Είναι ωραίο να νιώθεις άνετος στην εργασία σου αρκεί να μην λειτουργεί εναντίον σου.
Δεν υπάρχει καλύτερο αίσθημα στη δουλειά από το να μην είσαι ο «καινούριος».
Έκανες φιλίες με κάποιους συναδέλφους, αρχίζεις να αναλαμβάνεις πιο σημαντικά κομμάτια, έχεις βρει ρυθμό, ανακάλυψες που πουλάν καλό καφέ και δικαίως μπορούμε να πούμε ότι κανείς δεν δύναται να σε σταματήσει καθώς ανεβαίνεις την σκάλα προς την επιτυχία.
Προτού όμως κάτσεις και χαλαρώσεις πολύ, έχε υπόψη ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι που εργάζονται, τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες σε μια νέα δουλειά, είναι να θεωρούν ότι η ώρα της «σκληρής δουλειάς» τέλειωσε.
Ο τρόπος σκέψης του μέσου ανθρώπου λέει ότι από τη στιγμή που πιάσεις το κεντρικό νόημα, δεν υπάρχει κάτι άλλο για το οποίο χρειάζεται να ανησυχείς.
Κι όμως, υπάρχουν 3 λάθη που μπορείς να κάνεις αν είσαι πολύ άνετος σε μια νέα δουλειά και θα σου εξηγήσω γιατί σε κρατάνε πίσω.
Ιδανικά όλοι μας επιθυμούμε να δουλεύουμε μέχρι του σημείου να νιώθουμε την ασφάλεια ότι ξέρουμε όσα χρειάζεται για την εργασία μας. Και σίγουρα, μετά από μερικούς μήνες θα πρέπει να έχεις την ικανότητα να εργάζεσαι χωρίς το αφεντικό σου να πρέπει να τσεκάρει συνέχεια αν τα κάνεις όλα σωστά.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι μπορεί ως αποτέλεσμα αυτού να γίνουμε κάπως υπερφίαλοι. Είναι δύσκολο να μη θες κι εσύ με τη σειρά σου να δείξεις στους «καινούριους» πόση γνώση έχεις για την εταιρία και τη θέση ή πόσα πολλά έχεις κατορθώσει. Όμως ακόμα κι οι «παλιοί» εργαζόμενοι χρειάζεται να εργάζονται συνέχεια για να μένουν στην κορυφή των εξελίξεων.
Για παράδειγμα, οι εταιρίες αλλάζουν, ολόκληροι κλάδοι εξελίσσονται, το οικονομικό περιβάλλον υπαγορεύει τι είναι πιθανό και τι όχι. Το τμήμα σου θα μεγαλώσει, θα μικρύνει, θα συνδυαστεί με άλλα τμήματα. Θα αναλάβεις projects που ούτε καν σε ενδιαφέρουν. Το πώς είναι η δουλειά σου σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα διαφέρει πολύ από το πώς θα είναι σε ένα χρόνο από τώρα.
Και αυτό σημαίνει ότι στην πράξη ποτέ δεν θα ξέρεις τα πάντα για τα πάντα, οπότε μην φέρεσαι σα να τα ξέρεις. Ανοίξου στο να ακούσεις τους άλλους συναδέλφους, στις νέες προκλήσεις, στο να μαθαίνεις συνέχεια από όλους νέα πράγματα.
Άλλαξε την εικόνα που δίνεις στους συναδέλφους. Δες εδώ
Σου πήρε μερικούς μήνες, αλλά επιτέλους έχεις αρχίσει να βάζεις όλες τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σε σειρά. Έρχεσαι κάθε πρωί στο γραφείο και ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις και το κάνεις με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα. Το αφεντικό σου είναι ικανοποιημένο από τη δουλειά σου και οι συνάδελφοι σου ζητούν να τους βοηθήσεις (άλλωστε είσαι ο έμπειρος τώρα) και δείχνει να έχεις όλα τα βασικά υπό τον έλεγχό σου. Και είσαι άνετος με αυτό.
Το να κάνεις όμως τα ίδια και τα ίδια δεν είναι κάπως βαρετό; Αυτό συμβαίνει επειδή πιθανότατα, υπάρχουν τόσα πολλά περισσότερα που μπορείς να κάνεις .
Μήπως για κάποιο project ζητούν συμμετέχοντες; Υπάρχει κάποια επιτροπή στην οποία μπορείς να συμμετέχεις; Μήπως κάποιος συνάδελφος δείχνει πηγμένος και χρειάζεται βοήθεια; Έχεις γνωριστεί με όλους στην εταιρία;
Η «δουλειά» σου είναι πολύ περισσότερα από τα καθημερινά καθήκοντά σου, οπότε πάντα υπάρχουν τρόποι να επεκτείνεις την επιρροή σου. Και πάντα πρέπει να σκέφτεσαι τρόπους για το πώς να το κάνεις.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι εύκολο να θεωρήσουμε ότι υποτίθεται πως πρέπει να τα γνωρίζουμε όλα αφότου περάσουν ορισμένοι μήνες. Όμως το μεγάλο πρόβλημα που έρχεται με αυτό είναι ότι καταλήγουμε να ντρεπόμαστε να κάνουμε ερωτήσεις.
Ανησυχούμε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι και τι εικόνα θα δώσουμε. Πιστεύουμε ότι οι άλλοι μπορεί να αναρωτηθούν «καλά αυτό δεν θα έπρεπε να το ξέρει μετά από τόσο καιρό εδώ πέρα;»
Όμως για οτιδήποτε κι αν δεν γνωρίζεις, έχεις ακόμα το δικαίωμα να ρωτήσεις την προϊστάμενο ή τους συναδέλφους για οδηγίες, ιδέες ή βοήθεια. Μάλιστα, πρέπει να το κάνεις αν διαβλέπεις ότι υπάρχει το ρίσκο να κάνεις κάποιο λάθος.
Επίτρεψέ με να σου πω ότι δεν υπάρχει χαζή ερώτηση. Το γνωρίζω από προσωπική πείρα ότι το να μην ξέρεις το όνομα κάποιου από άλλο τμήμα δεν είναι το τέλος του κόσμους. Το να μην κατανοείς την ροή κάποιου project δεν σημαίνει κάτι. Απλά ρώτα. Σήμερα.
Γιατί όσο περισσότερο περιμένεις, ας είμαστε ειλικρινείς, τόσο πιο αμήχανο θα είναι να το αντιμετωπίσεις. Επιπλέον, το να δείχνεις κίνητρο και ενδιαφέρον βοηθάει στο να προχωρήσεις επαγγελματικά.
Ειλικρινά, ποτέ δεν θα είσαι άνετος σε μια δουλειά και προτού αγχωθείς για αυτό, θυμήσου ότι είναι κάτι καλό. Επειδή, αν το αποδεχτείς, η εργασία σου θα είναι πάντα ενδιαφέρουσα και θα συνεχίσεις να προοδεύσεις σ’ αυτήν.
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
Δεν έχεις Εργασιακή Εμπειρία: 10 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις