμάτος φόβο και ντροπή. Η σκληρή αλήθεια για τις Φίλους: Θέλουν όντως το καλό σου;

Οι ψευτο-καλές επαφές

Αυτές οι επαφές είναι οι πιο δύσκολα αναγνωρίσιμες. Παρόλο που περιλαμβάνει ανθρώπους που είναι θετικοί και υποστηρικτικοί, η φιλία τείνει να βαλτώνει.

Έχουν την τάση να σου λένε αυτά που θες να ακούσεις και όχι αυτά που θα σε βοηθήσουν να γίνει καλύτερος. Ίσως είναι κάποια φιλία που ξέρεις πολύ λίγα για το πως αισθάνεται ο άλλος, μπορεί να μη σε εμπιστεύεται ή να μην τον εμπιστεύεσαι εσύ. Κάνετε πολλά διασκεδαστικά πράγματα μαζί, αλλά παρόλα αυτά νιώθεις πως δεν γνωρίζεστε καλά.

Μπορεί να νιώθεις καλά, αλλά είναι μία φιλία χωρίς νόημα.

Οι πραγματικές επαφές

Αυτοί είναι οι φίλοι που βρίσκονται δίπλα σου ό,τι και αν γίνει. Μοιράζονται τη χαρά, τους φόβους, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες σου και είναι υποστηρικτικοί. Το ίδιο κάνεις και εσύ για αυτούς.

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός αλλά ένα δυνατό αίσθημα, ότι θα είστε μαζί για πολύ καιρό ακόμα. Αν κάνεις κάτι με το οποίο δεν είναι σύμφωνοι, θα φροντίσουν να στο πουν πρώτοι από όλους. Δε θα το κάνουν για να σε στενοχωρήσουν, αλλά από αγάπη και ενδιαφέρον. Ό,τι και αν σου συμβεί θα τρέξουν να σε βοηθήσουν.

Το ξεκαθάρισμα των φίλων είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο

Το ξεκαθάρισμα είναι πιο εύκολο στα λόγια, παρά στην πράξη. Μόλις συνειδητοποιήσεις πως κάποιο άτομο πρέπει να φύγει από τη ζωή σου, το αίσθημα μήπως κάνεις λάθος σε κατακλύζει. Αυτό το αίσθημα πηγάζει από το ένστικτο του ανθρώπου που τον κάνει να θέλει να αποφύγει συναισθήματα, όπως η μοναξιά και η απομόνωση.

Είναι επίσης συνδεδεμένο με την αυτοπεποίθησή μας και την ανάγκη μας για επιβεβαίωση από τους άλλους, ακόμα και όταν αυτοί δεν είναι άτομα κατάλληλα για εμάς. Σίγουρα θα σκεφτείς «αν τους διώξω και κάνουν ενδιαφέροντα πράγματα χωρίς εμένα; Ίσως είναι καλύτερα να μείνει η φιλία ως έχει, παρά να τελειώσει.»

Παρόλο που είναι δύσκολο, πρέπει να καταλάβεις πως το να αποκοπείς από κακές παρέες, θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις καλές σχέσεις αλλά και να ωριμάσεις. Το να έχεις δίπλα σου άτομα που σε υποστηρίζουν, θα σε γεμίσει με τη θετική ενέργεια που χρειάζεσαι για να διαπρέψεις.

Για να βάλεις τα όρια σου στις κακές φιλίες, δες εδώ

Όταν έχεις τον έλεγχο του περιβάλλοντός σου, έχεις και τον έλεγχο της ζωής σου. Αν αναπτύξεις πραγματικές φιλίες θα αποκτήσεις καλύτερη ποιότητα ζωής.

Είναι πολύ πιθανότερο να πετύχεις τους στόχους σου, εξαιτίας της καλής επιρροής των φίλων σου, που όσο και αν σου φαίνεται απίθανο, διαμορφώνουν τη νοοτροπία σου περισσότερο απ’ όσο πιστεύεις. Οι άνθρωποι που σου δίνουν κίνητρα, σε υποστηρίζουν και πιστεύουν σε σένα, θα σε οδηγήσουν συνειδητά αλλά και ασυνείδητα, προς όλα αυτά που θες να πετύχεις στη ζωή σου.

