Τα χαρακτηριστικά του Χαρισματικού Ανθρώπου - Purpose Συμβουλευτική

Τα χαρακτηριστικά του Χαρισματικού Ανθρώπου

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε την ιδέα του χαρισματικού ανθρώπου και τι σημαίνει να είσαι τέτοιο άτομο.

Μπορείς να διαβάσεις το προηγούμενο άρθρο εδώ.

Αναφέραμε επίσης πόσο σημαντικό είναι να θες βελτιώσεις τον εαυτό σου και να γίνεις καλύτερος με τους γύρω σου, αλλά και ότι για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται ένας συνδυασμός ικανοτήτων.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το να είσαι χαρισματικός είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μία ηγετική φυσιογνωμία. Είναι ένα από τα στοιχεία που θα εμπνεύσει τον κόσμο να ακολουθήσει κάποιον και ταυτόχρονα που θα τον ωθήσει να κάνει περισσότερα και να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Συνεχίζοντας λοιπόν με τα χαρακτηριστικά του χαρισματικού ανθρώπου, καλό είναι να ελέγξεις τα παρακάτω.Ο καλύτερος τρόπος να δικτυωθείς στη νέα σου δουλειά,Τα χαρακτηριστικά του Χαρισματικού Ανθρώπου

Χρειάζεται ευφυΐα και ευστροφία

Ένας χαρισματικός άνθρωπος χρειάζεται να μπορεί να επικοινωνήσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορείς να ξεκινήσεις πρώτος μία συζήτηση.

Έτσι, χρειάζεται ευστροφία, καλή γνώση των θεμάτων της επικαιρότητας και καλές γενικές γνώσεις. Αυτό θα σου κάνει εύκολη την έναρξη μίας συζήτησης που συνήθως είναι πολύ δύσκολη για άλλους ανθρώπους.

Πέραν του ότι χρειάζεται να κατέχεις καλά κάποιον τομέα, είναι σημαντικό να μπορείς να τον εξηγήσεις με ευκολία σε οποιοδήποτε κοινό έχεις απέναντί σου. Να μπορείς να προσαρμόσεις το λόγο σου έτσι ώστε να μπορεί να σε ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε χωρίς πρόβλημα, άσχετα με τις ικανότητες και τις απόψεις του.

Να είσαι αποφασιστικός

Μία από τις ικανότητες του χαρισματικού ανθρώπου είναι να κάνεις τους άλλους να θέλουν να διεκδικήσουν ότι κι εσύ ή να ενωθούν σε έναν κοινό σκοπό. Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ότι η προσωπική ηθική παίζει τον ρόλο της. Ένας χαρισματικός ηγέτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ένας άνθρωπος εμπνέει με την αποφασιστικότητα του και τη δυνατότητα του να πείθει τους άλλους για τον σκοπό του μέσα από τις πράξεις του και όχι μόνο με τα λόγια. Έτσι, η αποφασιστικότητα πρέπει να συνοδεύεται και από τις ανάλογες πράξεις.

Τα χαρακτηριστικά του χαρισματικού ανθρώπου μπορούν να καλλιεργηθούν.

Να είσαι ενδιαφέρων και να δείχνεις ενδιαφέρον

Το να είσαι χαρισματικός σημαίνει ότι έχεις ενδιαφέρον και ο κόσμος θέλει να ακούσει αυτό που έχεις να πεις. Επίσης σημαίνει ότι πρέπει να δείχνεις ενδιαφέρον για τα λεγόμενα των άλλων.

Ένα από τα στοιχεία του χαρισματικού ανθρώπου είναι το γεγονός ότι είναι πολύ ικανός στο να αφηγείται ιστορίες με τρόπο που μπορεί να καθηλώσει το κοινό του. Έχει την ικανότητα να μεταφέρει το μήνυμα του συνοπτικά και καθαρά. Με σοβαρότητα αλλά και με σωστές δόσεις χιούμορ εκεί που χρειάζεται έτσι ώστε να κρατά το κοινό του προσηλωμένο και συγκεντρωμένο σε αυτά που λέει.

Σε κουβέντες ένας προς έναν ή σε μικρές ομάδες, θα κρατήσει μία χαλαρή στάση σώματος, “ανοιχτή” προς τον συνομιλητή του και με πολύ οπτική επαφή. Έτσι θα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από τη στάση αυτού που έχει απέναντι του και θα προσαρμόζεται ανάλογα.

Σε μεγάλες ομάδες ή σε παρουσιάσεις θα χρησιμοποιήσει μία πιο υπερβολική στάση σώματος και κινήσεις, έτσι ώστε να τους συμπεριλάβει όλους στην συζήτηση. Συνεπώς χρειάζεται καλή αφηγηματική ικανότητα.

Όπως είπαμε και στην αρχή, ένα χαρισματικό άτομο μπορεί να δείξει ενδιαφέρον προς τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνεις πιο πολλές “ανοιχτές” ερωτήσεις. (Ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν με ένα ναι ή ένα όχι).

Έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις την άποψη και την οπτική του άλλου. Αν θες να λειτουργήσεις έτσι, είναι απαραίτητο να θυμάσαι ότι χρειάζεται να δείχνεις ενσυναίσθηση και πραγματικό ενδιαφέρον για τους άλλους.

Αν μπορείς να θυμηθείς λεπτομέρειες από προηγούμενες συζητήσεις θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Θα τους βοηθήσεις να χαλαρώσουν και θα πάρεις πιο ειλικρινείς απαντήσεις σε αυτά που συζητάτε.

Συνοψίζοντας, αυτό που χρειάζεται είναι να κρατάς οπτική επαφή, ένα ειλικρινές χαμόγελο και να είσαι ευγενικός. Αυτό είναι το κλειδί για κάθε συναναστροφή.

Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες

Η πεμπτουσία του χαρισματικού ανθρώπου είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. Χρειάζεται να μπορείς να προσέξεις τις λεπτομέρειες μιας διαπροσωπικής επικοινωνίας καθώς εξελίσσεται. Ο σκοπός είναι να ελέγξεις την δυναμική της συζήτησης με ενθουσιασμό, πάθος ενώ ταυτόχρονα διατηρείς θετική γλώσσα σώματος.

Χρειάζεται θετική σκέψη, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και να μπορείς να είσαι πειστικός και να κερδίσεις το σεβασμό των άλλων.

Το να είσαι χαρισματικός λοιπόν, έχει αρκετές απαιτήσεις. Χρειάζεται καλή επικοινωνία με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Αυτό σημαίνει ισορροπία προς τα μέσα και προς τα έξω.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!