Δεν με Συμπαθούν στη Δουλειά: Τι να Κάνεις - Purpose Συμβουλευτική

Δεν με Συμπαθούν στη Δουλειά: Τι να Κάνεις

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Θέλεις να πάρεις προαγωγή και να εξελιχθείς επαγγελματικά, αλλά αισθάνεσαι ότι η καλοσύνη σου θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό. Σίγουρα έχεις σκεφτεί αν θα έπρεπε να έχεις παραπάνω προσόντα ή αν θα έπρεπε να σε συμπαθούν στη δουλειά σου, έτσι ώστε να διεκδικήσεις την πιθανή προαγωγή σου και να ανέβεις ιεραρχικά.

Κανείς δεν θα σου πρότεινε να εκφοβίσεις και να εξαναγκάσεις κάποιον προκειμένου να σε προωθήσει και τελικά να αναπτυχθείς επαγγελματικά. Μερικοί από τους πιο καλούς και αυθεντικούς ανθρώπους παγκοσμίως είναι ηγέτες μεγάλων επιχειρήσεων.

Το να είσαι κακός δεν θα σου ανοίξει το δρόμο προς τη κορυφή. Αντίθετα, η ανοδική πορεία ορισμένων ήταν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της ικανότητας τους να κερδίζουν τον σεβασμό.

Επομένως, αυτό που θα πρέπει να δουλέψεις είναι να μη κερδίζεις την επιδοκιμασία των γύρω σου λόγω της καλοσύνης σου, αλλά λόγω του σεβασμού που έχουν στο πρόσωπο σου.

Υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους θα σταματήσεις να είσαι «καλός» και θα επικεντρωθείς σε τακτικές που θα ωφελήσουν όχι μόνο εσένα, αλλά και τον περίγυρο σου.

1. Μη σε νοιάζει αν σε συμπαθούν στη δουλειά

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε τη διαφορά μεταξύ καλοσύνης και ευγένειας. Η ευγένεια προέρχεται από την αυτοεκτίμηση και κερδίζει σεβασμό σε αντάλλαγμα.

Η καλοσύνη προέρχεται από την επιθυμία για αποδοχή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κακομεταχείριση ή ακόμα και να σε εκμεταλλευτούν.

Αν ξοδεύεις το χρόνο με το να αναρωτιέσαι αν οι συνάδελφοι σου σε συμπαθούν στη δουλειά ή πως να τους κάνεις να σε συμπαθήσουν, χάνεις πολύτιμο χρόνο.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν οι συνάδελφοι σου σε συμπαθούν στη δουλειά. Αυτό που έχει σημασία είναι να σε σέβονται και να έχεις καλές εργασιακές σχέσεις μαζί τους.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι νομίζουμε ότι πιο σημαντικό είναι να κερδίσουμε την έγκριση κάποιου σε αντίθεση με το να επικεντρωνόμαστε στην πραγματική μας δουλειά. Αν εστιάσεις την προσοχή σου στο να είσαι παραγωγικός στη δουλειά σου, θα κερδίσεις τον σεβασμό των συναδέλφων σου ανεξάρτητα αν σε συμπαθούν ή όχι.

Είναι σημαντικό να σέβεσαι και να σε σέβονται οι συνάδελφοι σου, να είσαι ευγενικός και πάντα βοηθητικός και χρήσιμος. Εάν εστιάζεις πάρα πολύ στο είσαι καλός και αγαπητός , θα παρατηρήσεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Γίνε καλός για εσένα, όχι για τη δουλειά που κάνεις ή για το πώς αντιμετωπίζεις τους άλλους.

Δεν με Συμπαθούν στη Δουλειά: Τι να Κάνεις

2. Έκφρασε τη διαφωνία και το διαφορετικό τρόπο σκέψης σου

Όταν οι συνεργάτες κατά τη διάρκεια ενός μίτινγκ δεν εκφράζουν πιθανές διαφωνίες λόγω της καλοσύνης που τους διακατέχει, αυτό μπορεί να έχει κακή επίδραση στην απόφαση. Κατά συνέπεια, η επίδραση για την επιχείρηση θα είναι πραγματική καταστροφή.

Αντίθετα αν εκφράζουν τις ιδέες τους και τις διαφωνίες τους και κάνουν εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να έχουν επιτυχία. Το ίδιο ισχύει σε οποιαδήποτε συνεργασία και πρότζεκτ στο οποίο εργάζεσαι.

Πρέπει να υπερασπίζεσαι την άποψη σου μέχρι να έρθει η ώρα να αποδειχθεί ότι τελικά είχες δίκιο.

Αν προσπαθείς σκληρά να είσαι αρεστός και να σε συμπαθούν στη δουλειά, πιθανότατα να φοβάσαι να μοιραστείς τις ιδέες σου παρόλο που μπορεί να γνωρίζεις ότι θα ήταν πολύ χρήσιμες. Άφησε τη καλοσύνη σου κατά μέρος και μίλα για το καλό της ομάδας σου.

Λάβε υπόψη ότι τα ανώτερα στελέχη δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα. Είναι καθήκον τους να συλλέγουν πληροφορίες και να καθοδηγούν αυτούς που θα οδηγήσουν την εταιρεία σε έναν κοινό στόχο ή αποτέλεσμα.

Εάν γνωρίζεις ότι κάτι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, έκφρασε τη γνώμη σου. Νέες ιδέες γεννιούνται και αλλαγές συμβαίνουν όταν υπάρχουν εποικοδομητικά επιχειρήματα.

Θες να κερδίσεις τη συμπάθεια και τον σεβασμό των συναδέλφων σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

3. Μη παίρνεις τα πάντα προσωπικά

Ο καθένας μας μπορεί να έχει μια άσχημη μέρα και πολλές φορές αυτό μεταφράζεται σε μια κακή συμπεριφορά όπως μια έκρηξη θυμού που συνήθως απευθύνεται στο λάθος άτομο.

Σίγουρα σου έχει τύχει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας να σε επιπλήξει ο εργοδότης σου, να ανεβάσει τον τόνο της φωνής του και πολλές φορές χωρίς ουσιαστικό λόγο. Μπορεί να σκεφτείς ότι σε μισεί και να σου δημιουργήσει ανασφάλεια στο τομέα της δουλειάς αλλά στη πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, αλλά μπορείς να ελέγξεις την δική σου αντίδραση σε αυτά.

Εάν κάποιος έχει κακή συμπεριφορά και γνωρίζεις ότι κάνει λάθος, ξεπέρασε το και προχώρησε παρακάτω. Μην το πάρεις προσωπικά.

Στη περίπτωση που δεν μπορείς να το προσπεράσεις όμως, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις το ζήτημα με το ενδιαφερόμενο άτομο άμεσα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να σε σέβονται για τη δουλειά σου και για αυτό που κάνεις και να σέβεσαι και εσύ τους άλλους για τη δουλειά που κάνουν.

Αν αισθάνεσαι ότι αυτό δεν υφίσταται, δηλαδή δεν σε σέβονται οι συνάδελφοι σου, τότε αυτή είναι μια συζήτηση που αξίζει να κάνεις.

Το να σε συμπαθούν στη δουλειά σημαίνει ότι προσέχεις τον εαυτό σου και δεν προσπαθείς συνεχώς να ευχαριστείς τους άλλους. Αν είσαι ευγενικός, κάνεις καλά τη δουλειά σου και έχεις σεβασμό, όχι μόνο θα σε εκτιμήσουν, αλλά θα κερδίσεις και το σεβασμό τους.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!