5 Συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σου - Purpose Συμβουλευτική

5 Συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σου

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Είμαστε ότι επανειλημμένως κάνουμε, λέει ο Αριστοτέλης και δεν έχει άδικο. Οι συνήθειες που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μας καθορίζουν και μας επηρεάζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε.

Και όπως ακριβώς ένα πλοίο που αλλάζει κατά μία μοίρα την πορεία του βρίσκεται, στο τέλος του ταξιδιού, σε τελείως διαφορετικό σημείο, έτσι κι εμείς αλλάζοντας λίγο τον τρόπο που δρούμε καθημερινά επηρεάζουμε τη προσωπική και την επαγγελματική μας πορεία.

Δεν έχουν όμως όλες οι συνήθειες την ίδια απόδοση. Ενώ κάποιες, όπως το κάπνισμα και η αναβλητικότητα, επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας και την επαγγελματική μας ζωή,  υπάρχουν άλλες που επιδρούν θετικά και αποτελούν καλύτερη επένδυση.

1. Οργάνωνε την ημέρα σου από το προηγούμενο βράδυ

Ένα από τα πιο συχνά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί είναι αυτό της έλλειψης χρόνου. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και είναι ο πιο πολύτιμος πόρος που διαθέτουμε, 10€ μπορούμε να βρούμε ξανά από κάπου αλλού αν τα χάσουμε, 10 λεπτά από τη ζωή μας όμως δεν επιστρέφονται ποτέ. Γράφοντας μια λίστα με τους στόχους και τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας βοηθάμε τον εαυτό μας να οργανώσει το χρόνο του και να αναλογιστεί τα πιθανά εμπόδια αντιμετωπίζοντας καλύτερα την αναβλητικότητα.

5 Συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σου

 

2. Διάβαζε βιβλία

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett είχε ερωτηθεί κάποτε για το ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή για να επενδύσει το μέλλον του κάποιος νέος. Η απάντηση που έδωσε ήταν η γνώση. Τα βιβλία είναι ένα παράθυρο στο μυαλό ενός άλλου ανθρώπου, διαβάζοντας εκθέτουμε τον εαυτό μας σε καινούριες εμπειρίες και ιδέες, εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και ενισχύουμε την κατανόηση μας για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν αλλά και για τον κόσμο γενικότερα. Βάλε στόχο και ένταξε στις συνήθειες σου, να διαβάζεις ένα περίπου βιβλίο που σε ενδιαφέρει την εβδομάδα, για ένα μήνα και θα διαπιστώσεις ότι ο Warren Buffet ξέρει τι λέει.

 

3. Βλέπε το ποτήρι μισογεμάτο

Σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους το να βλέπεις με θετικό μάτι τα πράγματα δεν είναι απλά ένα αποτέλεσμα της επιτυχίας αλλά μια από τις βασικές πηγές της. Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να σκεφτόμαστε απόλυτα, με έναν ασπρόμαυρο τρόπο, εξισώνοντας το καλό, το ωραίο, το τέλειο με το λευκό και ότι αντίθετα δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία με το μαύρο. Η πραγματικότητα όμως είναι ένα φάσμα με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του γκρί ενδιάμεσα και βλέποντας την με αυτό το τρόπο σκέψης μπορούμε να εκτιμάμε πολλές από τις πλευρές της πραγματικότητας. Προσπάθησε λοιπόν να αναγνωρίζεις τις γκρί αποχρώσεις στη ζωή σου και αποδέξου πως ακόμα και αν κάτι δεν είναι τέλειο δε σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά καλό.

 

4. Δικτυώσου

Δεν είναι μόνο το τι γνωρίζεις, τι έχεις και τι είσαι ικανός να κάνεις. Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι και το ποιοί σε γνωρίζουν. Οι άνθρωποι προτιμούν να συναλλάσσονται με αυτούς που συμπαθούν και εμπιστεύονται. Μεγαλώνοντας το δίκτυο των επαφών σου και συνάπτοντας καλές σχέσεις μαζί τους, αυξάνεις τη σφαίρα επιρροής σου και τις πιθανές μελλοντικές ευκαιρίες που μπορείς να έχεις επαγγελματικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Αφιέρωνε λίγο χρόνο κάθε μέρα μιλώντας με κόσμο που δε γνωρίζεις, ενδιαφέρσου για αυτούς και δείξε τους πως μπορείς να τους φανείς χρήσιμος.

 

5. Ανάλαβε την ευθύνη

Στα παιχνίδια με τράπουλα, όπως το πόκερ, δεν μπορείς να ελέγξεις τα φύλλα που θα μοιραστούν και με τα οποία θα ξεκινήσεις. Μπορεί να τύχει ένα πολύ καλό φύλλο ή ακόμα και ένα πολύ κακό. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποί που έχουν σταθερή πορεία και κερδίζουν πολύ πιο συχνά από τους άλλους. Γιατί; Γιατί το πώς θα παίξεις και τι αποφάσεις θα πάρεις έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Έτσι ακριβώς και στη ζωή δεν έχουμε τον έλεγχο για τα περισσότερα πράγματα που μας συμβαίνουν, έχουμε όμως τον έλεγχο και την ευθύνη των δικών μας πράξεων και αποφάσεων για το πώς θα αντιδράσουμε.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μην καταναλώνουμε χρόνο στο να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού για αυτά που μας συμβαίνουν και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη του εαυτού μας και των πράξεων μας. Όπως είχε πει και ο γνωστός αμερικανός ψυχολόγος Albert Ellis η καλύτερη στιγμή είναι όταν συνειδητοποιείς πως κρατάς ο ίδιος τον έλεγχο της μοίρας σου: “The best years of your life are the ones in which you decide your problems are your own. You do not blame them on your mother, the ecology, or the president. You realize that you control your own destiny.” Και πραγματικά αυτή είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορείς να έχεις…

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!