5 Τρόποι για να Δικτυωθείς Επαγγελματικά σε μια Νέα Πόλη - Purpose Συμβουλευτική

5 Τρόποι για να Δικτυωθείς Επαγγελματικά σε μια Νέα Πόλη

By Βιβή Παπατσιμούλη | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αν αποφασίσεις να μετακομίσεις σε άλλη πόλη και να αλλάξεις δουλειά, τότε σίγουρα αυτό που θα σε απασχολήσει αρχικά είναι να δικτυωθείς επαγγελματικά και να ξεκινήσεις να χτίζεις μια νέα ζωή.

Βέβαια, επειδή πλέον ζούμε σε μια εποχή όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν από απόσταση και υπάρχουν περισσότερες δουλειές που προσφέρουν ευελιξία τοποθεσίας, είναι αρκετά εύκολο να μετακομίσεις χωρίς να επηρεάσεις την καριέρα σου.

Αυτό σημαίνει πως ίσως δε χρειαστεί να αλλάξει ο επαγγελματικός ρόλος σου ή η εταιρία που δουλεύεις αφού μετακομίσεις. Ή ακόμα, είναι πιθανόν να κάνεις μια τεράστια αλλαγή σε όλα αλλάζοντας δουλειά, αναλαμβάνοντας νέα καθήκοντα σε μια νέα εταιρία και σε μια άλλη πόλη.

Είτε όμως διατηρήσεις τον επαγγελματικό σου ρόλο, είτε απλά αλλάξεις δουλειά, το να φύγεις σε άλλη πόλη σημαίνει πως πρέπει να δικτυωθείς επαγγελματικά εκ νέου, καθώς το παλιό σου δίκτυο θα είναι αρκετά μακριά.

Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να βρεις νέες διασυνδέσεις στην νέα πόλη που θα βρίσκεσαι, αν θες να φτιάξεις ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο, αφού οι αδύναμες και μικρές διασυνδέσεις είναι ένας βασικός παράγοντας που κάνουν συνήθως την καριέρα να βαλτώνει.

Αν δεν είσαι αρκετά εξωστρεφής, η σκέψη του να έχεις εφεδρικά πλάνα για να δικτυωθείς επαγγελματικά ίσως είναι τρομακτική. Ωστόσο, έχεις αρκετούς τρόπους και επιλογές για να προσαρμόσεις το σχέδιο δικτύωσης ανάλογα με τις ανάγκες σου, ακόμα και αν είσαι ντροπαλός.

Παρακάτω θα δούμε 5 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να δικτυωθείς επαγγελματικά:

#1 Τσέκαρε αν γνωρίζεις ήδη άτομα στη νέα πόλη που μετακομίζεις για να δικτυωθείς επαγγελματικά

Πιθανόν το δίκτυο γνωριμιών σου να είναι μεγαλύτερο απ’ όσο φαντάζεσαι. Οι άνθρωποι συνήθως τείνουν να μετακινούνται και ίσως κάποιοι παλιοί συμμαθητές ή πρώην συνάδελφοι να βρίσκονται ήδη στην πόλη που θα πας ή κοντά σε αυτή.

Οι συνδέσεις σου στο LinkedIn μπορούν να εντοπιστούν με βάση τη γεωγραφική τοποθεσία, επομένως ίσως υπάρχουν ξεχασμένες επαφές που βρίσκονται αρκετά κοντά σου. Εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να αναβιώσεις εκ νέου τη σχέση σου με παλιές επαφές από το να ξεκινήσεις από το μηδέν.

Αν πάλι νιώθεις άβολα να επανασυνδεθείς με παλιούς γνωστούς, ή αν απλά ντρέπεσαι να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους, ανάρτησε ένα ποστ στο LinkedIn ή σε κάποιο άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να γνωστοποιήσεις πως θα ήθελες να κάνεις επαφές με άτομα που μένουν στην πόλη ή κοντά σε αυτή.

#2 Χρησιμοποίησε προϋπάρχουσες επαφές για συστάσεις, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται

Ακόμα και αν δεν ξέρεις άτομα που να μένουν κι αυτά κοντά ή έστω στην ίδια πόλη με εσένα, υπάρχει πιθανότητα να ξέρουν οι φίλοι σου. Κι αν ακόμα νιώθεις κάπως διστακτικά να ρωτάς από δω και από κει, ξεκίνα από τους κοντινούς σου και συνέχισε σιγά σιγά από εκεί.

Ρώτα λοιπόν να μάθεις εάν γνωρίζουν κάποιον κοντά ή μέσα στην ίδια πόλη που θα μετακομίσεις και αν θα ήταν πρόθυμοι να σας συστήσουν. Μπορείς αν θες να το πας και ένα βήμα παρακάτω και να συγκεκριμενοποιήσεις το αίτημά σου, όπως για παράδειγμα αν υπάρχουν άτομα που να βρίσκονται σε παρόμοιο επαγγελματικό επίπεδο ή κλάδο, ή ακόμα και αν έχουν ίδια καταγωγή με εσένα.

