Αξιολόγησε τις προσωπικές σου δυνάμεις - Purpose Συμβουλευτική

Αξιολόγησε τις προσωπικές σου δυνάμεις

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Έχεις τη δυνατότητα να αξιολογήσεις τις δυνάμεις και τον εαυτό σου, σωστά; Έχεις μάθει ποιες είναι οι ικανότητες σου ή περιμένεις από άλλους να σου το πουν;

Υπάρχει ένα βίντεο στο youtube, στο οποίο ζητάνε από κάποιους ανθρώπους να περιγράψουν τον εαυτό τους σε ένα ζωγράφο, έτσι ώστε να τους ζωγραφίσει (Δείτε το εδώ).

Έπειτα, ζητάνε από κάποιους άλλους να περιγράψουν τους πρώτους στον ίδιο ζωγράφο, για να τους ζωγραφίσει ξανά μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Παρόλο που το έχω δει πολλές φορές, πάντα μου προκαλεί τα ίδια συναισθήματα.

Στην αρχή με προβληματίζει και μετά με ευχαριστεί το γεγονός ότι καταλαβαίνουν πως υπάρχει μέσα τους κάτι καλύτερο από αυτό που βλέπουν οι ίδιες. Το συγκεκριμένο αφορά γυναίκες και έχει να κάνει με την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά δε χρειάζεται να σταθούμε σε αυτό.

Ασκούμε αυστηρή κριτική στον εαυτό μας

Εξάλλου, το θέμα της λανθασμένης προσωπικής αξιολόγησης δυνάμεων και ικανοτήτων, είναι κάτι που το έχει πολύς κόσμος και σίγουρα, όχι μόνο γυναίκες.

Ειδικά σε ανθρώπους που απορροφούνται στον εργασιακό τομέα από μεγάλες εταιρίες και που μένουν πολλά χρόνια σε αυτές, η πραγματική αξιολόγηση των ικανοτήτων τους, είναι κάτι που μπορεί να μη συμβεί ποτέ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ανθρώπους που ξεκινούν να εργάζονται για πρώτη φορά. Αν δεν πάρουν ανατροφοδότηση ή αν πάρουν λανθασμένη ανατροφοδότηση για τις ικανότητες τους, μπορεί να στιγματιστούν για πολλά χρόνια. Αξιολόγησε τις προσωπικές σου δυνάμεις

Παίρνεις feedback;

Μένοντας στον εργασιακό τομέα, ας δούμε τα παρακάτω. Είτε είσαι νέος σε μία δουλειά, είτε έχεις πολλά χρόνια, είναι σημαντικό να ξέρεις πραγματικά ποιες είναι οι δυνάμεις και οι ικανότητες σου. Για να μην περιμένεις από άλλους να σου πουν σε τι είσαι καλός, παρακάτω υπάρχει μία σειρά ερωτήσεων που μπορείς να απαντήσεις για να βρεις κάποια στοιχεία για εσένα.

 1. Σε τί είσαι πραγματικά καλός; Σκέψου και πες, τί είναι αυτό στο οποίο είσαι πραγματικά καλός στη δουλειά σου.
 2. Σε ό,τι αφορά εσένα, τί κερδίζει πραγματικά ένας πελάτης ή ο προϊστάμενος σου; Δηλαδή, τί είναι αυτό που πραγματικά τους προσφέρεις;
 3. Τί έχεις που θα έκανε άλλους να θέλουν να δουλέψουν μαζί σου;
 4. Τί είναι αυτό που πραγματικά μπορείς να προσφέρεις;
 5. Γιατί θα έπρεπε να αρέσει στον κόσμο να δουλεύει μαζί σου ή να αγοράζει από εσένα;
 6. Ποιος είναι ένας καλός λόγος; Γράψε το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό.
 7. Ποιος είναι ο κυρίαρχος τρόπος σκέψης σου; Τί περιλαμβάνει αυτός ο τρόπος σκέψης; Σε ποιους τομείς της ζωής σου είναι κυρίαρχος; (Εργασία, καριέρα, οικογένεια, σχέσεις, προσωπική ανάπτυξη, πνευματικότητα).
 8. Ποιος άλλος στη ζωή σου έχει τον ίδιο τρόπο σκέψης;
 9. Αυτός ο τρόπος σκέψης τί θετικό σου έχει προσφέρει;
 10. Αυτός ο τρόπος σκέψης τί αρνητικό σου έχει προσφέρει;
 11. Γράψε μία θετική πρόταση για εσένα που θα εξηγεί γιατί ο κόσμος θα έπρεπε να διαλέξει εσένα σε σχέση με άλλους. (Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με πελάτες που θα αγοράσουν κάτι από εσένα ή με τον προϊστάμενο και μία προαγωγή).
 12. Ποιο είναι το στερεότυπο, η άποψη που επικρατεί για εσένα, ανάμεσα σε συναδέλφους, διευθυντές ή πελάτες;
 13. Πως μπορείς να αλλάξεις αυτό το στερεότυπο;

Όπως μπορείς να δεις, αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι απλές. Θα ξαφνιαστείς όταν διαπιστώσεις ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο από ότι νομίζεις, για να τις απαντήσεις. Αν πάλι έχεις τις απαντήσεις αμέσως, αναρωτήσου γιατί δεν μπορείς να πετύχεις κάποια πράγματα, ειδικά αν ξέρεις τί πρέπει να αλλάξεις.

Μάθε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου

Επίσης, αναγνωρίζοντας τις ικανότητες σου, θα ξέρεις πολύ πιο εύκολα τί χρειάζεται να αναδείξεις για να κάνεις τον εαυτό σου και το προϊόν/δουλειά σου πιο ελκυστική.

Αυτό το σετ ερωτήσεων, με κάποιες μικρές αλλαγές, μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου. Είτε έχει να κάνει με ερωτικές σχέσεις, σχέσεις με φίλους ή οτιδήποτε άλλο, είναι καλό να έχεις ένα σετ ερωτήσεων που απαντώντας τες, θα μπορείς να ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου. Δοκίμασε το και περιμένουμε τις ερωτήσεις ή τις απορίες σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!