Έλεγξε τη ζωή σου δημιουργώντας έναν κύκλο από πραγματικούς φίλους

Για να χτίσεις ένα καλό δίκτυο υποστηρικτικών και πραγματικών φίλων, ακολούθησε τα επόμενα βήματα ώστε να ξεκαθαρίσεις τους φίλους σου.

#1 Βρες ποιες είναι οι κακές και ψευτο-καλές επαφές σου

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις, είναι να σκεφτείς προσεκτικά για κάθε ένα άτομο του κύκλου σου. Υπάρχουν άτομα που αν δε ξεκόψεις μαζί τους, στο μέλλον θα σε κάνουν να νιώθεις πιο μόνος απ’ ότι αν σταματούσες την παρέα μαζί τους.

Όταν τους σκέφτεσαι πώς νιώθεις; Αν το μόνο που σου προσφέρουν είναι αρνητικά συναισθήματα και τίποτα παραπάνω, έχει έρθει η ώρα να τους απομακρύνεις από κοντά σου. Κάνοντάς το αυτό, θα αφήσεις χώρο να έρθουν κοντά σου άτομα υποστηρικτικά και αληθινά. Μπορείς είτε να ξεκόψεις αμέσως μαζί τους, είτε να λες όχι πιο συχνά στις προτάσεις τους.

#2 Βρες τις καλές φιλίες

Βρες ανθρώπους που μπορείς να εμπιστευτείς και να μοιραστείς πράγματα. Αυτούς με τους οποίους έχεις κοινά, αλλά και αυτούς που δε θα φοβηθούν να σου πουν τη γνώμη τους. Αν έχεις να πάρεις μία μεγάλη απόφαση, δε θα διστάσουν να σου πουν τα υπέρ και τα κατά. Εκφράζουν τη γνώμη τους γιατί θέλουν το καλό σου και όχι γιατί έχουν κάποιο απώτερο συμφέρον.

#3 Μη διστάζεις να ανοιχτείς και να πεις όσα νιώθεις

Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν θες να δημιουργήσεις ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή σου. Λαμβάνεις ό,τι έχεις δώσει, συνεπώς αν ανοιχτείς και δεν παρουσιάσεις έναν άλλο εαυτό στους γύρω σου, θα κάνουν και οι άλλοι το ίδιο.

Μη φοβάσαι να μιλήσεις για τους φόβους σου και τα όσα πιστεύεις. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στη δουλειά ή σκέφτεσαι να χωρίσεις με κάποιον, συζήτησέ το και ίσως αυτό κάνει και το άλλο άτομο να νιώσει πως μπορεί να σε εμπιστευτεί και να σου μιλήσει για όλα.

#4 Βάλε περισσότερη προσπάθεια στις καλές φιλίες

Μη ξεχάσεις κάποιον φίλο σου επειδή μετακόμισε μακριά ή επειδή ξεκίνησε καινούρια σχέση. Αυτό σημαίνει πως απλά πρέπει να προσπαθήσετε πιο πολύ αν θέλετε να διατηρήσετε τη φιλία σας. Αν υπάρχει επαφή, κατανόηση και σεβασμός, δε θα είναι πολύ δύσκολο. Η φιλία που έχετε αξίζει πολύ περισσότερο από την απόσταση που σας χωρίζει. Μπορείτε να επικοινωνείτε μέσο μηνυμάτων, τηλεφώνου ή skype.

Όταν αρχίσεις να απομακρύνεσαι από τοξικές σχέσεις, θα δεις πως η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο. Θα αρχίσεις να βλέπεις τον κόσμο με θετικό μάτι. Ποτέ μην υποτιμάς τα οφέλη μιας πραγματικής φιλίας!

Και αν θες βοήθεια για να τις διακρίνεις, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!