Μου αρέσει ιδιαίτερα μία γελοιογραφία που κυκλοφορεί στο ίντερνετ εδώ και αρκετό καιρό.
Ένας ιθύνοντας μιλάει από το βήμα σε κάποιους ανθρώπους. Τους λέει ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές. Έπειτα τους ρωτάει: «Ποιος θέλει αλλαγές;!» Το πλήθος φωνάζει, ζητωκραυγάζει και συμφωνεί ομόφωνα με δύναμη. Έπειτα τους ρωτάει: «Ποιος είναι διατεθειμένος να αλλάξει ο ίδιος;»… και το πλήθος εξαφανίζεται και δεν μένει κανένας.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που θέλουν την αλλαγή, που ζητάνε την αλλαγή αλλά που δεν θέλουν να αλλάξουν οι ίδιοι. Είναι αστείο αν το καλοσκεφτείς.
Αν ζητάς την αλλαγή και η αλλαγή προκύψει, με κάποιο τρόπο θα σε επηρεάσει. Πρόσφατα, συζητώντας με ένα άτομο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, το ρώτησα: «αν ήταν στο χέρι σου, τι θα άλλαζες;» και η απάντηση ήταν, «θα άλλαζα το πρόβλημα για να βρεθώ στην παλιά κατάσταση και να συνεχίσω να κάνω αυτά που έκανα παλιά».
Είναι φαινόμενο που το συναντάμε στη θεραπεία αρκετά συχνά. Ο κόσμος θεωρεί ότι βρίσκεται στη μέση μίας κατάστασης, ανήμπορος να συμμετάσχει ενεργά ή να επηρεάσει με τον οποιοδήποτε τρόπο και αυτό είναι μία λανθασμένη αντίληψη.
Είσαι κύριος των καταστάσεων που αντιμετωπίζεις. Για καθετί που σου συμβαίνει είσαι υπεύθυνος και μπορείς να το αλλάξεις. Ξέρω ότι είναι δυσκολότερο από ότι ακούγεται. Δυσκολότερο δεν σημαίνει ακατόρθωτο όμως.
Σίγουρα η αλλαγή είναι δύσκολη. Ξέρουμε ότι ο άνθρωπος είναι ον συνήθειας και ο νους του τον προστατεύει από τις αλλαγές και οτιδήποτε μπορεί να τον βλάψει. Συνεπώς, το να θες να αλλάξεις είναι κάτι που σε τρομάζει, γιατί είναι μία απαιτητική διαδικασία. Η αλλαγή απαιτεί ενέργεια και αυτό πάει ενάντια στις αρχές του ασυνείδητου σου.
Ο προγραμματισμός σου είναι τέτοιος που με το που σκέφτεσαι την αλλαγή, αντιδρά. Έτσι, μετά από δέκα λεπτά, βρίσκεσαι στον καναπέ, με ένα κομμάτι πίτσα στο χέρι, να λες: «Άστο μωρέ, κάνω την αλλαγή από την επόμενη εβδομάδα».
Αυτό που δεν καταλαβαίνεις όμως είναι ότι αυτό που αισθάνεσαι ως αντίδραση, είναι η προετοιμασία που κάνει το σώμα σου για την επικείμενη αλλαγή. Η δύναμη του νου είναι τεράστια. Το σώμα σου είναι γεμάτο νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι μεταφέρουν όλες τις πληροφορίες που λαμβάνεις, σε όλο σου το σώμα. Δεν είναι τυχαίο που όταν δεν αισθάνεσαι καλά ψυχολογικά, το σώμα σου αντιδρά και δείχνει σημάδια αυτής της αρνητικής διάθεσης.
Η δύναμη του νου είναι τέτοια λοιπόν, που με το που σκέφτεσαι την αλλαγή, το σώμα σου προετοιμάζεται και την περιμένει. Αυτό το κάνει να βρίσκεται σε συναγερμό, υπάρχει ένταση και προσμονή, ένα αίσθημα νηνεμίας. Δηλαδή ηρεμίας πριν την καταιγίδα και φυσικά αυτό δεν μεταφράζεται πάντα θετικά.
Όσο εσύ σκέφτεσαι την αλλαγή, το σύστημα σου υπολογίζει την ενέργεια που θα χρειαστεί να καταναλώσει. Ξέρει ότι θα βγεις από τη ζώνη άνεσης σου και ετοιμάζει τα κατάλληλα χημικά που θα σε βοηθήσουν να αντέξεις την νέα κατάσταση, μέχρι να την συνηθίσεις.
Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι τι λέμε τόση ώρα. Για να στο πω απλά, η δύναμη του νου σου και κατ’ επέκταση η δύναμη σου, είναι τόση που με το που σκέφτεσαι την αλλαγή, αυτή ξεκινάει να συμβαίνει πριν καν λειτουργήσεις ενεργητικά. Το μυαλό σου, διαμορφώνει την πραγματικότητα γύρω σου και μέσα σου, ενώσω εσύ το σκέφτεσαι. Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι έχεις απεριόριστη δύναμη; Ότι οι δυνατότητες σου περιορίζονται μόνο από την φαντασία σου;
Αν θες να ξεκολλήσεις και να αλλάξεις τη ζωή σου, δες εδώ
Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να αλλάξεις κάτι, λοιπόν, σε παρακαλώ μην καταλήξεις στον καναπέ. Είναι σαν να χτυπάς ψεύτικο συναγερμό. Το μυαλό και το σώμα σου προετοιμάζεται για τις αλλαγές και μετά το «αδειάζεις». Αυτό είναι αρκετό για να σε αρρωστήσει.
Έτσι, όταν θα σκεφτείς ότι θες να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου, ξεκίνα με μικρά πράγματα κάθε φορά. Άλλαξε την διαδρομή που κάνεις καθημερινά, για να πας στη δουλειά σου. Άλλαξε, έστω και ελάχιστα, την διατροφή σου. Άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τους γύρω σου.
Κάνε κάτι μικρό αλλά διαφορετικό για τον εαυτό σου και δεν θα το μετανιώσεις.
Η Σημασία της Σιωπής στη Δουλειά
Βγες από τη Μονοτονία της Καθημερινότητας σε 4 Βήματα
Πώς να Ξεφύγεις από τη Βαρετή Ρουτίνα της Καθημερινότητας
6 Τρόποι να φροντίσεις την Επαγγελματική Εξέλιξη σου (ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για σένα)
Αποτελεσματική Ηγεσία: 3 Συμβουλές από τον Steve Jobs
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές