Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα άτομο που να είναι στην ίδια επαγγελματική θέση για όλη του την καριέρα. Και ενώ ξέρουμε πως είναι λογικό κάθε εργαζόμενος να αλλάζει θέση, ξεχνάμε πως και τα αφεντικά έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο. Αν ο δικός σου προϊστάμενος παραιτήθηκε, τι κάνεις;
Το να παραιτείται κάποιος από τη θέση του, σίγουρα προκαλεί αναστάτωση στους γύρω του. Ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση όμως προκαλεί η παραίτηση του αφεντικού, αφού αυτό είναι το άτομο που κρατά ενωμένη την ομάδα.
Στα 18 χρόνια εμπειρίας μου, έζησα αρκετές φορές τέτοιες καταστάσεις όπου το αφεντικό μου παραιτήθηκε και βρήκα μερικά tips που με βοηθούν να συνεχίσω κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο.
Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που ο προϊστάμενός μου παραιτήθηκε για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Παρόλο που πλέον δε δίνω την ίδια σημασία, έχω δει έκτοτε και πολλούς άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Κάθε φορά με έκανε να ταράζομαι.
Αμέσως θεωρούσα πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την εταιρία και πως η παραίτηση ήταν σημάδι του προβλήματος. Αναρωτιόμουν αν και η δική μου θέση ήταν σε κίνδυνο, αν θα κόβονταν τα προνόμια ή αν η φήμη της εταιρίας κατρακυλούσε προς το χειρότερο.
Παρόλο που είναι φυσιολογικό και έξυπνο να σκέφτεσαι αυτά τα πράγματα κάθε φορά που κάποιο από τα αφεντικά παραιτείται, μην το αφήνεις να σε επηρεάζει. Θυμήσου πως και τα αφεντικά είναι άνθρωποι και είναι απόλυτα φυσιολογικό να ψάχνουν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Το να πανικοβάλλεσαι για κάτι που δε ξέρεις ή δεν μπορείς να ελέγξεις, δε θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις μπροστά.
Θες να είσαι έτοιμος για κάθε εργασιακή αλλαγή; Δες εδώ
Το να κάνεις μία μικρή έρευνα, θα σε βοηθήσει να ενημερωθείς και να προετοιμαστείς. Αν είναι δυνατό πήγαινε κατευθείαν στο άτομο που παραιτείται. Μάθε από την πηγή και όχι από τις φήμες. Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, θα χρειαστεί να κάνεις λίγη έρευνα.
Ρώτα τους συνεργάτες σου, αλλά περιόρισε τις ερωτήσεις σου σε αυτούς που εμπιστεύεσαι. Έκφρασε τη δυσαρέσκειά σου για αυτή την απόφαση, αλλά και τις καλύτερες ευχές για το νέο του ξεκίνημα. Μετά ρώτα αν ξέρει κανείς που πάει το αφεντικό σας. Η απάντηση αυτή θα σου δώσει πληροφορίες όχι μόνο για το που πηγαίνει, αλλά και για το πως νιώθουν οι άλλοι για αυτή του την απόφαση.
Σίγουρα δεν μπορείς να εμπιστευτείς 100% αυτά που θα σου πουν, αλλά θα δεις ποιοι από τους συνεργάτες σου επιθυμούν τη θέση του αφεντικού και αν θα υπάρξει πρόβλημα στη διεκδίκησή της.
Πριν πολλά χρόνια όταν ένα από τα αγαπημένα μου αφεντικά παραιτήθηκε, το πήρα πολύ προσωπικά. Είχαμε αναπτύξει τέλεια σχέση κατά τη διάρκεια των χρόνων και ήταν μέντορας για μένα. Μόλις κατάλαβα ότι θα φύγει, ταράχτηκα πολύ. Σκέφτηκα μάλιστα, πως μπορεί να μου το κάνει εμένα αυτό;
Παρόλο που είναι ανθρώπινο να νιώθεις πως σε εγκατέλειψε το αφεντικό σου, θυμήσου πως η απόφαση να φύγει κάποιος από μία δουλειά, είναι περίπλοκη, προσωπική και συνειδητοποιημένη. Μπορεί το αφεντικό σου να αναρωτιέται πως θα τα καταφέρει η ομάδα του μόλις φύγει, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να κάνει το καλύτερο για τον εαυτό του.
Δείξε πως τον στηρίζεις και είσαι χαρούμενος με τις επιλογές του και πως θέλεις να κρατήσεις επαφή τώρα που θα φύγει. Το να αφήσεις μία θετική τελευταία εντύπωση θα δείξει στο αφεντικό σου πως εκτίμησες τις ηγετικές του ικανότητες και θα αποτελέσει την αρχή της νέας σας σχέσης.
Παρόλο που το να χάνεις ένα αφεντικό είναι δύσκολο τόσο συναισθηματικά όσο και επαγγελματικά, μπορεί να βγει κάτι καλό από όλο αυτό. Κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του και ίσως αυτός ο άλλος, να είσαι εσύ.
Αν είναι δυνατό, πήγαινε για καφέ με το αφεντικό σου που φεύγει και μάθε τι χρειάζεται η ομάδα από το νέο διευθυντή. Ζήτα κριτική για τη δουλειά σου και δες αν μπορείς να καλύψεις τη θέση του διευθυντή. Είναι πιο εύκολο να σου μιλήσει ειλικρινά για τη δουλειά αλλά και για την επίδοσή σου τώρα που θα φύγει.
Επίσης, μη φοβάσαι να μοιραστείς τις ιδέες σου και να κάνεις προτάσεις για το πως μπορείς να βοηθήσεις την εταιρία στο μέλλον. Το αφεντικό σου ίσως μπορεί να σου αναθέσει κάποιες από τις υποχρεώσεις του ή να μιλήσει σε άλλους για το γεγονός πως μπορείς να αναλάβεις και άλλα πράγματα.
Αν ακούσεις πως το αφεντικό σου παραιτείται, μείνε ψύχραιμος και προσπάθησε να προχωρήσεις μπροστά. Σιγουρέψου πως αληθεύει, μην το πάρεις προσωπικά και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ανέβεις στην ιεραρχία αν το θέλεις. Με ήρεμο μυαλό, σεβασμό και ηθική, θα δείξεις στους ανωτέρους σου τι αξίζεις και ότι μπορούν να βασιστούν σε εσένα για ό,τι χρειαστούν.
Ποιος ξέρει; Ίσως το νέο αφεντικό να είσαι εσύ!
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
6 Λόγοι να Τολμάς τα Όνειρα σου
Πως να πεις στο Αφεντικό σου πως Κάνει Λάθος
Δεν με Συμπαθούν στη Δουλειά: Τι να Κάνεις
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου