Φρόντισε τον εαυτό σου: Το μυστικό της επιτυχίας - The Purpose

Φρόντισε τον εαυτό σου: Το μυστικό της επιτυχίας

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Έχουμε αναφέρει ξανά πως δεν υπάρχει ξαφνική επιτυχία. Η επίτευξη ενός μεγαλεπήβολου στόχου και το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα δεν είναι ένα σπριντ εκατό μέτρων. Αντιθέτως, τις περισσότερες φορές μοιάζει με ένα μαραθώνιο. Με μια κούρσα χιλιομέτρων, η οποία συχνά περνάει από βουνά και δύσβατες πεδιάδες.

Και αν σε αυτή τη κούρσα τα δίνεις όλα συνεχώς, χωρίς να ανανεώνεις την ενέργεια σου, τότε κάποια στιγμή οι δυνάμεις σου θα σε εγκαταλείψουν. Θα πέσεις και αν δεν έχεις κουράγιο να σηκωθείς ίσως και να μη φτάσεις ποτέ στο τέρμα.

Η σκληρή δουλειά, οι πολλές ώρες, η αφοσίωση και η προσήλωση στους στόχους που έχεις θέσει για την καριέρα σου και την προσωπική σου ζωή, είναι συστατικά απαραίτητα. Η συνταγή της επιτυχίας χρειάζεται και κάτι άλλο. Ένα ακόμα συστατικό το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευτυχία και τη μακροζωία.

Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά ξεκουράσου και φρόντισε τον εαυτό σου. Αν δεν το κάνεις εσύ, δε θα το κάνει κανείς άλλος για σένα.

Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι επιτυχημένοι άνθρωποι. Γνωρίζουν πως το να αφιερώνουν τακτικά χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους, είναι το μυστικό που θα τους δώσει την απαραίτητη ενέργεια να συνεχίσουν. Την απαραίτητή σωματική και πνευματική δύναμη να αποδίδουν τα βέλτιστα κάθε φορά.

Ίσως να σου ακούγεται αυτονόητο αλλά για πολύ κόσμο δεν είναι. Υπάρχουν άτομα που εργάζονται συνεχώς στα όρια τους και εξαντλούν τον εαυτό τους. Το burnout τους χτυπά τη πόρτα, το stress τους συνθλίβει με αποτέλεσμα συχνά να αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους.

Αν θες να το αποφύγεις αυτό αλλά και αν θες να αποδίδεις στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, τότε κάνε μερικές αλλαγές στη ζωή σου. Υιοθέτησε μερικές νέες συνήθειες και αφιέρωνε τακτικά λίγο χρόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Προγραμμάτισε ραντεβού με τον εαυτό σου

Μέσα στον πανικό και τις ευθύνες που έχεις να διαχειριστείς καθημερινά, είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείς και να τρέχεις για πολλές και διαφορετικές υποχρεώσεις όλη μέρα. Αν όμως δε βρίσκεις τακτικά χρόνο να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις, τότε το στρες και το άγχος θα συσσωρεύονται. Έντονα συναισθήματα θα φουσκώνουν μέσα σου μέχρι που κάποια στιγμή θα εκραγείς.

Είναι σημαντικό ακόμα και στο δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Χρόνο τον οποίο θα τον αφιερώσεις για να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από τις σκέψεις και τις ευθύνες της δουλειάς και της καθημερινότητας.

Φρόντισε τον εαυτό σου: Το μυστικό της επιτυχίας

Προγραμμάτισε λοιπόν ένα ραντεβού με τον εαυτό σου. Πρόσθεσε στο πρόγραμμα σου ένα χρονικό διάστημα το οποίο θα αφιερώσεις στον εαυτό σου με σκοπό να ηρεμήσεις και να απομακρυνθείς για λίγο από αυτά που σε απασχολούν. Φρόντισε λοιπόν τον εαυτό σου.

Αν θες να βάλεις τη ζωή σου σε μια σειρά, δες εδώ

Φτιάξε τη διατροφή σου

«Είμαστε ότι τρώμε» λέει ένα ρητό. Και αν το καλοσκεφτείς, θα καταλάβεις πόσο δίκιο έχει. Το φαγητό είναι το καύσιμο του σώματος σου, ρυθμιστής των λειτουργιών του και της διάθεσης σου. Χρειάζεται να τρως καλά για να έχεις ενέργεια και χρειάζεται να τρως σωστά για να είσαι υγιής. Θρεπτικά στοιχεία όπως οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα και πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες, καθώς χτίζουν τους μυς σου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου, ρυθμίζουν τα επίπεδα ορμονών.

