Είσαι Εξωστρεφής; Αυτές οι Δουλειές είναι για σένα! - Purpose Συμβουλευτική

Είσαι Εξωστρεφής; Αυτές οι Δουλειές είναι για σένα!

By Βιβή Παπατσιμούλη | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αν είσαι εξωστρεφής, τότε μπορεί να σε ελκύουν διαφορετικοί ρόλοι από αυτούς που μπορεί να κυνηγήσει ένας εσωστρεφής.

Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικοί τύποι ανθρώπων διαπρέπουν σε διαφορετικές θέσεις εργασίας.

Οπότε, αν στοχεύεις σε μια ακμάζουσα καριέρα στο μέλλον, το να βρεις μια δουλειά που θα ταιριάζει γάντι στη προσωπικότητά σου, βρίσκεται τελικά στο χέρι σου.

Όμως, πως θα ξέρεις ποιες δουλειές ταιριάζουν με τις έμφυτες δυνατότητες και ικανότητές σου, και θα σε αφήνουν με αίσθημα ευφορίας και ενεργητικότητας στο τέλος της εργάσιμης ημέρας;

Για εσένα που προβληματίζεσαι, έχω κάνει μια λίστα με εργασιακούς ρόλους, που τείνουν να σου ταιριάζουν αν είσαι εξωστρεφής.

1. Σύμβουλος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Management Consultant)

Οι σύμβουλοι διοίκησης επιχειρήσεων συνεργάζονται με διάφορους οργανισμούς, προκειμένου να εντοπίσουν προβλήματα, να αναπτύξουν πιθανές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και στη συνέχεια επιβλέπουν την εφαρμογή των εν λόγω λύσεων, για να διασφαλίσουν ότι οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, αν κάποιος οργανισμός δυσκολεύεται να προσελκύσει κορυφαία ταλέντα, μπορεί να προσλάβει έναν σύμβουλο για να επανεξετάσει τις πρακτικές πρόσληψης και να αναπτύξει μια στρατηγική, η οποία θα φέρει τους καταλληλότερους υποψηφίους στο κατώφλι τους.

Ή ακόμα, αν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, μπορεί να προσλάβει συμβούλους για να επαναπροσδιορίσουν τον προϋπολογισμό της και να αναζητήσουν ευκαιρίες, ώστε να μειώσουν το κόστος, χωρίς να θυσιάσουν την απόδοση.

Οι σύμβουλοι διοίκησης απασχολούνται σε συμβουλευτικές εταιρείες και όχι απευθείας στις εταιρείες για τις οποίες εργάζονται, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται συνεχώς εν κινήσει, μεταπηδώντας από πελάτη σε πρότζεκτ και τούμπαλιν διαρκώς.

Ως εκ τούτου, πρέπει να μπορούν άνετα να αλληλεπιδρούν, να εργάζονται και να χτίζουν σχέσεις με νέους ανθρώπους όλη την ώρα, κάτι που οι εξωστρεφείς συνήθως εκτιμούν σε τέτοιες θέσεις.

2. Αντιπρόσωπος πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων (Pharmaceutical Sales Rep)

Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των συνταγών των φαρμάκων που παράγει και πουλάει η φαρμακευτική τους εταιρεία.

Χτίζουν σχέσεις με τα διάφορα ιδιωτικά ιατρικά γραφεία, τα νοσοκομεία και τις κλινικές που βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή όπου μπορούν να δράσουν, και εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα οφέλη του φαρμάκου που πωλούν, για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρείας που εκπροσωπούν.

Όπως σε πολλούς ρόλους πωλήσεων, έτσι και οι αντιπρόσωποι πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους μιλώντας και αλληλεπιδρώντας με τους ανθρώπους – είτε αυτό έχει να κάνει με το να επισκέπτονται και να κάνουν συστάσεις σε γραφεία ή κλινικές νέων γιατρών, είτε να κάνουν παρουσιάσεις για τα φαρμακευτικά προϊόντα που πωλούν.

Επομένως, αν θεωρείς πως είσαι εξωστρεφής, τότε μια καριέρα ως αντιπρόσωπος πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων μπορεί να είναι το κάλεσμά σου.

3. Αν είσαι εξωστρεφής, τότε ο ρόλος του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων (PR Manager) σου ανήκει

Οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων έχουν να αντιμετωπίσουν το έργο της αναγνωρισιμότητας, του “θορύβου” και των θετικών συσχετισμών για ένα άτομο, προϊόν, υπηρεσία, εμπορικό σήμα ή οργανισμό.

Ανάλογα με το τί προωθούν, οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων μπορούν να αφιερώνουν τον χρόνο τους στη σύνταξη δελτίων Τύπου, στην ενίσχυση των σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης, στη διαχείριση εκστρατειών τύπου που έχουν να κάνουν με το κοινό (π.χ. μια νέα κυκλοφορία προϊόντων ή μια έκδοση βιβλίου) ή στην ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών για την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου του αρνητικού Τύπου.

Οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων περνούν ένα τεράστιο μέρος του χρόνου τους χτίζοντας σχέσεις και μιλώντας στον Τύπο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό μονοπάτι σταδιοδρομίας για εσένα που θεωρείς ότι είσαι εξωστρεφής.

4. Υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού (HR Manager): Από τις καλύτερες θέσεις εργασίας εάν είσαι εξωστρεφής

Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού ηγούνται όλων όσων έχουν σχέση με τους ανθρώπους μέσα σε έναν οργανισμό.

Ανάλογα την εταιρεία, οι αρμοδιότητες ενός υπεύθυνου του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά μαζί.

Για παράδειγμα, την ενσωμάτωση νέων μελών της ομάδας, τη διαχείριση των παροχών των εργαζομένων και την ανάπτυξη και υλοποίηση πρωτοβουλιών, που ενισχύουν την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας, και υποστηρίζουν την εκάστοτε ομάδα (για παράδειγμα, πρωτοβουλίες ευεξίας ή ευκαιρίες εθελοντισμού των εργαζομένων).

Λόγω της φύσης του ρόλου τους, οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να αλληλεπιδρούν με ένα τεράστιο εύρος ανθρώπων σε όλο τον οργανισμό, από ολοκαίνουργιες προσλήψεις μέχρι και την ηγεσία.

Πρόκειται δηλαδή για έναν ρόλο, που απαιτεί υψηλό επίπεδο κοινωνικών δεξιοτήτων και την ικανότητα σύνδεσης με διάφορες προσωπικότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθιστώντας το εξαιρετική ευκαιρία για τους εξωστρεφείς. Είσαι Εξωστρεφής; Αυτές οι Δουλειές είναι για σένα!

5. Υπεύθυνος πρόσληψης προσωπικού (Recruiter)

Οι υπεύθυνοι πρόσληψης προσωπικού ασχολούνται με την αναζήτηση των καλύτερων υποψηφίων για τους ρόλους που τους ανατίθενται να καλύψουν, την σύσταση αυτών των υποψηφίων στους διευθυντές προσλήψεων, καθώς και τη διευκόλυνση της διαδικασίας συνέντευξης και πρόσληψης.

Λίγο πολύ, ο ρόλος του υπεύθυνου πρόσληψης προσωπικού απαιτεί κοινωνική αλληλεπίδραση, τόσο με πιθανούς υποψηφίους για εργασία, όσο και με διευθυντές προσλήψεων, αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Επομένως, οι υπεύθυνοι πρέπει να μπορούν να έχουν θετική στάση και υψηλή ενεργητικότητα σε όλες τις αλληλεπιδράσεις τους, καθώς, για παράδειγμα, μια αρνητική εμπειρία με έναν υπεύθυνο προσλήψεων μπορεί να αποτρέψει έναν υποψήφιο από το να κυνηγήσει τη δουλειά.

6. Διοργανωτής εκδηλώσεων (Event Planner)

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων αναλαμβάνουν κάθε λεπτομέρεια που σχετίζεται με τη διοργάνωση και την εκτέλεση μιας εκδήλωσης, είτε πρόκειται για συνέδριο, είτε για γάμο.

Είναι υπεύθυνοι για τον εφοδιασμό, ενεργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ του πελάτη και διαφόρων προμηθευτών, της πρόσληψης και της διαχείρισης του προσωπικού εκδηλώσεων, αλλά και της παροχής επιτόπιας υποστήριξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για να βεβαιωθούν ότι όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Για μια επιτυχημένη εκδήλωση, οι διοργανωτές εκδηλώσεων πρέπει να διαχειριστούν τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μιας τεράστιας γκάμας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των προμηθευτών και του προσωπικού της εκδήλωσης.

Πρόκειται για ένα επάγγελμα δηλαδή, όπου εάν είσαι εξωστρεφής, τότε μπορείς σίγουρα να διαπρέψεις.

Θέλεις να βρεις την καλύτερη δουλειά για εσένα; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε! 

7. Γίνε εκπαιδευτικός αν είσαι εξωστρεφής

Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν πλάνα μαθήματος, κάνουν διαλέξεις, δημιουργούν εκπαιδευτικές εμπειρίες (για παράδειγμα, παιχνίδια που βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν ένα συγκεκριμένο θέμα) και παρέχουν άμεση υποστήριξη στους μαθητές για να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Συνήθως, οι εκπαιδευτικοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους διδάσκοντας, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την ομιλία και την αλληλεπίδραση με τους μαθητές.

Φυσικά, οι εκπαιδευτικοί πρέπει επίσης να διαχειρίζονται τις σχέσεις με τους διευθυντές των σχολείων, τους γονείς και άλλους εκπαιδευτικούς, πράγμα που σημαίνει πως αν είσαι εξωστρεφής, θα καταφέρεις να κάνεις τη δουλειά μια πιο ευτυχισμένη και πιο αναζωογονητική εμπειρία.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!