Τι χρειάζεται για μια αποτελεσματική παρουσίαση;
Κάθε παρουσίαση είναι μοναδική. Δεν έχει σημασία αν κάθε φορά λες τα ίδια πράγματα, άλλωστε το κοινό αλλάζει κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε παρουσίαση υπάρχει μία διαφορετική δυναμική. Όσο κι αν έχεις προετοιμαστεί, όσο κι αν περιμένεις τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να σε αποσυντονίσει και να σε κάνει να αισθανθείς ότι χάνεις τον έλεγχο.
Θυμάμαι τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν στο πανεπιστήμιο καλούμασταν να ανέβουμε στο βήμα και να παρουσιάσουμε την εργασία μας. Το άγχος πριν την παρουσίαση μπορούσε να μας κόψει τον ύπνο.
Πάντα συνεννοούμασταν με τους συμμαθητές μας, έτσι ώστε να μην μας κάνουν ερωτήσεις για να τελειώνουμε γρήγορα και να μην εκτεθούμε. Στην συνέχεια θυμάμαι να είμαστε στο βήμα με τα χαρτιά στο χέρι, να τρέμουν και να τρέμουμε, άψυχη και τρεμάμενη φωνή και το αποκορύφωμα, το PowerPoint που έβγαζε μάτι! Τόσα λάθη που θα μπορούσαν να έχουν ξεπεραστεί με δύο – τρεις απλές κινήσεις.
Αυτό είναι απαραίτητο να το θυμάσαι. Δεν έχει σημασία τι θα πεις αλλά πως θα το πεις. Θα μπορούσα να σου κάνω παρουσίαση για κονσέρβα με ντοματάκια και να μιλάω λες και λύνουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Συνεπώς, το απαραίτητο είναι να αποπνέεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Δεν έχει σημασία αν δεν ξέρεις το θέμα τόσο καλά. Όσοι είναι από κάτω, πιθανότατα να μην το ξέρουν καθόλου. Οπότε ακόμα κι αν ξεχάσεις κάτι ή κάνεις λάθος, απλά συνέχισε. Αν δεν δείξεις άγχος ή δεν εκφράσεις το λάθος, κανείς δεν θα δώσει σημασία.
Θες να γίνεις χαρισματικός στις παρουσιάσεις; Δες εδώ
Η στάση του σώματος σου πρέπει να είναι χαλαρή και σταθερή. Δεν χρειάζεται να κουνάς υπερβολικά τα χέρια σου, για να κάνεις μια αποτελεσματική παρουσίαση, εξάλλου δεν θες να τραβήξεις την προσοχή του κόσμου. Ήδη σε κοιτάνε όλοι. Ευθεία στάση λοιπόν και κράτα τα πόδια σου ευθυγραμμισμένα με τους ώμους σου.
Η φωνή σου πρέπει να είναι χαλαρή και απαλή. Να θυμάσαι ότι μία μπάσα φωνή ταξιδεύει πολύ πιο εύκολα στον χώρο από μία τσιριχτή ή μία δυνατή φωνή. Δεν χρειάζεται να γκαρίζεις λοιπόν για να σε ακούσουν όλοι.
Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να αναπνέεις από το διάφραγμα. Με αυτόν τον τρόπο η φωνή σου θα έχει τον φυσικό της τόνο και θα ακούγεται χαλαρή και σίγουρη.
Επίσης, αυτό θα σταματήσει το ελαφρύ κεκέδισμα που μπορεί να σου προκαλέσει το άγχος.
Βάλε χρώμα στη φωνή σου για να κάνεις αποτελεσματική παρουσίαση. Όταν μιλάς σε κόσμο, μίλα σαν να διαβάζεις παραμύθι.
Αν θυμάσαι, όταν ήσουν μικρός και σου διάβαζαν παραμύθι, αυτό που σε ξεσήκωνε περισσότερο ήταν ο τρόπος που στο διάβαζαν. Η ίδια αρχή ισχύει άσχετα με την ηλικία λοιπόν. Αυξομείωνε τη φωνή σου και να χρησιμοποιείς λέξεις και όρους που θα είναι κατανοητοί από όλους. Αν μιλάς με ορολογία και στόμφο, θα σε πουν φαφλατά και θα έχουν και δίκιο. Όλοι θέλουμε να ακούσουμε μία καλή ιστορία, οπότε φρόντισε να είσαι εσύ αυτός που θα την πει.
Αυτά πρέπει να είναι μόνιμα κολλημένα στον κόσμο που έχεις από κάτω σου. Αυτό είναι απαραίτητο για πολλούς λόγους.
Κατ’ αρχήν, είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνδεθείς με το κοινό σου. Θα δείξεις ότι δεν φοβάσαι, ότι ξέρεις τι κάνεις και ταυτόχρονα θα τους κρατήσεις προσηλωμένους στην παρουσίαση. Αν ξέρουν ότι τους κοιτάς, τότε θα σε κοιτάνε κι αυτοί και δεν θα παίζουν με το κινητό τους.
Θυμάμαι μία από τις πιο απαράδεκτες παρουσιάσεις που έχω δει ποτέ, όπου ο παρουσιαστής (που προφανώς δεν είχε μελετήσει την παρουσίαση του), κοιτούσε συνεχώς πίσω του για να δει τις διαφάνειες και όλοι οι υπόλοιποι βλέπαμε απλά την πλάτη του. Τι φανταστική παρουσίαση ήταν αυτή;
Επί είκοσι λεπτά βλέπαμε έναν τύπο να γυρνάει συνεχώς μπρος πίσω για να διαβάσει τι είχε γράψει. Πίστεψε με, δεν θες να είσαι αυτός ο τύπος. Φρόντισε να έχεις μικρές εκτυπώσεις της παρουσίασης, έτσι ώστε να ρίχνεις κλεφτές ματιές σε αυτές όταν μιλάς ή να έχεις μπροστά σου έναν υπολογιστή και να κοιτάς από εκεί. Τόσο απλό.
Απλά βήματα για μια αποτελεσματική παρουσίαση. Πάρε βαθιά ανάσα και ανέβα στο βήμα.