Αν η διατροφή σου βασίζεται σε εύκολες και γρήγορες λύσεις και τρως συνεχώς απ’ έξω, τότε πρέπει να κάνεις αλλαγές. Χρειάζεται να είσαι υγιής για να αποδώσεις τα μέγιστα και να χαρείς την επιτυχία. Γι’ αυτό η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη.

Ασκήσου

Πιστεύω ότι γνωρίζεις ήδη τα οφέλη της άσκησης στην υγεία, την αντοχή και την αυτοπεποίθηση σου. Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί δεν είναι ακόμα μέρος της ζωής σου. Σίγουρα ο χρόνος μπορεί να μη φτάνει για να ξεκινήσεις κάποιο άθλημα ή να πηγαίνεις γυμναστήριο τακτικά, όμως δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις με κάτι τέτοιο.

Πήγαινε με ποδήλατο στη δουλειά αν είναι εφικτό ή πήγαινε για τρέξιμο μερικές φορές την εβδομάδα. Δε χρειάζεται να ξεκινήσεις με πολύπλοκες ασκήσεις. Βρες κάτι απλό, μια ασχολία που να απολαμβάνεις και ξεκίνα.

Ο στόχος πάντως είναι να κάνεις μια αρχή και να χτίσεις μια συνήθεια. Ασχολείσαι με τις λεπτομέρειες, τη δυσκολία και τη πρόοδο αργότερα.

Κοιμήσου καλά

Η επιστήμη το έχει πει πολλές φορές. Τα οφέλη ενός καλού ύπνου είναι αναρίθμητα. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι καλύτερη υγεία, περισσότερη ευτυχία και αποδοτικότερη λήψη αποφάσεων. Από την άλλη, η έλλειψη ύπνου, μέσα σε όλα τα άλλα, επηρεάζει τη συγκέντρωση σου, τη μνήμη σου και φυσικά το πόσο εύκολα αφομοιώνεις νέες πληροφορίες.

Σκέψου το σώμα σου σαν ένα κινητό. Αν δε το αφήνεις αρκετή ώρα να φορτίσει, τότε γρήγορα θα πέσει ξανά σε χαμηλή μπαταρία και προκειμένου να μείνει ανοιχτό για περισσότερο καιρό, θα χρειαστεί να ρίξει τις επιδόσεις του. Αντίστοιχα κι εσύ αν δεν κοιμάσαι καλά, δε θα μπορείς να αποδόσεις και καλά. Γι’ αυτό φρόντισε να έχεις πάντα γεμάτες τις μπαταρίες σου.

Χτίσε ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για τη ψυχική υγεία είναι η στήριξη από το κοινωνικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα που ζουν, εργάζονται και θριαμβεύουν μέσα σε ομάδες. Η ανθρώπινη επαφή λοιπόν είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να συνεχίσεις την πορεία σου.

Το τρικ όμως είναι πως για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου. Αν οι συναναστροφές σου με τους άλλους είναι τοξικές και σε επηρεάζουν αρνητικά ή αν σε πιέζουν περισσότερο τότε η ζημιά γίνεται μεγαλύτερη.

Απόφυγε όσο μπορείς τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σου και επικέντρωσε τις επαφές σου σε άτομα από τον κοινωνικό σου κύκλο που μπορούν να σε στηρίξουν. Οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι κλπ με τους οποίους περνάς ευχάριστα, μαθαίνεις από αυτούς, εμπνέεσαι και νιώθεις άνετα να εκφράσεις τα συναισθήματα σου.

Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας δεν είναι πολύπλοκα ή εξεζητημένα. Αντιθέτως είναι απλά και ίσως αυτή είναι και η παγίδα.

Γιατί πολλές φορές τα ξεχνάμε ή θεωρούμε πώς δεν έχουν σημασία. Πρόκειται όμως για τα βασικά, τα απολύτως απαραίτητα θεμέλια για να χτίσουμε μια ευτυχισμένη ζωή και να έχουμε τις αντοχές, τη δύναμη και το σθένος να κυνηγάμε τα όνειρα μας.

Φρόντισε λοιπόν πρώτα τον εαυτό σου για να μπορείς να προχωρήσεις μπροστά.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!

Για τον Συγγραφέα

Ο Αντώνης Μεσσήνης είναι απόφοιτος σχολής Λογιστικής, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ρητορικής και Ηγεσίας Toastmasters International και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού ομίλου Toastmasters. Έχοντας εργαστεί σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σε λογιστήριο εκπαιδευτικού ομίλου και σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία παροχής υπηρεσιών, θεωρεί τη συνεργασία μιας ομάδας θεμελιώδες στοιχείο για την επιτυχία, την προσωπική ανάπτυξη των μελών της και αποδοτική επένδυση για μια επιχείρηση.