6 τρόποι για να γίνεις πιο Δημιουργικός - Purpose Συμβουλευτική

6 τρόποι για να γίνεις πιο Δημιουργικός

By Ευγενία Λαζάρου | Προσωπική Ανάπτυξη

Η δημιουργικότητα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να απασχολεί όλο και περισσότερο τους ανθρώπους, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Ποιος είναι ο λόγος που η δημιουργικότητα έχει αρχίσει να θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες δεξιότητες του 21ου πρώτου αιώνα;

Παλαιότερα, η δημιουργικότητα θεωρούνταν περισσότερο ως αναγκαία δεξιότητα για τα άτομα που ασχολούνταν με τον καλλιτεχνικό χώρο ή αποκλειστικό προνόμιο των μικρών παιδιών, αλλά πια δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τι σημασία έχει για έναν επαγγελματία όμως να είναι δημιουργικός, και πως μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο;

Από ότι δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες, η σημασία της δημιουργικότητας είναι πολύ μεγάλη. Εκτός του ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχική και γενικότερη υγεία του ατόμου, αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο της επαγγελματικής επιτυχίας. Τα δημιουργικά άτομα είναι και αυτά που στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους, είναι πιο επιτυχημένα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή σε βάθος χρόνου

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής:

Η απάντηση στο ερώτημα του πως μπορώ να γίνω πιο δημιουργικός δεν είναι καθόλου εύκολη. Όσο σημαντική και αν είναι η δημιουργικότητα, είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδεύσεις κάποιον να είναι δημιουργικός. Γιατί όμως, είναι τόσο δύσκολο να μάθει κάποιος να είναι δημιουργικός;

Μια απάντηση σίγουρα είναι, ο τρόπος προσέγγισης της δημιουργικότητας.

Ένα συχνό λάθος που παρατηρείται, είναι ότι όταν κάποιος προσπαθεί να γίνει πιο δημιουργικός, καταφεύγει σε μεθόδους εκμάθησης που ταιριάζουν περισσότερο σε πιο πρακτικές δεξιότητες. Για να γίνει κάποιος πιο δημιουργικός, πρέπει να αλλάξει την γενικότερη αντίληψη του και τρόπο σκέψης του. Το κλειδί στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας, κρύβεται στην μεταβολή της αντίληψης, των συναισθημάτων και της σκέψης.

Μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την δημιουργικότητα μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας;

Μπορεί η απάντηση στο ερώτημα αυτό να μην μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα, αλλά σίγουρα αξίζει να προσπαθήσει κανείς να γίνει πιο δημιουργικός. Οι παρακάτω συνήθειες, έχει αποδειχθεί πως βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση και την δημιουργική σκέψη του ατόμου.

#1. Έχε αυστηρό τελετουργικό ύπνου

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου είναι πολύ σημαντική και όσον αφορά το κομμάτι της δημιουργικότητας. Κατά την διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος μας κάνει το δικό του restore και προετοιμάζεται για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Είναι πολύ σημαντικό, να μπορεί να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

6 συνήθειες για να γίνεις πιο Δημιουργικός

#2. Κατάκτησε την πρώτη ώρα της ημέρας

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες ξεκινούν την μέρα τους νωρίς, για να  έχουν χρόνο να σκεφτούν και να προετοιμαστούν για την υπόλοιπη μέρα. Το πώς ξεκινάμε την μέρα μας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην δημιουργικότητα και την γενικότερη απόδοση μας.

#3. Υπερασπίσου τις ώρες δουλείας που χρειάζεσαι περισσότερη συγκέντρωση

Είναι καλό να θεσπίζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα δουλεύονται συγκεκριμένες εργασίες χωρίς περισπασμούς, τηλεφωνήματα και e-mail. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι, η πρώτη ώρα στην δουλειά. Άφησε τα τηλεφωνήματα και τις συναντήσεις για κάποια άλλη στιγμή μέσα στην μέρα.

#4. Έλεγξε την παραγωγικότητα σου

Το γεγονός ότι είμαστε παραγωγικοί για ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών στην δουλεία μας, δεν σημαίνει πως πρέπει να εργαζόμαστε χωρίς σύστημα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μας βοηθούν να ελέγξουμε την παραγωγικότητα μας και να μεγιστοποιήσουμε την αποδοτικότητα μας,  βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της δουλειάς μας.

#5. Εξάσκησε την ενεργή αποθεραπεία

Όσο σημαντική είναι η παθητική αποθεραπεία (διαλογισμός, ύπνος κ.λπ.) τόσο σημαντικές είναι και οι δραστηριότητες που μας κάνουν να αποφορτιζόμαστε ενεργά και να  σκεφτόμαστε. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι το περπάτημα στην φύση, που έχει αποδειχθεί πως τονώνει την δημιουργικότητα και την μνήμη.

#6. Απόκτησε νέες εμπειρίες.

Η απόκτηση νέων εμπειριών είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα στην τόνωση της δημιουργικότητας. Οι νέες εμπειρίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της σκέψης και στην εναλλαγή των συναισθημάτων.

Το να καταφέρει κάποιος να ξεφύγει από την ρουτίνα της καθημερινότητας και να επαναπροσδιορίσει τις αντιλήψεις και θεωρίες του, σε βάθος χρόνου έχει τεράστια οφέλη για την εξέλιξη του. Παράλληλα με την δημιουργικότητα, από αυτή την διαδικασία ενισχύεται και η μάθηση αλλά και η παραγωγικότητα. Μπορεί η αλλαγή να είναι δύσκολο να κατακτηθεί, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολλές φορές καθοριστικά.

Αν θες κι εσύ να γίνεις πιο δημιουργικός στην εργασία σου, και να επιταχύνεις την καριέρα σου, δες περισσότερα εδώ.

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!