Οι λεπτομέρειες που θα δώσεις μπορεί να διευκολύνουν τους φίλους σου να σκεφτούν άλλους, κι έτσι να καταφέρεις να δικτυωθείς επαγγελματικά.

#3 Ψάξε το δίκτυο αποφοίτων, τους επαγγελματικούς συλλόγους ή γενικότερα άλλες συναφείς ομάδες

Από τη στιγμή που θα μετακομίσεις σε μια νέα πόλη, υπάρχει πιθανότητα να βρεις άτομα από το δίκτυο αποφοίτων της σχολής σου ή και από άλλους οργανισμούς στους οποίους ενδεχομένως να είσαι ακόμη ενεργό μέλος.

Αν δεν υπάρχει κάποιο επίσημο δίκτυο, τότε ίσως καταφέρεις να γνωρίσεις άτομα στη νέα αυτή πόλη ψάχνοντας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή στις επαφές κάποιου οργανισμού στον οποίο ανήκεις.

Το να ψάξεις σε τοπικά δίκτυα αποφοίτων που ήδη γνωρίζεις, θα σε βοηθήσει σημαντικά αν είσαι πιο εσωστρεφής, αφού θα μπορέσεις να βασιστείς σε μια ήδη υπάρχουσα κοινότητα για να καταφέρεις να δικτυωθείς επαγγελματικά. 5 Τρόποι για να Δικτυωθείς Επαγγελματικά σε μια Νέα Πόλη

#4 Γίνε εθελοντής σε ρόλο που σου επιτρέπει να αλληλεπιδράσεις με την τοπική κοινότητα

Μια απλή και γρήγορη λύση για να δικτυωθείς επαγγελματικά στη νέα πόλη, είναι να γίνεις εθελοντής σε έναν οργανισμό που σε ενδιαφέρει και θα απασχολείσαι σε ρόλο που θα περιλαμβάνει κοινωνική δραστηριότητα για την τοπική κοινότητα.

Για παράδειγμα, μπορείς να ασχοληθείς με την φιλανθρωπία και να αναλάβεις να μαζεύεις χρήματα για καλό σκοπό.

Και αν τα φιλανθρωπικά καθήκοντα σε τρομάζουν, υπάρχουν κι άλλοι ρόλοι να αναλάβεις που να απαιτούν τριβή με κόσμο. Αυτοί μπορεί να έχουν σχέση με το να είσαι διαμεσολαβητής για την κοινότητα, να προσφέρεις βοήθεια σχετικά με τις υπηρεσίες συνδρομής των μελών, ή απλώς να διατηρείς τα αρχεία για τις δραστηριότητες του οργανισμού, ώστε να είναι ξεκάθαρο το ποιός κάνει τί μέσα σε αυτόν.

Ο εθελοντισμός παρέχει μια οργάνωση και μια δομή που μπορεί να γίνει το παρήγορο στήριγμα ακόμη και του πιο εσωστρεφούς ατόμου που θέλει να δικτυωθεί.

Θέλεις να μάθεις πως να δικτυωθείς επαγγελματικά; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Προκειμένου να δικτυωθείς επαγγελματικά, επικεντρώσου πρώτα στις κοινωνικές σου διασυνδέσεις

Δε χρειάζεται να φοβάσαι να δικτυωθείς επαγγελματικά, διότι τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ όσο νομίζεις. Αν θες, μπορείς να ξεκινήσεις πιο απλά στην αρχή, με το να κάνεις κάποιες μικρές κοινωνικές διασυνδέσεις.

Κάνε μια εγγραφή στο γυμναστήριο, σε μια λέσχη σχετική με το αγαπημένο σου χόμπι ή σε έναν δημοτικό οργανισμό. Οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις μπορεί να μην ανήκουν απαραίτητα στον ίδιο κλάδο με εσένα ή να κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά δε θα το μάθεις αυτό εάν δεν κυνηγήσεις τη δικτύωση.

Τα άτομα που θα γνωρίσεις είναι πιθανόν να ξέρουν άλλες σχετικές με εσένα επαφές, ενώ παράλληλα αρχίζεις και χτίζεις έναν κύκλο φίλων με αυτόν τον τρόπο.

Και αν είσαι περισσότερο εσωστρεφής και αναβάλλεις να δικτυωθείς επαγγελματικά επειδή σε κάνει να νιώθεις κάπως άβολα, τότε αυτό που χρειάζεται είναι να το δεις με άλλο μάτι, ως μια κοινωνική και διασκεδαστική δραστηριότητα κατά την οποία σκοπός είναι να περάσεις καλά και να κάνεις φίλους.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!