Ίσως νιώθεις και εσύ ότι εργάζεσαι πάρα πολύ, χωρίς όμως η αξία της εργασίας σου να αναγνωρίζεται όσο πρέπει ή να πληρώνεται αντίστοιχα με την συνεισφορά σου. Άρα είναι καιρός να πάρεις την τύχη σου στα χέρια σου και να ζητήσεις αύξηση από το αφεντικό σου.
Προτού όμως κάνεις γνωστό το αίτημά σου αυτό, καλό είναι πρώτα να προετοιμάσεις το έδαφος κατάλληλα. Πρώτα από όλα χρειάζεται να εκτιμήσεις την ως τώρα κατάσταση:
Αν δεν υπάρχει ήδη για εσένα η εικόνα του αποδοτικού και ευσυνείδητου εργαζόμενου, όταν ζητήσεις αύξηση δεν θα έχεις πολλές πιθανότητες. Για αυτό το λόγο πρέπει να φροντίσεις να υπάρχει μια καλή εικόνα για εσένα, την δουλειά σου και τα αποτελέσματα που φέρνεις.
Πριν κανονίσεις το μεγάλο ραντεβού λοιπόν, φρόντισε το προσωπικό σου brand, προκειμένου να είναι πιο εύκολο να πλασάρεις τον εαυτό σου στον προϊστάμενό σου.
Χρησιμοποίησε τις έξι ακόλουθες τακτικές για να τοποθετήσεις τον εαυτό σου μπροστά στην αύξηση που δικαιούσαι:
Όταν τύχει να συναντήσεις το αφεντικό σου στο διάδρομο και σε ρωτήσει τι κάνεις, χρησιμοποίησε τη στιγμή για να δείξεις πόσο αναντικατάστατος είσαι. Για παράδειγμα: «είμαι πολύ χαρούμενος, επειδή τρεις πελάτες ήδη έχουν υπογράψει» ή «χαίρομαι που το νέο Project πάρα τις δύσκολες λεπτομέρειες, προχωράει γρήγορα».
Προσφέρσου να βοηθήσεις με κάποιο νέο project. Δείξε ότι είσαι ενήμερος για τα meeting που έρχονται, τις διαδικασίες της εταιρίας και γίνε σταδιακά ο άνθρωπος που γνωρίζει τα περισσότερα στο τμήμα του. Αφιέρωσε τον εαυτό σου σε ότι αναλαμβάνεις, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να ξεπερνάει κάθε φορά το αναμενόμενο.
Ίσως έκλεισες ένα μεγάλο deal, προσέλκυσες έναν νέο πελάτη, βελτίωσες μία διαδικασία, έφερες εις πέρας ένα δύσκολο Project. Ότι και να έκανες, διάδωσε το στους συναδέλφους σου (με κομψό τρόπο πάντα), ώστε να αρχίσει να δημιουργείται η σωστά εικόνα για εσένα.
Όταν αναδεικνύεις τις επιτυχίες σου, σκέψου με ποιους τρόπους θα μπορούσε το αφεντικό σου να τις παρουσιάσει με τη σειρά του στο αφεντικό του (μην ξεχνάς πως και το αφεντικό σου έχει αφεντικό). Γίνε λοιπόν ο αγγελιαφόρος καλών νέων. Πες στο αφεντικό σου καθώς περνάει από το διάδρομο: «Ο πελάτης Χ μου είπε μόλις πως η νέα υπηρεσία μας είναι η καλύτερη που έχει δει από την εταιρία μας ως τώρα».
Μην παίρνεις το βλέμμα σου κάθε φορά που μιλάς στον προϊστάμενό σου, ειδικά όταν μιλάς για τις επιτυχίες σου. Θα εκλάβει την κίνησή σου αυτή ως σημάδι ανασφάλειας από την μεριά σου. Αντίθετα χρησιμοποίησε δυναμική στάση σώματος, που αναδεικνύει την σιγουριά που νιώθεις για τα αποτελέσματα που φέρνεις. Έτσι θα διορθώσεις την εικόνα σου, για να μπορείς να ζητήσεις αύξηση.
Κάθε αφεντικό έχει τον δικό του τρόπο δουλειάς και επικοινωνίας. Στο δυνατό μέτρο προσπάθησε να μιμηθείς τον τρόπο δουλειάς του. Για παράδειγμα, του αρέσει η τακτική επικοινωνία μέσω email; Άρχισε και εσύ να χρησιμοποιείς τα email περισσότερο. Του αρέσει να έχει τον έλεγχο με τακτικά briefings και Πρακτικά; Ξεκίνα να του γράφεις μικρά memo για το που βρίσκεται το Project σου κ.ο.κ.
Με αυτούς τους τρόπους, θα δημιουργήσεις το σωστό προφίλ για εσένα και θα ετοιμάσεις το έδαφος για να ζητήσεις με σιγουριά και μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας την αύξηση που τόσο καιρό δικαιούσαι.
Σε περίπτωση που χρειάζεσαι πιο προσωπικές και συγκεκριμένες συμβουλές πάνω στην δική σου περίπτωση και ανάγκες, μπορούμε να σε βοηθήσουμε.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις