7 μυστικά για την Γλώσσα Σώματος που θα σε κάνουν Συμπαθή σε όλους - Purpose Συμβουλευτική

7 μυστικά για την Γλώσσα Σώματος που θα σε κάνουν Συμπαθή σε όλους

By Κατερίνα Χρήστου | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αν θες επιτυχία στις σχέσεις, το επάγγελμα και στη ζωή σου, καλό θα είναι να έχεις τον έλεγχο του σώματός σου, όπως ακριβώς ελέγχεις και τα λόγια σου. Η γλώσσα σώματος λέει πολλά για σένα στους άλλους και σίγουρα δεν θα ήθελες να σε προδώσει ή να περνάει μηνύματα αντίθετα με τα λεγόμενά σου.

Γενικότερα άλλωστε, οι άνθρωποι με ήρεμες και ελεγχόμενες κινήσεις στις συζητήσεις τους δίνουν καλύτερη εντύπωση και δείχνουν πιο συγκροτημένοι σε σχέση με ανθρώπους που κάνουν έντονες και άχαρες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις που δείχνουν στρες ή ότι κάποιος νιώθει άβολα ή δυσάρεστα. Μερικές φορές μάλιστα, η γλώσσα σώματος φανερώνει αν κάποιος λέει αλήθεια ή όχι, αν νιώθει καλά με τον εαυτό του, αν έχει αυτοπεποίθηση κτλ.

Η γλώσσα σώματος σου θα πρέπει να λέει αυτά που εσύ επιλέγεις και να λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες με το λεκτικό σου κομμάτι. Γι΄ αυτό θα πρέπει να την εξασκήσεις αντίστοιχα και να γνωρίζεις μερικά μυστικά που θα εφαρμόζεις στην καθημερινή σου ζωή.

#1. Χαμογέλα – όταν πρέπει

 Ένα ευγενικό χαμόγελο προδιαθέτει κάθε άνθρωπο απέναντί σου θετικά ή έστω μη αμυντικά. Με ένα ζεστό χαμόγελο μπορείς να πετύχεις πολλά τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σου ζωή. Επίσης ένα κατάλληλο χαμόγελο μπορεί να σε βγάλει από μια άβολη κατάσταση και να χαλαρώσει το κλίμα. Προσεξε: αν χαμογελάς εκεί που δεν πρέπει, θα είναι μόνο εις βάρος σου, θα δείξεις από ανασφαλής έως ανεύθυνος. Το πότε θα χαμογελάσεις είναι τόσο σημαντικό όσο το πώς.

#2. Κάνε μια ζεστή χειραψία

Να επιδιώκεις τη χειραψία όταν γνωρίζεις , συναντάς ή αποχαιρετάς κάποιον, άλλωστε είναι συχνά η πρώτη επαφή με κάποιον που δεν γνωρίζεις. Η ζεστή και φιλική χειραψία που γίνεται αυθόρμητα δείχνει πως είσαι γεμάτος αυτοπεποίθηση, μη επιθετικός και ανοιχτός στην επικοινωνία. Χαλαρή χειραψία δείχνει ανασφάλεια και φόβο. Πρόσεξε: μην το παρακάνεις, θα πετύχεις αρνητικό αποτέλεσμα αν σφίξεις υπερβολικά το χέρι του άλλου, που εκτός του ότι θα πονάει, θα αρχίσει να αναρωτιέται τι συμβαίνει.

7 μυστικά για την γλώσσα σώματος που θα σε κάνουν Συμπαθή σε όλους

#3. Κοίτα τον άλλο στα μάτια και στο στόμα

Ονομάζεται τρίγωνο του προσώπου και έχει αποδειχτεί ότι η επίμονη οπτική επαφή μπορεί να φέρει σε αμηχανία τον συνομιλητή σου. Οι ειδικοί μιλούν πλέον για το τρίγωνο του προσώπου, που αποτελείται από τα δύο μάτια και το στόμα του συνομιλητή σου και στα σημεία αυτά θα πρέπει να μοιράσεις το βλέμμα σου. Κοιτάζοντας τον συνομιλητή εστιάζοντας στο ένα μάτι, στο άλλο και στο στόμα, δείχνεις ότι προσέχεις τον ίδιο (μάτια) , όσα σου λέει (στόμα) και αποφεύγεις να κοιτάς τον άλλο μόνο στα μάτια με ένταση που ίσως δεν έχει συνηθίσει και τον κάνει αμυντικό.

#4. Μην κάνεις έντονες ή αδέξιες κινήσεις

Μην τρίβεις το δέρμα σου, τα μαλλιά σου, το πρόσωπό σου, τον λαιμό σου και μην παίζεις πολύ με τα χέρια και τις παλάμες σου. Απόφυγε, επίσης, να σταυρώσεις τα χέρια σου, ιδιαίτερα στη μέση μιας συζήτησης, θα φανείς ότι ξαφνικά είσαι αμήχανος και ανασφαλής. Μην κάνεις γενικά έντονες κινήσεις, αντί να δείξεις ενθουσιασμό, θα δείξεις ανωριμότητα και ανασφάλεια. Ο έλεγχος των κινήσεών σου θα κάνει τον άλλο να σου χαρίσει τον σεβασμό του με μεγάλη ευκολία.

#5. Το ύφος σου πρέπει να είναι θετικό αλλά όχι σαν να συμφωνείς με όλα

Το χαμόγελο και η καλή διάθεση θα πρέπει να φαίνονται από το πρόσωπο και τις κινήσεις σου, αλλά μην περάσεις στο άλλο άκρο. Δεν σε συμφέρει να φαίνεται πως είσαι παθητικά θετικός με ό,τι συμβαίνει ή ό,τι σου λένε όταν δεν συμφωνείς με αυτό. Μην περάσεις τη λάθος εικόνα ότι θα ανεχτείς τα πάντα, ώστε να μη σκεφτεί να γίνει κανείς μαζί σου χειριστικός.

#6. Στητό κορμί!

Μην καμπουριάζεις και μην κλείνεις τον χώρο σου. Άνοιξε τον θώρακα και τέντωσε τη σπονδυλική σου στήλη. Θα δείξεις πιο ψηλός, πιο ισχυρός και γεμάτος αυτοπεποίθηση και οι άλλοι αμέσως θα πιάσουν το νόημα. Είτε κάθεσαι, είτε είσαι όρθιος, κράτα όρθια την πλάτη και το κεφάλι σου.

#7. Μην γυρνάς το κεφάλι

Μη στρέφεις το κεφάλι και το βλέμμα σου αλλού, δείχνεις ότι αγνοείς ή υποτιμάς τον συνομιλητή σου ή ότι θες να αποφύγεις κάτι. Δεν έχεις λόγο να νιώθεις άβολα, άρα έχε το πρόσωπο σου στραμμένο στον συνομιλητή σου για να εξασφαλίσεις την προσοχή και τον σεβασμό του.

Άρχισε να εφαρμόζεις τα παραπάνω για να συμφωνούν όλα επάνω σου, λέξεις, πρόσωπο, εκφράσεις, σώμα και τα μηνύματά σου θα περνάνε πιο σωστά, πιο ολοκληρωμένα και θα κερδίσεις τις εντυπώσεις. Με μια επιτυχημένη γλώσσα σώματος, μερικές φορές μάλιστα, ίσως δεν χρειαστεί καν να μιλήσεις!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!