Ακούμε συχνά ότι πολλοί εργαζόμενοι καταλήγουν να πάθουν υπερκόπωση. Δυστυχώς, συνήθως, δε συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την εξάντληση. Δεν κάνουμε τίποτα για αυτή, παρά μόνο όταν είναι ήδη πολύ αργά.
Εάν θέλεις να αποφύγεις τα προβλήματα που φέρνει η υπερκόπωση, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις τί συμβαίνει στη ζωή σου. Υπάρχουν σημάδια που σε βοηθούν να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι κοντά στην εξάντληση. Όταν τα αναγνωρίσεις στον εαυτό σου, είναι ζωτικής σημασίας ο επαναπροσδιορισμός της ζωής σου.
Η υπερκόπωση δεν είναι καλό πράγμα ούτε για κανένα εργαζόμενο αλλά ούτε και για τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Ακολουθούν πέντε σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις εάν είσαι ένα βήμα πριν από αυτή.
Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι είσαι πολύ κοντά στην εξάντληση, είναι η δυσκολία να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου. Κάτι που συνηθίζω να το παθαίνω μερικές φορές. Όταν είμαι πνιγμένος στη δουλειά, πιάνω τον εαυτό μου να χαζεύει στο facebook ή να διαβάζει ένα βιβλίο, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τη δουλειά.
Όταν σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς στη δουλειά, ίσως ο εγκέφαλός σου, προσπαθεί να σου στείλει ένα σημάδι πως η υπερκόπωση είναι στη γωνία. Σύντομα, δε θα έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα από αυτά που πρέπει να κάνεις όσον αφορά τη δουλειά.
Όταν ξεκίνησες στη δουλειά σου, ήσουν παθιασμένος. Ήσουν ενθουσιασμένος να δουλέψεις. Τώρα σιχαίνεσαι τη δουλειά που κάνεις στο γραφείο.
Όταν αυτό συμβαίνει, καταλαβαίνεις ότι έχεις κουραστεί υπερβολικά. Ήρθε η ώρα να θέσεις κάποια όρια και να κανονίσεις ώρες χαλάρωσης και συνάντησης με τους φίλους ή την οικογένειά σου.
Μήπως οι αγαπημένοι σου αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά; Μήπως είσαι συνεχώς κακόκεφος και γκρινιάρης; Εάν ναι, μάλλον οδεύεις προς την εξάντληση. Όταν φωνάζεις στα παιδιά σου όλη την ώρα και χωρίς λόγο ή είσαι οξύθυμος με τους φίλους σου, σημαίνει πως η δουλειά σε έχει κατακλύσει.
Η οξυθυμία είναι ένα λιγότερο αναγνωρίσιμο σημάδι της υπερκόπωσης. Βγαίνει πάνω στους συναδέλφους, στη δουλειά ακόμα και στο σπίτι σου. Αυτό πηγάζει από ένα εσωτερικό συναίσθημα έλλειψης αποτελεσματικότητας, ικανότητας, συνεισφοράς ή ακόμα και έλλειψης σκοπού.
Όταν αρχίζεις να γίνεσαι οξύθυμος, κάνε ένα βήμα πίσω και δες τί είναι αυτό που σου προκαλεί αυτό το συναίσθημα. Εάν είναι η έλλειψη σκοπού στη ζωή σου, τότε βρες ένα σκοπό.
Εάν αναγνωρίζεις πως οι σχέσεις σου υποφέρουν εξαιτίας της μόνιμης κακής σου διάθεσης, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά.
Για να βρεις τις ισορροπίες σου μπορούμε να σε βοηθήσουμε
Όταν παθαίνεις υπερκόπωση, νιώθεις ότι η δουλειά έχει κατακλύσει τη ζωή σου. Νιώθεις πως δεν μπορείς και δεν έχεις το χρόνο να κάνεις τίποτα άλλο εκτός από το να δουλεύεις.
Σε αυτό το σημείο, αντιλαμβάνεσαι πως τα πράγματα είναι λίγο εκτός ελέγχου. Μπορεί να σου αρέσει η δουλειά σου, αλλά η πραγματικότητα είναι πως δε θέλεις μόνο να δουλεύεις στη ζωή σου. Αν το μόνο που κάνεις είναι να δουλεύεις, τότε τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου και πολύ πιθανό σύντομα να εξαντληθείς.
Αν αρχίσεις να έχεις προβλήματα υγείας, το σώμα σου σε προειδοποιεί πως η υπερκόπωση είναι πολύ κοντά. Υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους σου. Επιπλέον, αν η δουλειά έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου, πολύ πιθανό να μην κοιμάσαι αρκετά. Αυτό είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία.
Αν παρατηρείς αυτά τα σημάδια στον εαυτό σου, ήρθε η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα. Έρευνες έχουν δείξει πως το να δουλεύεις πάρα πολλές ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολλά προβλήματα και να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σου να ηγηθείς.
Ένα διάλειμμα στη σωστή στιγμή μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υπερκόπωσης, θα σε ανανεώσει και θα σε βοηθήσει να γυρίσεις ξεκούραστος πίσω στη δουλειά. Όντας ξεκούραστος και ανανεωμένος, θα είσαι σε θέση να πάρεις καλύτερες αποφάσεις και να βρεις δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα της δουλειάς σου και της ζωής σου.
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
8 Σημάδια ότι χρειάζεσαι Διάλειμμα από την Δουλειά
Ισορροπημένη Ζωή: 5 Τρόποι να την Πετύχεις
6 Τρόποι να φροντίσεις την Επαγγελματική Εξέλιξη σου (ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για σένα)
Είμαι πολύ μεγάλος: 5 μύθοι για την Αλλαγή Καριέρας σε μεγάλη ηλικία
Νιώθω Μοναξιά: 5 Τρόποι να την Διαχειριστείς