Απόφυγε το Στρες στη ζωή σου - Purpose Συμβουλευτική

Απόφυγε το Στρες στη ζωή σου

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Το ένοντο στρες στη ζωή μας εγκυμονεί πολλού κινδύνους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν κάτι για να μειώσουν ή να αποφύγουν το στρες στη ζωή τους μέχρι να εκδηλώσουν φυσικά συμπτώματα ή να είναι πολύ αργά.

Τότε αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο που ζουν και κατ’ επέκταση και τον τρόπο που σκέφτονται.

Είναι καλό να μπορείς να ελέγξεις τα επίπεδα του στρες στη ζωή σου και να επιτρέπεις μόνο ένα μέρος του, έτσι ώστε να είσαι περισσότερο παραγωγικός. Φυσικά το καλύτερο θα ήταν να μην είχες καθόλου στρες αλλά ας πάρουμε τα πράγματα, ένα βήμα την φορά.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το στρες στη ζωή σου και πολλά από αυτά είναι απλά κοινή λογική. Για κάποιο λόγο όμως, πολλοί άνθρωποι δεν τα κάνουν ή τα αγνοούν.

Ξέρεις πότε και τι σου προκαλεί άγχος;

Το να ξέρεις τι σου προκαλεί άγχος είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για να το αποβάλεις από την ζωή σου. Ξεκίνα να σημειώνεις σε ένα χαρτί ή σημειωματάριο ποιες καταστάσεις σου προκαλούν άγχος και ξεκίνα να τις αποφεύγεις στο μέλλον. Τις περισσότερες φορές, η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από την καταπολέμηση.

Μάθε να χαλαρώνεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να χαλαρώνουν μέσα στην ημέρα. Μπορεί να αισθάνεσαι υπεράνθρωπος ή να σου αρέσει να δείχνεις απασχολημένος και πηγμένος για να εντυπωσιάσεις τους προϊστάμενους σου στη δουλειά αλλά καλό θα ήταν να χαλαρώνεις που και που με ένα μικρό διάλειμμα για να ηρεμίσεις και να γίνεις πιο αποδοτικός.

Διαχειρίσου το χρόνο σου σωστά

Αυτό το καταραμένο time management που ακούμε συστηματικά στον χώρο εργασίας τελικά είναι σημαντικό. Η σωστή διαχείριση του χρόνου σου θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να ηρεμίσεις εφόσον θα έχεις τα πράγματα υπό έλεγχο. (Κι αν θες βοήθεια για την διαχείριση του χρόνου σου, μπορούμε να σε βοηθήσουμε).

Μείωσε τις απαιτήσεις σου προς τον εαυτό σου

Απόφυγε να δεσμεύεσαι συστηματικά και μάθε να λες και «όχι» κάποιες φορές. Πολλές φορές υπερεκτιμάμε το πόσα μπορούμε να πετύχουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεσμευόμαστε για περισσότερα με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε για την μη έγκαιρη παράδοση τους.

Διασκέδασε

Ξέρεις, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία δεν είναι μόνο για τα μικρά παιδιά. Πολύ συχνά ακούω κόσμο να λέει «Δεν έχω χρόνο για διασκέδαση». Εντάξει, μήπως να βρεις τότε; Δεν μας κάνεις χάρη, απλά βοηθάς τον εαυτό σου να ανταπεξέλθει καλύτερα στις υποχρεώσεις του.

Σκέψου θετικά

Δεν υπάρχει λόγος να αναλώνεσαι σκεπτόμενος προηγούμενες αποτυχίες. Είναι προτιμότερο να δεις τι μπορείς να μάθεις από αυτές και να προχωρήσεις παρακάτω. Αποδέξου ότι έχεις όρια και λειτούργησε μέσα σε αυτά. Εστίασε στα θετικά και τις επιτυχίες σου και δες πως μπορείς να τις επαναλάβεις.

Πρόσεξε την φυσική σου κατάσταση και υγεία σου

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» και αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει παρατηρηθεί ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες, σε αντίθεση με την κακή που το ενισχύει. Ενσωμάτωσε την άσκηση στην καθημερινότητα σου και αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερο μυϊκό έλεγχο, θα αισθανθείς πιο υγιής και θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου.

Βελτίωσε την διατροφή σου και απόφυγε τα συμπληρώματα (εκτός κι αν είναι απαραίτητα), τα ενεργειακά ποτά και οτιδήποτε διεγερτικό όπως καφεΐνη και ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Τέλος, φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά.Απόφυγε το Στρες στη ζωή σου

Μάθε να ζητάς βοήθεια ή υποστήριξη

Ξέρω ότι ο Σούπερμαν είναι ωραίο πρότυπο και μπορεί να σε εμπνέει αλλά ακόμα κι αυτός ζητούσε βοήθεια που και που. Δεν υπάρχει λόγος να τα περνάς όλα μόνος σου. Είναι καλό να έχεις κάποιο άτομο να μοιραστείς το πρόβλημα σου, είτε αυτό είναι ένας φίλος ή κάποια σχέση.

Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει και να αποφύγει το στρες στη ζωή. Ασκήσεις αναπνοής, stretching, διαλογισμός, Γιόγκα ή Τάι Τσι, Θεραπεία με μουσική, Θεραπεία γέλιου, περίπατοι στη φύση, ακόμα και λίγος χρόνος παίζοντας ένα παιχνίδι ή λύνοντας έναν γρίφο μπορεί να βοηθήσει.

Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να χαλαρώσει και να απελευθερώσει όλο αυτό το άγχος που συσσωρεύσει καθημερινά και για πολλά χρόνια. Αν πάλι δυσκολεύεσαι, τότε επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!