Το να δείχνεις πιο επαγγελματίας στο γραφείο μπορεί να σε βοηθήσει με πολλούς τρόπους.
Από το να αποκτήσεις τον σεβασμό των άλλων, μέχρι το να σε φέρει πιο κοντά σε εκείνη την προαγωγή που ήθελες. Και δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο νομίζεις, αρκεί να τηρείς κάποιες βασικές παραμέτρους:
Σε κάθε εργασιακό περιβάλλον συνήθως υπάρχει κάποιο dress code. Αυτό είναι ελαφρώς διαφορετικό για τους άντρες και διαφορετικό για τις γυναίκες, όπως επίσης αλλάζει από εταιρία σε εταιρία. Προκειμένου να δείχνεις επαγγελματίας στο γραφείο, θα πρότεινα όχι μόνο να τηρείς το dress code, αλλά να ντύνεσαι και λίγο καλύτερα. Και θα σου εξηγήσω τι εννοώ.
Αν η εταιρία που εργάζεσαι έχει dress code που ορίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν παντελόνι και πουκάμισο στο χώρο εργασίας, τότε θα πρότεινα να φοράς παντελόνι κοστουμιού και αντίστοιχα καλό πουκάμισο. Και πληροί τον κανονισμό αυτό και δείχνει και πιο επαγγελματικό. Αν το στάνταρ είναι καλό παντελόνι και πουκάμισο, τότε πρόσθεσε γραβάτα ή σακάκι.
Αυτό θα σε κάνει να ξεχωρίζεις με ωραίο τρόπο, σαν κάποιος που είναι επαγγελματίας στη συμπεριφορά του και σέβεται την εταιρία στην οποία δουλεύει.
Οι περισσότερες εταιρίες έχουν ένα ελάχιστο ωράριο. Αυτό είναι το ωράριο που πρέπει να τηρείς και σαν προσέλευση και σαν αποχώρηση. Ένας κανόνας για να δείχνεις πιο επαγγελματίας στη δουλειά σου είναι να δουλεύεις λίγο περισσότερο από αυτές τις ώρες.
Η δυνατότητα να το κάνεις αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί και από τις δεσμεύσεις που έχεις εκτός της δουλειάς. Ωστόσο δεν εννοώ ότι πρέπει να εργάζεσαι δέκα με δώδεκα ώρες κάθε μέρα. Και ασφαλώς, πρέπει να βάζεις και τα όρια σου και να μην αφήνεις τους άλλους να σε εκμεταλλεύονται.
Όμως το να προσθέτεις μισή ώρα παραπάνω για να δεις κάτι πιο εκτενώς, θα κάνει τους άλλους να καταλάβουν ότι είσαι πιο επαγγελματίας και παθιασμένος με τη δουλειά σου, κάτι που όπως εύκολα καταλαβαίνεις είναι πολύ καλό.
Παρομοίως, το να προσέρχεσαι έγκαιρα και όχι τελευταία στιγμή, θα δείξει κι αυτό ότι ενδιαφέρεσαι για τη δουλειά σου και δεν σε νοιάζει μόνο το ρολόι.
Το να δείχνεις επαγγελματίας στην εργασία σου δεν έχει να κάνει μόνο με το να φτάνεις στην ώρα σου και να ντύνεσαι καλά. Έχει να κάνει και με το πώς φέρεσαι.
Τα λόγια που λες και οι κινήσεις που κάνεις επηρεάζουν εξίσου το πώς δείχνεις. Μπορείς να φέρεσαι όπως θες εκτός γραφείου, αλλά για να δείχνεις επαγγελματίας στο γραφείο, είναι απαραίτητο να διατηρείς επαγγελματική συμπεριφορά.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκέφτεσαι προτού μιλήσεις ώστε τα όσα λες να είναι ταιριαστά με το εργασιακό περιβάλλον. Προφανώς, καλό είναι να απέχεις από επιθετικά αστεία, όπως και από ιστορίες που ζωγραφίζουν ένα πολύ «χύμα» προφίλ σου.
Όσο είσαι στη δουλειά, εστίαζε σε αυτή και θα θεωρείσαι κάτι περισσότερο από επαγγελματίας από τους άλλους.
Τα meeting στη δουλειά είναι συχνό φαινόμενο. Ενώ μερικές φορές είναι αληθινά χάσιμο χρόνου, πάντα θα υπάρχουν και είναι φορές που είναι αναγκαία.
