8 Συμβουλές για να αποφύγεις τα απότομα Ξεσπάσματα των Παιδιών σου - Purpose Συμβουλευτική

8 Συμβουλές για να αποφύγεις τα απότομα Ξεσπάσματα των Παιδιών σου

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

8 τρόποι να διαχειριστείς αποτελεσματικά τα παιδικά ξεσπάσματα.

Την προηγούμενη φορά είχαμε μιλήσει για το πώς μπορεί ένας γονέας να διαχειριστεί με επιτυχία τα ξεσπάσματα των παιδιών του, τα οποία συνήθως εκδηλώνονται στην ηλικία του νηπίου.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες πρακτικές μέθοδοι γονικής μέριμνας, τις οποίες οι γονείς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν ώστε να ελαττωθεί η συχνότητα των ξεσπασμάτων των παιδιών.

Αυτές οι μέθοδοι δεν πρόκειται να εξαφανίσουν ολοκληρωτικά τα ξεσπάσματα, αλλά σίγουρα θα βοηθήσουν στο να μειωθούν τα περιστατικά.

#1. Δώσε στο παιδί επιλογές: Υπόδειγμα της αγάπης και της λογικής

 Οι γονικές μέθοδοι που περιλαμβάνουν την λογική και την αγάπη είναι τρομερά αποτελεσματικές. Στην συγκεκριμένη μέθοδο, αυτό που διδάσκονται οι γονείς είναι να δίνουν επιλογές στα παιδιά τους κάθε μέρα και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Δίνοντας την δυνατότητα στο παιδί να κάνει επιλογές, συγχρόνως του δίνεις την αίσθηση ότι είναι ικανό να έχει τον έλεγχο.

Για παράδειγμα, μπορείς να του δώσεις την δυνατότητα να επιλέξει ποιο βιβλίο να του διαβάσεις το βράδυ πριν από τον ύπνο και συγχρόνως να του δώσεις μόνο δύο επιλογές από βιβλία. Άλλο παράδειγμα είναι το να του δίνεις δύο επιλογές από ρούχα ώστε να διαλέξει μόνο του τι θέλει να φορέσει το πρωί.

Ο γονέας διαλέγει δύο επιλογές οι οποίες θεωρούνται αποδεκτές από τον ίδιο, και αφήνει το παιδί να πάρει την τελική απόφαση, ανάμεσα στις δύο. Αυτού του τύπου οι αποφάσεις, δίνουν την εντύπωση στο παιδί ότι έχουν έως ένα βαθμό έλεγχο στην ζωή του.

Όταν μονίμως λέμε στα παιδιά πού πρέπει να πάνε, πώς πρέπει να συμπεριφερθούν, τι να κάνουν και πώς να το κάνουν, είναι πολύ λογικό κάποια στιγμή να αντιδράσουν. Αυτή η αντίδραση συνήθως εκδηλώνεται σε μορφή ξεσπάσματος.

Στην ηλικία του νηπίου, τα παιδιά ουσιαστικά αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητα. Έτσι, αν η ανεξαρτησία τους μηδενιστεί απότομα λόγω του ότι δεν τους επιτρέπεται να κάνουν επιλογές, θα αντιδράσουν.8 Συμβουλές για να αποφύγεις τα απότομα ξεσπάσματα των παιδιών σου

#2. Δημιούργησε καταστάσεις όπου θα τους δίνεται η ευκαιρία να λάβουν αποφάσεις

Έχουμε την δυνατότητα να δημιουργούμε ευκαιρίες όπου τα παιδιά θα μπορούν μέσα στην ημέρα να παίρνουν αποφάσεις. Παρουσιάζοντας του επιλογές, αποδεκτές από τον γονέα, το παιδί νιώθει αυτοπεποίθηση και αποκτά μία αίσθηση ανεξαρτησίας, η οποία είναι απαραίτητη στην συγκεκριμένη φάση της ζωής του.

Αν μέσα στην ημέρα τα περιστατικά ξεσπασμάτων είναι πολλά και δεν μπορείς να καταλάβεις την αιτία, αύξησε και τον αριθμό των επιλογών. Ένα παιδάκι δεν είναι σε θέση να σου εξηγήσει ότι δυσκολεύεται επειδή θέλει επιλογές και επειδή μαθαίνει την ανεξαρτησία.

Εξελικτικά, τα παιδιά επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους κυρίως κατά την διάρκεια της ηλικίας του νηπίου. Προσφέροντας σε ένα παιδί επιλογές, του διευκολύνεις αυτή την διαδικασία.

Δοκιμάζοντας επιλογές λοιπόν, θα βοηθηθεί και θα νιώσει ότι έχει ορισμένο έλεγχο στην ζωή του. Όμως, στην περίπτωση που οι επιλογές καταλήγουν σε ξεσπάσματα επειδή δεν είναι ευχαριστημένο από τις επιλογές που του παρουσιάζονται, πρέπει εσύ να του κάνεις κατανοητό ότι οι επιλογές δεν αλλάζουν και ότι αν δεν επιλέξει, θα αναγκαστείς να επιλέξεις εσύ για αυτό.

Αν συνεχίσει την άσχημη συμπεριφορά μην υποκύψεις. Όπως ακριβώς το προειδοποίησες, κάνε την επιλογή για εκείνο. Μην επιβραβεύσεις την λάθος συμπεριφορά του δίνοντας του το δικαίωμα της επιλογής.

Όταν, μέσα στην ίδια ημέρα, έρθει η στιγμή να του προσφέρεις πάλι μία επιλογή (για παράδειγμα, αν θα πιει νερό ή χυμό) υπενθύμισε του ότι αν ξεσπάσει πάλι με φωνές, θα αναγκαστείς για ακόμη μία φορά να κάνεις εσύ την επιλογή για εκείνο.

#3. Πάντα να διατηρείς την ψυχραιμία σου στα ξεσπάσματα τους και να έχεις επιμονή

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Όταν την μία ημέρα υποκύπτεις στο ξέσπασμα του παιδιού σου, δίνοντας του για παράδειγμα ένα γλειφιτζούρι για να ηρεμήσει, και την άλλη του βάζεις τις φωνές, στην ουσία το μπερδεύεις.

Με το να διατηρείς την ψυχραιμία σου, να δίνεις προειδοποιήσεις και να ακολουθείς αυστηρά τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση ξεσπάσματος, αυξάνεις τις πιθανότητες να μειωθούν τα ξεσπάσματα του.

Με αποφασιστικότητα, αγνόησε το ξέσπασμα μέχρι το παιδί να ηρεμήσει από μόνο του. Παρέμεινε ήρεμη/μος και μην ανεβάσεις τον τόνο της φωνής σου. Όταν αντιδράς με νεύρα κατά την διάρκεια μίας τέτοιας συμπεριφοράς, χειροτερεύεις τα πράγματα.

Αν χρειαστεί να απομακρύνεις το παιδί, κάνε το με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Μην δώσεις σημασία στις φωνές του, παρά μόνο όταν θα πρέπει να το επιβραβεύσεις εφόσον ηρέμησε.

Φυσικά, το να αγνοείς την συμπεριφορά του δεν σημαίνει να το παρατήσεις μόνο του. Σίγουρα δεν θέλεις να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο γύρω του, οπότε παράμεινε κοντά του, αλλά με απάθεια ως προς την συμπεριφορά του.

Δες να μάθεις πως να επικοινωνείς καλύτερα με τα παιδιά σου και τους ανθρώπους γύρω σου; Δες εδώ

#4. Αντιμετώπισε τα παιδικά ξεσπάσματα χρησιμοποιώντας περισπασμούς

Λογικά, θα υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πυροδοτούν τα ξεσπάσματα του παιδιού σου. Ίσως ήδη έχεις καταλάβει ποια είναι αυτά τα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι το να πρέπει να φύγετε από την παιδική χαρά ή η στιγμή που περνάτε από το παιδικό τμήμα ενός πολυκαταστήματος.

Όποιες και αν είναι οι αφορμές, μπορείς πολύ δημιουργικά να αποσπάσεις την προσοχή του παιδιού σου και να αποφύγεις έτσι ένα ακόμα ξέσπασμα. Πάντα πρέπει να θυμάσαι ότι αυτή του η συμπεριφορά είναι απλά μία φάση της ανάπτυξής του. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ δεν μπορείς με δημιουργικούς τρόπους να αποφύγεις τα ξεσπάσματα του.

Αν γνωρίζεις ότι στο πίσω μέρος του καταστήματος έχει παιδικό τμήμα, τότε απόφυγέ το. Στην περίπτωση που το παιδί θέλει να παίξει με το κινητό σου αλλά εσύ δεν θέλεις και το να του το πάρεις απότομα οδηγεί σε ξέσπασμα, πρέπει να βρεις μία δημιουργική λύση.

Προετοιμάσου! Έχε έτοιμο ένα άλλο αγαπημένο του παιχνίδι έτσι ώστε με το που εκείνο ενδιαφερθεί για ένα αντικείμενο που δεν πρέπει, αντικατέστησε το με το παιχνίδι που του αρέσει και είναι ασφαλές.

Στην περίπτωση που επιμείνει, δυσαρεστηθεί από το παιχνίδι που του δίνεις και το πετάξει μακριά ξεσπάζοντας σε φωνές, πάρε το ασφαλές παιχνίδι και πες του «Κρίμα που δεν το θέλεις γιατί έτσι δεν θα έχεις τίποτα για να παίζεις.». Δίδαξε του ότι η κακή συμπεριφορά δεν θα του δώσει αυτό που θέλει.

Μετά από λίγο καιρό, ξανά δοκίμασε να του δώσει το ασφαλές παιχνίδι αντί του κινητού σου και θύμισε του ότι τα κινητά δεν είναι για παιδάκια αλλά τα παιχνίδια είναι δικά του.

Δείξε ενθουσιασμό με το παιχνίδι που του δίνεις αλλά μην ξεχάσεις να του πεις ότι αν το πετάξει πάλι μακριά, θα το κρατήσεις μακριά όπως την προηγούμενη φορά.

Η δημιουργικότητα σε αυτή την τεχνική είναι πολύ σημαντική. Δοκίμασε πολλά πράγματα και όσα δεις ότι φέρουν αποτέλεσμα, επανέλαβε τα  για να αποσπάς την προσοχή τους όταν πρέπει. Όταν σταματήσουν να έχουν αποτέλεσμα, δοκιμάζεις πάλι κάτι καινούργιο.

#5. Βεβαιώσου ότι κοιμούνται και τρώνε σωστά

Πολλές φορές τα παιδιά έχουν κακή διάθεση επειδή πεινάνε ή επειδή είναι κουρασμένα. Αν το παιδάκι σου δεν κοιμάται καλά το βράδυ, είναι πολύ πιθανό την επόμενη μέρα να γκρινιάζει.

Κατά την διάρκεια ενός ξεσπάσματος, αν καταλάβεις ότι το παιδί είναι κουρασμένο και λόγω αϋπνίας συμπεριφέρεται έτσι, μόλις ηρεμήσει πρέπει να το βάλεις για ύπνο ώστε να ξεκουραστεί.

Ένα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν έχει αναπτύξει όλους τους τρόπους έκφρασης, οπότε όταν χρειάζεται κάτι ή δυσανασχετεί το μόνο που μπορεί να κάνει (προς το παρόν) είναι να γκρινιάξει ή να ξεσπάσει.

Έτσι, οργανώνοντας καλά το πρόγραμμα φαγητού και ύπνου του παιδιού σου, πέρα από το ότι είναι πιο υγιεινό για εκείνο, θα βοηθήσει στο να ελαττωθούν τα ξεσπάσματα που οφείλονται στην κούραση και την πείνα.

#6. Δώσε του αρκετή προσοχή όταν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί

Μερικά ξεσπάσματα συμβαίνουν επειδή το παιδί θέλει προσοχή. Όπως προείπαμε, τα παιδιά δεν επικοινωνούν με τους ενήλικες με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες μεταξύ τους.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να σου δείξουν ότι θέλουν προσοχή είναι το ξέσπασμα. Για να το αποφύγεις αυτό, μπορείς να αφιερώνεις χρόνο κάνοντας παρέα με το παιδί και παίζοντας μαζί του.

