Η επίτευξή ενός στόχου δεν είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία ανεξάρτητα με το πόσο μικρός ή μεγάλος είναι αυτός. Πολλές φορές απαιτείται αυστηρή οργάνωση, σιδερένια αυτοπειθαρχία και αδιάσπαστη προσοχή για να τον κατακτήσεις. Και όσο και αν τα έχεις οργανώσει όλα ωραία στο μυαλό σου, στη πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όταν κυνηγάμε τους στόχους μας, να συναντάμε διάφορα εμπόδια που δεν είχαμε υπολογίσει εξαρχής. Μάλιστα πολύ συχνά τα πιο δύσκολα από αυτά τα βάζουμε εμείς.
Τα περισσότερα από αυτά τα εμπόδια έρχονται με τη μορφή κακών συνηθειών. Μικρές συνήθειες και ρουτίνες που όμως μας απομακρύνουν από όσα θέλουμε να πετύχουμε.
Το multitasking, ή αλλιώς η πραγματοποίηση πολλών εργασιών ταυτόχρονα, είναι πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό όταν αναφερόμαστε σε υπολογιστές και smartphones. Για τους ανθρώπους όμως όχι και τόσο.
Η προσπάθεια να στριμώξουμε όσο πιο πολλά πράγματα μπορούμε σε λίγο χρόνο, μας εμποδίζει από το να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στις προτεραιότητες μας και να επικεντρωθούμε σε ένα πράγμα τη φορά. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότερες εργασίες δεν γίνονται όπως πρέπει, κάτι που μας οδηγεί γρήγορα και σωματική και πνευματική εξάντληση.
Οι άνθρωποι που αμφιβάλουν για τις ικανότητες τους και για το αν μπορούν να πετύχουν ένα στόχο είναι συχνά μη αποτελεσματικοί. Όχι γιατί όντως δε μπορούν να τα καταφέρουν αλλά πολύ απλά γιατί αμφιβάλουν για τον εαυτό τους.
Μπερδεύουν πολλές φορές την έλλειψη εμπειρίας με την έλλειψη ικανότητας και συχνά μεταφράζουν το feedback ως αρνητική κριτική. Αντιμετωπίζουν τα διάφορα εμπόδια και αποτυχίες που προκύπτουν ως απόδειξη για τις ικανότητες τους και στο τέλος σταματάνε να προσπαθούν.
Άλλη μια συνήθεια που στέκεται συχνά εμπόδιο στην επιτυχία. Όταν παραπονιόμαστε ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια για να επικεντρωθούμε στο τι πήγε στραβά και να κατηγορήσουμε τους άλλους ή τις περιστάσεις. Αυτό όμως μας εμποδίζει να εστιάσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να βελτιώσουμε την κατάσταση και να αναλάβουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας και τη ζωή μας.
Ένας ποδοσφαιριστής περνάει περισσότερο χρόνο κάνοντας προπόνηση παρά παίζοντας αγώνες. Ένας κιθαρίστας ξοδεύει περισσότερο χρόνο κάνοντας πρόβα παρά παίζοντας μπροστά σε κοινό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πετύχει και έχουν καταφέρει κάτι, έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και κόπο για να φτάσουν στο στόχο τους. Δεν τα κατάφεραν σε ένα βράδυ. Αν δεν έχεις κι εσύ την υπομονή τότε πρόκειται να απογοητευτείς γρήγορα. Αυτό με τη σειρά του θα σε οδηγήσει είτε να τα παρατήσεις τελείως είτε να φύγεις από το δρόμο σου και να ψάχνεις για εναλλακτικούς δρόμους και παρακάμψεις.
Η αναβλητικότητα είναι κλασικό πρόβλημα και τροχοπέδη για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε στόχου. Πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως κάτι που ρέει συνεχώς χωρίς σταματημό.
Δεν καταλαβαίνει όμως πως ο χρόνος είναι το μοναδικό πράγμα που αν χαθεί δεν μπορεί να ανακτηθεί. Όσο περισσότερο περιμένεις και καθυστερείς να κάνεις κάτι, τόσο περισσότερο χρόνο χάνεις και τόσο δυσκολότερο γίνεται να το ολοκληρώσεις. Μεταθέτοντας ξανά και ξανά μια εργασία για μια από τις επόμενες ημέρες, συνήθως καταλήγεις απλά να μην την ολοκληρώνεις ποτέ.
Για πολλούς ανθρώπους η τελειότητα αποτελεί ένα ιδανικό για το πώς πρέπει να είναι, να φέρονται και να πορεύονται στη ζωή. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για πολύ καλό μοντέλο σκέψης καθώς, στην προσπάθεια τους αυτή, καταλήγουν να σπαταλάνε χρόνο και ενέργεια απασχολούμενοι με μια συνεχή σειρά από λεπτομέρειες.
Λεπτομέρειες που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σημασία και που το μόνο που κάνουν είναι να τους αποσπούν από αυτά που πραγματικά μετράνε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την τελειομανία είναι πως σε κάνει να επικεντρώνεσαι περισσότερο στο να μην κάνεις λάθη παρά στο να μαθαίνεις από αυτά και να μην προχωράς πριν βεβαιωθείς ότι όλα είναι στην εντέλεια.
Οι περισσότερες από αυτές τις συνήθειες λειτουργούν με έναν πανούργο τρόπο, βάζοντας μας εμπόδια χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε πολλές φορές. Παρ’ όλα αυτά από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τη δράση τους δεν είναι δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε με άλλες περισσότερο παραγωγικές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε το στόχο μας.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
5 Μύθοι Καριέρας που σε Κρατάνε Πίσω
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου