Νιώθω Μοναξιά: 5 Τρόποι να την Διαχειριστείς - Purpose Συμβουλευτική

Νιώθω Μοναξιά: 5 Τρόποι να την Διαχειριστείς

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Η μοναξιά δεν είναι μια αφηρημένη κατάσταση που επηρεάζει μόνο ορισμένα είδη ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι τα συναισθήματα της μοναξιάς μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Είτε είσαι νέος, μεσήλικας ή ηλικιωμένος μπορεί να σε επηρεάσει σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής σου.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που βγαίνουν από χωρισμό, από διαζύγιο ή από τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και για τους νέους να παλεύουν με τη μοναξιά. Μια πρόσφατη έρευνα για τη μοναξιά έδειξε ότι η γενιά Z ηλικίας 18-22 αισθάνεται περισσότερη μοναξιά από όλον τον πληθυσμό.

Η μοναξιά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τόσο τη συναισθηματική όσο και την σωματική υγεία. Ακολούθησε αυτά τα 5 tip,αν θες να μάθεις τι μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις μοναξιά.

#1 Αναγνώρισε τα συναισθήματα μοναξιάς

Ένα πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις τη μοναξιά είναι να συνειδητοποιήσεις πώς αισθάνεσαι και το αντίκτυπο που έχει στη ζωή σου. Μπορείς να απευθυνθείς σε ένα σύμβουλο ή θεραπευτή.

Μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή, να προτείνουν πρόσθετα βήματα για την καταπολέμηση της μοναξιάς, εναλλακτικές θεραπείες και να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις δεξιότητες αντιμετώπισης που λειτουργούν για εσένα.

Επίσης θα πρέπει να μιλήσεις στους φίλους και στην οικογένεια σου και ενημέρωσε τους ότι παλεύεις με τη μοναξιά. Εάν έχεις χωρίσει από μια σχέση, χάσει ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, μια δουλειά, μετακόμισες σε ένα νέο μέρος ή αντιμετωπίζεις άλλα θέματα που σε έχουν απομονώσει, ενημέρωσε τους πώς θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς λιγότερη μοναξιά.

#2 Αποστασιοποιήσου από τον διαδικτυακό κόσμο, καθώς αντιμετωπίζεις την μοναξιά

Ο διαδικτυακός κόσμος μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, ειδικά όταν πρόκειται για μοναξιά και κοινωνική απομόνωση. Πρέπει να συνδεθείς ή να αποσυνδεθείς;

Το διαδίκτυο προσφέρει μη απειλητικούς και εύκολους τρόπους να επικοινωνήσεις με άλλους που μπορούν να σε βοηθήσουν εάν προσπαθείς να ξεπεράσεις τη μοναξιά. Τα παιχνίδια, οι ιστότοποι συνομιλίας και μηνυμάτων, ακόμη και διαδικτυακοί ιστότοποι γνωριμιών μπορούν να προσφέρουν τρόπους αλληλεπίδρασης με άλλους που μπορεί να είναι ικανοποιητικοί για μερικούς ανθρώπους.

Υπάρχουν επίσης διαδικτυακές εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις θέματα όπως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση. Τι γίνεται με τα social media, είναι καλά για εσένα όταν αντιμετωπίζεις τη μοναξιά;

Για μερικούς ανθρώπους, ο διαδικτυακός κόσμος μπορεί να συμβάλλει σε ακόμη μεγαλύτερα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Τα social media, για παράδειγμα, μπορούν να απεικονίσουν ανθρώπους που φαίνεται να ζουν συναρπαστικές και ευτυχισμένες ζωές με εκατοντάδες καλούς φίλους στο πλευρό τους.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να κάνουν μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται ανεπαρκείς, να βγαίνουν έξω και να αισθάνονται μοναξιά. Αν η σύνδεση σας στο διαδίκτυο σε απομονώνει και άλλο, τότε θα πρέπει να αποσυνδεθείς. Νιώθω Μοναξιά: 5 Τρόποι να την Διαχειριστείς

#3 Ένας τρόπος να νιώθεις λιγότερη μοναξιά είναι οι εθελοντικές δράσεις

Οι ευκαιρίες εθελοντισμού είναι άφθονες. Το να αφιερώνεις το χρόνο και την ενέργεια σου δουλεύοντας με άλλους ανθρώπους για ένα καλό σκοπό, μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις την μοναξιά αποτελεσματικά.

Έχει αποδειχθεί ότι οι εθελοντικές δραστηριότητες μειώνουν το άγχος, μειώνουν τα συναισθήματα κατάθλιψης, μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις φίλους και να συνδεθείς με άλλους, και συνολικά να σε κάνουν ένα πιο ευτυχισμένο άτομο. Η αίσθηση της ευτυχίας, της πληρότητας και της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους είναι ένας ακόμη τρόπος να σταματήσεις  να αισθάνεσαι μοναξιά.

Όποτε είναι δυνατόν, απευθύνσου στην γειτονιά σου ή στην τοπική κοινωνία για εθελοντικές δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις νέους φίλους και να δημιουργήσεις κοινωνικούς δεσμούς με άλλους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με εσένα.

#4 Γίνε μέλος μια ομάδας για να ξεπεράσεις τη μοναξιά

Ανεξάρτητα από το που μένεις, μπορεί να έχεις πρόσβαση σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που μπορεί να έχουν κοινά ενδιαφέρονται και χόμπι με εσένα. Μπορείς να βρεις πολλές από αυτές τις ομάδες στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν ομάδες για όλους τους τύπους ενδιαφερόντων, όπως φαγητό, ταξίδια, τρόπος ζωής, ψυχαγωγία, αθλητισμός, αναψυχή, πολιτισμός και πολλά άλλα. Μπορείς να μοιραστείς μαζί τους είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης τις απόψεις σου, καθώς επίσης και να γραφτείς στην ομάδα του αθλήματος που προτιμάς προκειμένου να κάνεις νέες γνωριμίες, κάνοντας ταυτόχρονα κάτι που σου αρέσει.

Θες να αντιμετωπίσεις την μοναξιά μια και καλή; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Φρόντισε τον εαυτό σου

Μη παραλείπεις τη φροντίδα του εαυτού σου. Η δύναμη της καθημερινής άσκησης, η σωστή και υγιεινή διατροφή, ο ύπνος, ο ήλιος  ακόμα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μοναξιάς.

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ενδορφίνες στον εγκέφαλο. Αυτές μερικές φορές ονομάζονται «ορμόνες της ευτυχίας» λόγω της δύναμης τους να ανεβάζουν τη διάθεση και να σε κάνουν να νιώθεις απλά καλύτερα.

Ο ήλιος μπορεί να κάνει σχεδόν το ίδιο με την άσκηση. Προκαλεί επίσης καλές ορμόνες, οι οποίες έχουν ορισμένα θετικά οφέλη. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σου, οπότε φρόντισε να τρέφεσαι όσο το δυνατόν καλύτερα περιορίζοντας τη ζάχαρη και τις ανθυγιεινές σου συνήθειες.

Η ποιότητα του ύπνου σου επίσης συνδέεται στενά με τη συναισθηματική υγεία. Η έλλειψη ύπνου ή το να κοιμάσαι πολύ λίγες ώρες μπορούν να επιδεινώσουν τα συναισθήματα μοναξιάς και της απομόνωσης. Η μοναξιά επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν προσπαθείς να την αντιμετωπίσεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!