6 Συμβουλές για να έχεις Περισσότερη Ενέργεια - Purpose Συμβουλευτική

6 Συμβουλές για να έχεις Περισσότερη Ενέργεια

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Όλοι, λίγο πολύ, είμαστε εξοικειωμένοι με το αίσθημα της εξάντλησης και της υπερβολικής κόπωσης. Εκείνες τις στιγμές, χωρίς ενέργεια και δύναμη να προχωρήσεις, νιώθεις σαν ένα όχημα χωρίς καύσιμα και μόνο αν σε σπρώξουν πας μπροστά.

Όμως η ενέργεια είναι ένα καίριο στοιχείο για οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου και η μόνιμη έλλειψη της εγκυμονεί κινδύνους. Τόσο για την σωματική σου υγεία, όσο και για την ψυχολογία, τους στόχους και την επιτυχία σου.

Ο φόρτος εργασίας σου παίζει μεγάλο ρόλο στο πόση ενέργεια ξοδεύεις. Και φυσικά χρειάζεται να ανανεώνεις τα αποθέματά σου, κάτι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καθημερινές συνήθειες σου.

Βλέπεις, όλοι μας, έχουμε μια ρουτίνα στην καθημερινότητα μας. Μια ρουτίνα που είτε μπορεί να συμβάλει στο να έχουμε την απαραίτητη δύναμη και διάθεση, είτε στο να είμαστε μόνιμα εξαντλημένοι.

Όμως αυτή η έλλειψη ενέργειας αντιμετωπίζεται εύκολα, αν το βάλεις στόχο και οργανώσεις την καθημερινότητα σου με τέτοιο τρόπο, που να γεμίζει συχνά τις μπαταρίες σου.

Αρκεί να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές.

#1 Ασκήσου

Ακούγεται λίγο οξύμωρο το να σου προτείνουμε να ασκείσαι για να έχεις περισσότερη ενέργεια. Πως μπορεί να σε βοηθήσει το να κουράζεσαι περισσότερο για να νιώθεις πιο ξεκούραστος; Όμως το ανθρώπινο σώμα είναι μια βιολογική μηχανή. Μια μηχανή η οποία λειτουργεί με βάση τα ερεθίσματα που λαμβάνει.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σου απελευθερώνει ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις πιο ζωντανός. Τα ίδια σου τα κύτταρα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Επίσης η συχνή άσκηση βοηθάει στο να κοιμάσαι πιο άμεσα και πιο βαθειά.6 Συμβουλές για να έχεις Περισσότερη Ενέργεια

#2 Βελτίωσε τον ύπνο σου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα σου γεμίζει τις μπαταρίες του. Για αυτό το λόγο, αν κοιμάσαι λίγο ή αν κάνεις άσχημο ύπνο, θα είσαι πάντα με έλλειψη όρεξης και διάθεσης και η ενέργεια σου θα είναι συχνά στα τάρταρα.

Το κλειδί για να αντιμετωπίσεις την έλλειψη ύπνου είναι να εξετάσεις τις συνήθειες σου και το περιβάλλον σου και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται για να κοιμάσαι πιο εύκολα και καλύτερα. Πχ πριν πέσεις για ύπνο, διάβασε ένα βιβλίο αντί να είσαι στο κινητό ή στον υπολογιστή, και αν το σπίτι δεν έχει καλή ηχομόνωση, δοκίμασε να φορέσεις ωτοασπίδες για να κοιμηθείς.

#3 Έλεγξε το στρες

Το σώμα σου καταναλώνει μεγάλα αποθέματα ενέργειας όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες. Αν δε μπορέσεις να ελέγξεις τα επίπεδα άγχους και στρες, τότε θα βρίσκεις τον εαυτό σου συχνά σε κατάσταση έντονης κόπωσης και εξάντλησης. Είναι σημαντικό λοιπόν να αποκτήσεις συνήθειες και τρόπους να αποβάλλεις αυτό το έντονο συναίσθημα σε τακτική βάση.

Μίλα με φίλους ή συγγενείς, ασχολήσου με κάποιο χόμπι ή συμβουλεύσου κάποιο θεραπευτή. Άλλες μέθοδοι όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή κάποιο άθλημα είναι επίσης καλοί τρόποι να χαλαρώσεις και να αντιμετωπίσεις το στρες.

Για περισσότερη ενέργεια και λιγότερο στρες, δες εδώ.

#4 Κόψε το κάπνισμα

Το ξέρεις ήδη πως το τσιγάρο είναι απειλή για την υγεία σου. Αυτό που μπορεί να μη γνωρίζεις όμως είναι πως το κάπνισμα ρουφάει την ενέργεια σου προκαλώντας έντονες αϋπνίες. Η νικοτίνη στο τσιγάρο είναι μια διεγερτική ουσία που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, την πίεση του αίματος και διεγείρει τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο ώστε να μένει ξύπνιος.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μη μπορείς να κοιμηθείς εύκολα και όταν κοιμηθείς, η εθιστική δράση του τσιγάρου, μπορεί να σε ξυπνήσει με μια λαχτάρα για να καπνίσεις.

#5 Κόψε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη, όπως και όλοι οι απλοί υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα από το σώμα σου, μπορεί να σου δίνει άμεσα ένα καλό boost στην ενέργεια όμως αργότερα σε αφήνει άδειο. Μοιάζει λίγο με ένα αναμμένο σπίρτο σε μια μπαρουταποθήκη. Γίνεται μια εντυπωσιακή έκρηξη για λίγο και τέλος.

Βγάλε λοιπόν τη ζάχαρη από τη ζωή σου και πρόσθεσε φαγητά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Με αυτές τις τροφές η ενέργεια απελευθερώνεται με πιο αργούς ρυθμούς στο σώμα σου με αποτέλεσμα να έχεις καύσιμα για περισσότερη ώρα μέσα στην ημέρα.

#6 Πιες περισσότερο νερό

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η επαρκής κατανάλωση νερού, όμως ξανά και ξανά την παραβλέπουν. Τα κύτταρα στο σώμα σου, τα όργανα και οι μύες σου, αποτελούνται ως ένα μεγάλο βαθμό από νερό. Και όσο περισσότερο αφήνεις τον εαυτό σου αφυδατωμένο, τόσο περισσότερα συμπτώματα κόπωσης εμφανίζονται.

Για αυτό το λόγο λοιπόν, φρόντισε να έχεις πάντα κοντά σου ένα γεμάτο ποτήρι ή μπουκάλι με νερό και ποτέ μην αγνοείς τα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!