Αξίζει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου ή όχι; - Purpose Συμβουλευτική

Αξίζει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου ή όχι;

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Το να παραιτηθείς από τη δουλειά σου θεωρείται γενικώς αρνητικό. Ειδικά στις μέρες μας, που τα πράγματα στην αγορά εργασίας έχουν γίνει πια πολύ δύσκολα.

Αλλά και η ίδια η έννοια της παραίτησης χρωματίζεται αρνητικά στην κοινωνία μας.

Σίγουρα υπάρχουν και φορές που όταν σταματάς κάτι είναι καλό, όπως όταν κόβεις το κάπνισμα, για παράδειγμα. Αλλά γενικά μιλώντας, το να σταματάς κάτι εκλαμβάνεται ως απώλεια. Ακόμα κι αν είναι κάτι που δεν βρίσκουμε ότι μας ανταμείβει ή είναι κάτι που δεν ευχαριστιόμαστε, το να σταματήσουμε το νιώθουμε κάπως σαν προσωπική ήττα.

Όμως, ορισμένες φορές, το να παραιτηθείς από μια δουλειά που ξεκίνησες μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα προς την επιτυχία.

Δες το παράδειγμα ενός πελάτη μας:

Το 2016 ο Κ. παραιτήθηκε από τη δουλειά του. Για περισσότερο από δέκα χρόνια ήταν ένα επιτυχημένο στέλεχος investment banking σε μεγάλη τράπεζα, αλλά ήθελε κάτι διαφορετικό. Έτσι ξεκίνησε τα απογεύματα ένα δικό του γραφείο, το οποίο εστίαζε στο digital marketing.

Στην πορεία διαπίστωσε ότι του ήταν αδύνατο να αφιερώσει όσο χρόνο επιθυμούσε στην επιχείρησή του και τελικά πήρε το ρίσκο. Παραιτήθηκε από τη δουλειά του.

Λίγους μήνες αργότερα, το ρίσκο άρχισε να αποδίδει και η επιχείρηση του να αναπτύσσεται.

Και δεν είναι ο μόνος. Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ακόμα και ο Mark Zuckerberg, το 2004 άφησε τις σπουδές του στο Harvard για να αφιερωθεί σε ένα μικρό site που έφτιαχνε, το Facebook. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι τα παράτησαν λοιπόν. Και η κίνησή τους αυτή, τους βοήθησε να γίνουν πιο ευτυχισμένοι και πετυχημένοι.

Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

Φυσικά, το να τα παρατήσεις δεν είναι συνταγή επιτυχία για όλους. Και πάντα υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολο να γνωρίζεις εάν το ότι άφησες κάτι ήταν τελικά η σωστή απόφαση.

Προκειμένου λοιπόν να μπορείς να αποφασίσεις αν το να αφήσεις κάτι θα είναι επωφελές για εσένα, είναι σημαντικό να κάνεις στον εαυτό σου την ακόλουθη κρίσιμη ερώτηση:

«Αυτό που κάνω με βοηθάει να πάω εκεί που θέλω να πάω;»

Μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση.

Άλλωστε γνωρίζεις ότι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Οπότε, αν υπάρχει κάτι που επιθυμείς ή κάτι που ονειρεύεσαι να κάνεις ή να έχεις, υπάρχει ο κίνδυνος η δουλειά που κάνεις να μη σε βοηθάει, αλλά αντίθετα να περιορίζει την πρόοδο σου και να σου παίρνει πολύτιμο χρόνο.

Τούτου δοθέντος, το να παραιτηθείς δεν χρειάζεται να είναι τόσο δραστικό, όσο ακούγεται. Μπορείς να το σκεφτείς περισσότερο σαν ελαφρώς να αλλάζεις κατεύθυνση.

Πράγματι, κάποιοι επιτυχημένοι άνθρωποι (πχ ο Richard Branson) τονίζουν την σημασία του να χτίζεις γέφυρες, αντί να τις γκρεμίζεις, το να κρατάς επαφές με τους ανθρώπους που δούλεψες μαζί, αντί να απομακρύνεσαι από αυτούς. Αξίζει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου ή όχι;

Η σημασία της ερώτησης

Η ζωή, και ο κόσμος, είναι γεμάτοι από περισπάσεις. Εκτός και αν είσαι πλήρως αφοσιωμένος στο στόχο σου, είναι εύκολο να χάσεις τον προσανατολισμό σου, ή να ξεμείνεις από χρόνο για να πετύχεις τους στόχους σου.

Χρειάστηκε ποτέ να ακυρώσεις κάτι που ήθελες γιατί μπήκε η δουλειά στη μέση; Ή ήθελες κάποια στιγμή να βρεις χρόνο για κάτι, μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις ότι κάλυψες τον ελεύθερο χρόνο σου με άλλα μη σημαντικά πράγματα;

Ίσως χρειάστηκε και να σταματήσεις κάτι που ήθελες, επειδή είχες ήδη δώσει πολύ χρόνο σε κάτι που δεν σε ευχαριστεί, αλλά δεν ήθελες αυτός ο χρόνος που ξόδεψες να πάει χαμένος.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του sunk cost bias, που έχουμε καλύψει αναλυτικά. Πρόκειται για την λανθασμένη πεποίθηση ότι αξίζει να συνεχίσουμε κάτι, μόνο και μόνο επειδή έχουμε ήδη αφιερώσει πολύ χρόνο σε αυτό και δεν θέλουμε αυτός ο χρόνος να πάει χαμένος.

Είναι ο λόγος που διατηρούνται πολλές κακές σχέσεις (προσωπικές και επαγγελματικές), που πληγώνονται αισθήματα, που τελειώνουμε βιβλία που δεν μας αρέσουν και που χάνουμε χρόνια από τη ζωή μας.

Αν έχεις κολλήσει σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει, το να παραιτηθείς μπορεί να σου φαίνεται τρομακτικό, δεδομένου όλου του χρόνου που έχεις αφιερώσει εκεί. Στην πραγματικότητα όμως, πρέπει να δεις αυτό τον χρόνο ως χρόνο που δεν έδωσες για τον στόχο σου. Και το καλύτερο όπλο για αυτό είναι να κάνεις στον εαυτό σου την ερώτηση που αναφέραμε πιο πάνω.

Νιώθεις μπερδεμένος σχετικά με την καριέρα σου; Δες εδώ

Ώρα να σκεφτείς

Η ερώτηση αυτή λοιπόν σου επιτρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αξιολογήσεις πλήρως τι ακριβώς κάνεις. Με αυτή την ερώτηση, έρχονται αναγκαστικά και άλλα ερωτήματα, όπως:

«Γιατί το κάνω αυτό;»

«Τι μου προσφέρει;»

Σε κάνει να ρωτήσεις τον εαυτό σου ποιος είναι ο στόχος σου και κατά πόσον αυτό που κάνεις λειτουργεί υπέρ αυτού του στόχου.

Και αν η απάντηση είναι θετική, τότε τέλεια! Τα πηγαίνεις πολύ καλά!

Αν όμως η απάντηση είναι αρνητική, τότε μάλλον πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν αυτό που κάνεις αξίζει τον κόπο συνυπολογίζοντας κατά πόσο θες να πετύχεις τον στόχο σου.

Υπάρχει μια θεωρία που διακινείται ευρέως και λέει ότι χρειάζονται 10.000 ώρες για να γίνεις αυθεντία σε κάτι. Αν είναι αλήθεια (πολλοί λένε ότι αρκούν και λιγότερες ώρες), τότε κατανοείς ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η παραπάνω ερώτηση λοιπόν σου υπενθυμίζει τον πραγματικό σου σκοπό, οποίος κι αν είναι αυτός, σου επιτρέπει να επανεστιάσεις, και μόλις το κάνεις αυτό, σε βοηθάει να κατανοήσεις καλύτερα πώς να τον φτάσεις. Σε βοηθάει να παλέψεις γι’ αυτόν και αν είναι αναγκαίο, να παραιτηθείς ή να αφήσεις ότι δεν βοηθάει να τον επιτύχεις.

Και αν θες να συζητήσουμε προσωπικά για το αν αξίζει να παραιτηθείς από την εργασία σου ή όχι, είμαι στη διάθεσή σου.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!