3 καλύτεροι τρόποι να πεις «Δεν φταίω εγώ» - Purpose Συμβουλευτική

3 καλύτεροι τρόποι να πεις «Δεν φταίω εγώ»

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όταν δεν έχει νόημα να ψελλίσεις ένα «δεν φταίω εγώ…»

Το αφεντικό σου σταματάει πάνω από το γραφείο σου, και σε κατονομάζει ως φταίχτη για κάποιο λάθος που έκανες και σου ρίχνει μάλιστα όλη την ευθύνη.

Τον κοιτάς συγκατανεύοντας και παριστάνεις ότι ακούς όλα όσα σου λέει. Αλλά εν τω μεταξύ η μόνη απάντηση που ετοιμάζεται να βγει από μέσα σου είναι ένα δυνατό «δεν φταίω εγώ» μπολιασμένο με όλη την αδικία που νιώθεις να υφίστασαι εκείνη τη στιγμή.

Ίσως στην πραγματικότητα ήταν κάποιος συνάδελφός σου που έκανε το λάθος κι όμως η ευθύνη έχει πέσει πάνω σου. Ή ίσως να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που έκανες τα πράγματα όπως τα έκανες και απλά ο προϊστάμενος δεν έχει γνώση όλης της εικόνας.

Όπως και να έχει θες να αλλάξει η κατάσταση και να βοηθήσεις το αφεντικό σου να καταλάβει ότι δεν αξίζει να πέσει όλο το φταίξιμο πάνω σου. Και ιδανικά θες να το κάνεις αυτό χωρίς να μεμψιμοιρείς και χωρίς να δείχνεις ότι πας να αποποιηθείς των ευθυνών σου.

Σου φαίνεται αδύνατο; Δεν είναι. Και υπάρχουν 3 φράσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν.

#1 «Δεν το είχα υπόψη μου αυτό»

Πότε να το χρησιμοποιήσεις: Σε περιπτώσεις που ήσουν ο μοναδικός που έκανε κάποιο σφάλμα, αλλά το έκανες μόνο και μόνο επειδή δεν είχες στη διάθεσή σου όλες τις πληροφορίες που χρειαζόσουν.

Ποιο είναι το σκεπτικό: Δεν μπορείς να ξέρεις αυτά που δεν ξέρεις και ορισμένες φορές αναγκάζεσαι να δρας στη δουλειά παρά την ελλιπή πληροφόρηση και φυσικά το σκέτο «δεν φταίω» δεν κάνει δουλειά.

Σίγουρα, το καλύτερο είναι πάντα να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις όταν δεν είσαι βέβαιος για κάτι. Αλλά αν είσαι σε μια κατάσταση που δεν έχεις επιλογή παρά να προχωρήσεις μπροστά όπως και να ‘χει και τώρα σε επιπλήττουν, δεν είναι κακό να υπονοήσεις στο αφεντικό σου ότι σου έλειπαν σημαντικές πληροφορίες.

Θες να κάνεις αυτή τη φράση καλύτερη; Τότε συμπλήρωσε κάτι του στυλ: «σε ευχαριστώ που με ενημέρωσες, θα το έχω υπόψη μου την επόμενη φορά».

#2 «Το έκανα έτσι επειδή…»

Πότε να το χρησιμοποιήσεις: Όταν το άτομο που σε κατηγορεί δεν έχει υπόψη του όλη την εικόνα ένα απλό «δεν φταίω εγώ» δεν έχει νόημα.

Ποιο είναι το σκεπτικό: Αυτό είναι το αντίθετο του παραπάνω σεναρίου. Σε κατηγορούν ότι έκανες κάτι εσφαλμένα, παρ’ όλο που υπάρχει λογική πίσω από την πράξη σου και πίσω από το λόγο που έδρασες έτσι.

Εδώ είναι η ευκαιρία σου να εξηγήσεις τον τρόπο σκέψης σου σε αυτόν που σε κατηγορεί και να του καταδείξεις ότι δεν ήταν λάθος αλλά συνειδητή επιλογή σου.

Ίσως αναγκάστηκες να παρακάμψεις τον συνηθισμένο τρόπο λειτουργίας της εταιρίας και τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα, λόγω χρονικών περιορισμών ή συγκεκριμένου αιτήματος από πελάτη το οποίο και ήθελες να ικανοποιήσεις.

Αν κάτι τέτοιο προκάλεσε το φερόμενο ως λάθος σου, τότε αξίζει τον κόπο να το εξηγήσεις ώστε να ξεκαθαρίσεις ότι δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα που πρέπει να αποδοθεί. Στην πράξη ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις την κατάσταση εκείνη τη στιγμή. 3 καλύτεροι τρόποι να πεις «Δεν φταίω εγώ»

#3 «Πιστεύω πως υπάρχει κάποιο μπέρδεμα με αυτό. Να το συζητήσουμε όλοι μαζί καλύτερα;»

Πότε να το χρησιμοποιήσεις: Σε περιπτώσεις που σου ρίχνουν το φταίξιμο για κάτι που όμως οφείλεται σε άλλο συνάδελφο.

Ποιο είναι το σκεπτικό: Αναμφίβολα, αυτή είναι η πιο δύσκολη κατάσταση να διαχειριστείς. Από τη μία, θες να ξεκαθαρίσεις ότι το μπλέξιμο δεν οφείλεται σε εσένα, αλλά από την άλλη δεν θες να φανεί ότι κατηγορείς ευθέως το συνάδελφο. Ένα «δεν φταίω εγώ, αλλά ο Χ» θα σε τοποθετήσει αμέσως στη μαύρη λίστα όλων των συναδέλφων.

Η παραπάνω φράση λοιπόν, σου δίνει στην πράξη έναν αποτελεσματικό τρόπο να κάνεις τη μετάβαση από ένα υποτιθέμενο προσωπικό λάθος σε κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλη την ομάδα.

Κι αν στο meeting το αφεντικό σου ξεκινήσει επιπλήττοντας εσένα ή καταδεικνύοντας το λάθος σου; Εκεί θα υπερασπιστείς τον εαυτό σου και θα διαπιστώσεις ότι ο συνάδελφος που έκανε το λάθος θα αναγκαστεί να αναλάβει την ευθύνη και να αιτιολογήσει τον εαυτό του.

Για να ξέρεις τι να πεις σε κάθε κατάσταση στο γραφείο, δες εδώ

Το να σε κατηγορούν για κάτι που δεν έχεις κάνει είναι απογοητευτικό. Σίγουρα δεν θες να γίνεις ο αποδιοπομπαίος τράγος, όμως δεν θες να θεωρείσαι και από τους άλλους το «καρφί» που τους δίνει στεγνά.

Τέλος, αν πρόκειται για κάτι αμελητέο, το πιο απλό είναι να βασιστείς σε ένα «συγγνώμη» ή «ωχ, το ξέχασα, δεν θα ξανασυμβεί» αντί να δώσεις μια πλήρη εξήγηση. Στο κάτω κάτω αξίζει την έξτρα προσπάθεια να καθαρίσεις το όνομά σου επειδή ξέχασες να βάλεις χαρτί στον εκτυπωτή; Πιθανότατα όχι.

Παρ’ όλα αυτά σε περιστάσεις που χρειάζεται να δώσεις μια εξήγηση, χρησιμοποίησε τις παραπάνω φράσεις για να διατηρήσεις την φήμη σου χωρίς να γίνεις περισσότερο απολογητικός απ’ ότι πρέπει.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!