Νιώθεις Ανήσυχος και Χωρίς Κίνητρο: Ποιες είναι οι αιτίες - Purpose Συμβουλευτική

Νιώθεις Ανήσυχος και Χωρίς Κίνητρο: Ποιες είναι οι αιτίες

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Πολλοί άνθρωποι θέτουν τους στόχους τους με τη νέα χρόνια, ελπίζοντας ότι θα είναι η χρονιά που θα  αλλάξουν τη ζωή τους. Μπορεί να θες να χάσεις βάρος, να εξελιχθείς επαγγελματικά ή να περάσεις περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σου. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν πετυχαίνεις καθώς νιώθεις ανήσυχος και χωρίς κίνητρο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το αίσθημα της ανησυχίας είναι φυσιολογικό. Τα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα όπως τα θέλουμε και όταν τα θέλουμε. Ανάλογα με το γιατί νιώθεις έτσι, υπάρχουν διάφορες ενέργειες που μπορείς να κάνεις για να ανακάμψεις στη ζωή και να μην νιώθεις ανήσυχος και χωρίς κίνητρο.

Παρακάτω υπάρχουν οι πιο συνηθισμένες αιτίες που σου προκαλούν το αίσθημα της ανησυχίας και νιώθεις ανήμπορος να κάνεις το οτιδήποτε.

#1 Καταπιέζεις τον εαυτό σου και νιώθεις ανήσυχος και χωρίς κίνητρο

Όλοι έχουμε δυο εσωτερικές φωνές στο κεφάλι μας. Η μία φωνή ανήκει στον εσωτερικό μας εαυτό και η άλλη είναι η φωνή που μας κρίνει.

Αυτές οι δύο φωνές έρχονται σε σύγκρουση συνεχώς με αποτέλεσμα να καταπιέζεις τις δικές σου επιθυμίες για να ευχαριστήσεις τον περίγυρο σου. Αυτή η εσωτερική μάχη είναι εξαντλητική.

Επομένως, πρέπει να αρχίσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου και να αφήσεις τον εσωτερικό σου εαυτό να σε καθοδηγήσει. Αποδέξου το γεγονός ότι δεν μπορείς να ευχαριστήσεις τους πάντες.

#2 Αρνητική οπτική για τη ζωή

Η αποτυχία σε κάνει να νιώθεις την ανάγκη να επαναξιολογήσεις τη ζωή σου. Έτσι, όταν βιώνεις μια αποτυχία αρχίζεις και αναρωτιέσαι διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα αν έπρεπε να το είχες κάνει, αν έπρεπε να το είχες χειριστεί με διαφορετικό τρόπο και αν αυτό δεν ήταν για εσένα τελικά.

Το να αισθάνεσαι ανήσυχος και χωρίς κίνητρο είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν σκέφτεσαι ότι ξόδεψες μερικά χρόνια από τη ζωή σου, κυνηγώντας ένα όνειρο που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Και αν ρωτήσεις τον εαυτό σου τι πήγε λάθος, κατά πάσα πιθανότητα η απάντηση θα είναι αρνητική.

Το να βλέπεις μόνο την αρνητική οπτική των πραγμάτων δεν είναι σωστό και είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις. Πάντα θα σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να είχες κάνει καλύτερα, αντί να επαινείς τον εαυτό σου για την προσπάθεια και να σκεφτείς ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλό μέσα από αυτή σου την αποτυχία.

#3 Η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε κάνει να νιώθεις ανήσυχος και χωρίς κίνητρο

Ίσως έρθει κάποια στιγμή στη ζωή σου, που θα σταματήσεις να πιστεύεις ότι είσαι αρκετά καλός και αυτό θα σε κάνει να νιώθεις ανησυχία. Ένας εύκολος τρόπος για να νιώσεις καλύτερα είναι να σκεφτείς κάτι που σε κάνει να νιώθεις αυτοπεποίθηση. Θα μπορούσε να είναι και το πιο απλό πράγμα μέχρι κάτι πιο σύνθετο.

Σκέψου όλα αυτά που σε κάνουν να νιώθεις αυτοπεποίθηση και θα ξεπεράσεις όλες τις αμφιβολίες που έχεις για τον εαυτό σου. Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις αυτοπεποίθηση και θα βρεις το κίνητρο να κάνεις και άλλα πράγματα. Burnout: 9 σημάδια ότι είσαι ένα βήμα πριν την Εξάντληση δουλειά από το σπίτι ανήσυχος και χωρίς κίνητρο

#4 Εξαρτάσαι από τους άλλους κι έτσι νιώθεις ανήσυχος και χωρίς κίνητρο

Το να εξαρτάσαι από άλλους ανθρώπους δεν είναι πάντα κακό. Όταν εργάζεσαι με τρίτους, έχετε ο ένας τον άλλον και αυτό σας παρακινεί να συνεχίσετε. Ωστόσο, το πρόβλημα προκύπτει όταν εξαρτάσαι υπερβολικά από τους άλλους.

Όσο περισσότερο εξαρτάσαι από άλλους, τόσο περισσότερο χάνεις τον έλεγχο της ζωή σου και εφησυχάζεις. Θα πρέπει να έχεις εσύ τον έλεγχο της ζωής σου και να μην βασίζεσαι στις «πλάτες» κανενός.

#5 Βιώνεις Burnout

Δεν πρέπει να παραβλέψεις το burnout και να το αντιμετωπίσεις σαν να είναι κάτι ασήμαντο. Είναι συνήθως το αποτέλεσμα της προσπάθειας να κάνουμε πάρα πολλά, πάρα πολύ γρήγορα. Νιώθεις σαν να έχεις χάσει χρόνο και θες να αναπληρώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το burnout μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ανήσυχος και ιδιαίτερα εξαντλημένος. Μπορεί αναμφίβολα να νιώσεις ότι τα πράγματα εξελίσσονται τελικά προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πόσο καιρό μπορείς να διατηρήσεις αυτόν τον ρυθμό και να εξαντλείς όλο και περισσότερο τον εαυτό σου; Επομένως, θέσε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για τους στόχους που θες να πετύχεις.

Θες να πατήσεις ξανά γερά στα πόδια σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#6 Απομονώνεις τον εαυτό σου

Είτε σου είναι δύσκολο να εμπιστευτείς εύκολα άλλους ανθρώπους, είτε προσπαθείς να κρύψεις τις αποτυχίες σου, η απομόνωση δεν είναι λύση και μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους σε βοηθάει να δεις τα πράγματα και από μια άλλη οπτική γωνία, η οποία πιθανότατα να είναι διαφορετική από την δική σου.

Το πρώτο βήμα για να σταματήσεις να αισθάνεσαι ανήσυχος και χωρίς κίνητρο είναι να αρχίσεις να δίνεις προσοχή και να αναγνωρίζεις ότι κάτι δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε πάρει από κάτω, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Προσαρμόσου στα νέα δεδομένα, άσε πίσω το παρελθόν και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς στο παρόν. Μην αφήνεις το παρελθόν να σε κρατάει πίσω.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!