Καθημερινά προσπάθησε να του δείχνεις την αγάπη σου, να το παίρνεις συχνά αγκαλιά και να του λες πόσο καλό αγοράκι ή κοριτσάκι είναι. Αυτές οι μικρές πράξεις θα βοηθήσουν στο να νιώθει ασφαλές και αγαπητό και έτσι, στην συνέχεια, στο να βελτιώσει την συμπεριφορά του.

#7. Επιβράβευσε την καλή συμπεριφορά

Αυτό το σημείο ίσως είναι και το πιο σημαντικό. Αν αποτύχεις στο να επιβραβεύεις τις θετικές συμπεριφορές του παιδιού σου, μην περιμένεις να ανταποκριθεί σε εσένα όταν θα το μαλώνεις για τις αρνητικές.

Επιπλέον, τα ξεσπάσματα του θα αυξάνονται επειδή θα επιζητά την προσοχή και αποδοχή σου (η οποία συνήθως έρχεται με την επιβράβευση).

Στο μυαλό ενός παιδιού, η αρνητική προσοχή είναι καλύτερη από την μηδενική. Επιβράβευσε ότι θετικό κάνει. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς κάτι εξαιρετικό για την επιβράβευση, ένα απλό «μπράβο» θα έχει αποτέλεσμα.

Όταν εφαρμόζεις αυτή την τακτική κάθε μέρα όλη μέρα, τους δίνεις θετικό feedback και ενθαρρύνεις την θετική συμπεριφορά του.

#8. Πρόσφερε του βοήθεια στην επικοινωνία

Το λεξιλόγιο ενός παιδιού είναι πολύ περιορισμένο. Δυσκολεύονται να πουν τι θέλουν, τι τα ενοχλεί ή τι τους αρέσει. Ίσως αυτό που θέλει ένα παιδί την δεδομένη στιγμή να είναι χυμός. Η λέξη «χυμός» όμως δεν υπάρχει ακόμα στο λεξιλόγιο του.

Μερικές φορές, το να ζητάς από ένα παιδάκι να σου δείξει τι ακριβώς θέλει, γεφυρώνει το χάσμα στην επικοινωνία σας. Επιπλέον του δείχνεις ότι νοιάζεσαι για αυτό που θέλει και προσπαθείς να το βοηθήσεις. Έτσι νιώθει και εκείνο ήρεμο και ασφαλές.

Βέβαια, θα υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες, ενώ βλέπεις ότι το παιδί θέλει κάτι, δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να το αγνοήσεις και να φύγεις καθώς έτσι μπορεί να προκαλέσεις ένα ξέσπασμα του.

Αν παρόλα αυτά, δεν καταφέρεις να αποφύγεις τις φωνές, αγνόησε το ξέσπασμά του και όταν ηρεμήσει προσέγγισε το και προσπάθησε να το βοηθήσεις να επικοινωνήσει μαζί σου ώστε να καταλάβεις τι ήταν αυτό που ήθελε.

Τελευταίες σκέψεις για τα παιδικά ξεσπάσματα

Τα ξεσπάσματα ενός παιδιού σίγουρα είναι κάτι δυσάρεστο για τους γονείς αλλά επίσης είναι και αναπόφευκτα στην πορεία εξέλιξης του παιδιού.

Τα περισσότερα παιδάκια αρχίζουν να αντιδράνε με ξεσπάσματα μεταξύ των ηλικιών ενός και τριών. Σε ορισμένα αυτή η συμπεριφορά κρατάει και περισσότερο. Επίσης, η συχνότητα των ξεσπασμάτων διαφέρει από παιδί σε παιδί.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και να αποφύγεις αλλά και να διαχειριστείς τα ξεσπάσματα ενός παιδιού. Πρέπει όμως και εσύ ο ίδιος να έχεις πειθαρχεία ώστε στην συνέχεια να μπορέσεις να θέσεις υπό έλεγχο αυτού του είδους τις καταστάσεις.

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο για να εξαφανιστούν εντελώς τα ξεσπάσματα των παιδιών. Είναι κομμάτι της εξελικτικής τους διαδικασίας. Το βασικό είναι οι γονείς να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου τα ξεσπάσματα του παιδιού θα είναι υπό έλεγχο και οι θετικές συμπεριφορές θα ενθαρρύνονται.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!