Κανείς λοιπόν δε θέλει να νιώθει ότι χάνει το χρόνο του και το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου είναι να μην μπορεί να ξεκινήσει ένα meeting επειδή δεν έχουν ακόμα έρθει οι συμμετέχοντες.
Όταν λοιπόν πρόκειται να συμμετάσχεις σε κάποιο meeting, κάνε μια προσπάθεια να φτάνεις στην ώρα σου. Αυτό είναι για να δείξεις στους ανθρώπους που συμμετέχουν ότι σέβεσαι το χρόνο τους και δεν θες να τους καθυστερείς.
Φυσικά, πέρα από το σωστό timing, χρειάζεται και η καλή σου παρουσία σε αυτό, κάτι που έχουμε καλύψει ολοκληρωμένα και εκτενώς σε χωριστό άρθρο μας.
Όλοι έχουμε πράγματα στη ζωή μας που τρέχουν και εκτός δουλειάς. Είναι κι αυτό μέρος του να κρατάμε μια καλή ισορροπία στη ζωή μας. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι να κρατάμε την προσωπική μας ζωή εκτός της εργασίας μας.
Είτε οργανώνουμε ένα πάρτι, είτε θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας, είτε έχουμε κάποιο πρόβλημα, είναι καλό να προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε μακριά από τη δουλειά. Δεν είναι κάτι που χρειάζεται οι συνάδελφοι να ξέρουν ή να ακούν ότι μας απασχολεί.
Αν χρειάζεται να κάνεις κάποιο προσωπικό τηλέφωνο, απομακρύνσου λίγο από τους άλλους. Προσπάθησε να μειώσεις τον προσωπικό χρόνο στο internet στην ώρα του διαλείμματος. Δείχνεις καλύτερος αν δεν φαίνεται ότι σπαταλάς τον χρόνο εργασίας για να κάνεις τα δικά σου πράγματα. Και, σύμφωνοι, ορισμένες φορές δεν γίνεται να μην μπεις λίγο στο ίντερνετ, αλλά προσπάθησε να το περιορίσεις όσο γίνεται.
Θες να έχεις τον σεβασμό των συναδέλφων σου; Δες εδώ
Όλοι ή οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε email και αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μας. Είναι μια αποτελεσματική και γρήγορη μορφή επικοινωνίας.
Στο κάτω μέρος κάθε email που στέλνεις πρέπει να υπάρχει το email signature. Οπότε είναι καλή ιδέα να δημιουργήσεις ένα που να είναι αποτελεσματικό και επαγγελματικό.
Αυτή η υπογραφή χρειάζεται να έχει το όνομα, τη θέση, την εταιρία, αλλά και λεπτομέρειες επικοινωνίας, όπως τηλέφωνο και email. Αυτά είναι τα απολύτως απαραίτητα και πιο συνηθισμένα πεδία που χρησιμοποιούνται σε επιχειρηματικές υπογραφές.
Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορεί να δεις σε υπογραφές, τα οποία ίσως έχεις συναντήσει και δεν ανήκουν εκεί. Αστειάκια, εικόνες, link σε άλλα site είναι περιττά και χαλούν την επαγγελματική εικόνα που θέλεις να δώσεις.
Τα κινητά μας τηλέφωνα είναι μαζί μας όλη τη μέρα, είτε στην τσέπη μας, είτε πάνω στο γραφείο μας. Ένας καλός τρόπος να δείχνεις πιο επαγγελματίας είναι για όσο είσαι στη δουλειά, να έχεις το τηλέφωνο είτε στη σίγαση, είτε στη δόνηση. Και αυτό είναι κάτι που κι ο ίδιος ομολογώ ότι πολλές φορές ξεχνώ.
Μπορεί εμείς να θεωρούμε ότι έχουμε το καλύτερο ringtone στον κόσμο, ή ότι οι ειδοποιήσεις του messenger και του viber ίσα που ακούγονται, για τους άλλους όμως είναι εκνευριστικές. Τους αποσπούν και τους αποσυντονίζουν.
Και πίστεψέ με δεν θες τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σου για τους λάθος λόγους.
Αυτές οι συμβουλές θα σου επιτρέψουν να κάνεις μια καλή αρχή για να δείχνεις στους άλλους ότι όντως είσαι επαγγελματίας. Αν θες όμως να κάνεις ακόμα πιο πολύ τη διαφορά, τότε επικοινώνησε μαζί μας.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις