Αυτοπεποίθηση στη Δουλειά: 7 τρόποι να την αποκτήσεις - Purpose Συμβουλευτική

Αυτοπεποίθηση στη Δουλειά: 7 τρόποι να την αποκτήσεις

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Μερικές φορές δεν είναι αυτό που λες, αλλά το πώς το λες που σου επιτρέπει να πας μπροστά στη δουλειά. Μάθε πώς να έχεις αυτοπεποίθηση στη δουλειά και αυτό να φαίνεται.

Πρόκειται να μιλήσεις σε κάποιο μίτινγκ, ή σε μια συνάντηση με το αφεντικό σου ή σε ένα σημαντικό ραντεβού με έναν πελάτη, αλλά η φωνή σου τρέμει, δεν κοιτάς κανέναν στα μάτια και χάνεις τον ειρμό των σκέψεών σου.

Η αυτοπεποίθηση στη δουλειά μετράει πολύ. Σε μερικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι πάνε μπροστά, όχι τόσο λόγω της ποιότητας της δουλειάς τους, αλλά επειδή έχουν αυτή την πίστη στον εαυτό τους που τους επιτρέπει να πατούν γερά στα πόδια τους και να προβάλλουν τις ιδέες τους.

Να όμως τα καλά νέα: Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και εσύ. Χρειάζεται απλά λίγη εξάσκηση και διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας.

Ώρα λοιπόν να μάθεις πώς να αποκτήσεις και να προβάλλεις αυτοπεποίθηση στη δουλειά και τον επαγγελματικό σου χώρο.

#1 Προετοιμάσου

Ο αυτοσχεδιασμός στον επαγγελματικό χώρο δεν οδηγεί πουθενά. Ακόμα και πολύπειροι δικηγόροι πάνε στο δικαστήριο με αναλυτικές σημειώσεις.

Κανείς δεν θα παραξενευτεί που πας στο μίτινγκ ή στη συνάντηση με σημειώσεις, οπότε μην αγχώνεσαι ότι θα σε κάνει να δείξεις μη επαγγελματίας. Το ακριβώς αντίθετο. Δείχνει ότι δίνεις προσοχή στην λεπτομέρεια και ότι ενδιαφέρεσαι να βεβαιωθείς ότι θα καλύψεις όλα τα σημεία.

Ωστόσο, έχε μόνο αυτό στο νου σου: Αντιστάσου στον πειρασμό να κάνεις απλή ανάγνωση από τις σημειώσεις σου. Αρκέσου στο να τις συμβουλεύεσαι όποτε χρειάζεται. Απλά και μόνο το να ξέρεις ότι τις έχεις μαζί εφόσον χρειαστούν, θα σου δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στη δουλειά. Χτίσε την Αυτοπεποίθηση σου αυτοπεποίθηση στη δουλειά

#2 Εστίασε στο κοινό σου

Αν σταματήσεις να εστιάζεις στον εαυτό σου (και το άγχος σου) θα αρχίσεις να νιώθεις και λιγότερο άγχος και άρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Για αυτό εστίασε στα ερωτήματα που μπορεί να έχει ο συνομιλητής σου και το τι θέλει να μάθει από εσένα.

Αυτό θα σε βοηθήσει να νιώθεις λιγότερη ανησυχία γιατί πια σκέφτεσαι τον συνομιλητή σου και όχι τον εαυτό σου και την απόδοσή του.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του να εστιάζεις στις ανάγκες των άλλων, είναι ότι θα μπορείς να διαβάζεις καλύτερα τις προσδοκίες τους και να προσαρμόζεσαι ανάλογα.

Αν για παράδειγμα βλέπεις ότι περισσότερο σκέφτονται τι θα φάνε για μεσημεριανό, αντί να παρακολουθούν όσα λέτε στο μίτινγκ, τότε μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο θέμα ή εναλλακτικά να μιλήσεις με μεγαλύτερη ενέργεια.

#3 Κάνε οπτική επαφή

Φέρε κατά νου κάποια φορά που συνειδητοποίησες ότι κάποιος ήταν νευρικός ή ντροπαλός. Πιθανότατα θα παρατήρησες ότι κοίταζε κάτω ή στο βάθος του δωματίου ή οπουδήποτε αλλού εκτός από εσένα.

Όσοι έχουν αυτοπεποίθηση όμως δεν αποφεύγουν την οπτική επαφή. Κοίτα λοιπόν τους συναδέλφους όταν μιλάς και, εξίσου σημαντικό, κοίτα τους κι όταν μιλούν αυτοί.

Αυτό δείχνει ότι ακούς και ότι σε ενδιαφέρουν όσα λένε. Επιπλέον στέλνεις το μήνυμα ότι είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου.

Τίποτα δεν δείχνει περισσότερη αυτοπεποίθηση στη δουλειά από την οπτική επαφή. Δείχνει ότι εννοείς όσα λες και ότι δεν φοβάσαι να μιλήσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον επαγγελματικό χώρο.

Αν δίνεις feedback σε κάποιον συνάδελφο, απολογείσαι για κάποιο λάθος ή εξηγείς σε έναν πελάτη ότι οι παραγγελίες του θα καθυστερήσουν, μην κοιτάς αλλού.

#4 Να είσαι ευθύς

Το να τραυλίζεις, να τα χάνεις, να γεμίζεις το λόγο σου με «εεεε» και «αααα» το μόνο που θα κάνει είναι να δείξει ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση, οπότε όσο μπορείς απόφυγέ τα.

Επίσης προσπάθησε να αποφύγεις λέξεις όπως «εννοώ», «με συγχωρείς που σε διακόπτω», «νομίζω».

Για παράδειγμα είναι πολύ καλύτερο να αντικαταστήσεις το «νομίζω» με το «πιστεύω».

Οπότε εξασκήσου στο να είσαι ευθύς και να μεταφέρεις το νόημα αυτού που θέλεις χωρίς αστερίσκους και φόβο.

Επίσης προσπάθησε να μην κάνεις, λόγω αμφιβολίας, τις προτάσεις σου να ακούγονται σαν ερωτήσεις, προσθέτοντας άθελά σου ερωτηματικό ύφος στο τέλος. Είναι άλλο το «δικαιούμαι αύξηση;» και άλλο το «δικαιούμαι αύξηση».

Θες να μάθεις όλα τα μυστικά της επικοινωνίας στη δουλειά; Οι Επικοινωνιολόγοι μας είναι εδώ για να σε βοηθήσουν.

#5 Επιβράδυνε και θα έχεις αυτοπεποίθηση στη δουλειά

Εκτός κι αν υπάρχει πραγματικό όφελος με το να μιλάς γρήγορα, το να επιβραδύνεις τον λόγο σου θα σε βοηθήσει περισσότερο. Η γρήγορη ομιλία είναι μια ισχυρή ένδειξη νευρικότητας και στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που έχεις να μοιραστείς δεν είναι σημαντικό (άρα δεν δικαιούται χρόνο).

Αντίθετα η αργή και σταθερή ομιλία υπονοεί ότι το έχεις σκεφτεί το πράγμα και ότι αυτό που λες μετράει.

Το σπεύδε βραδέως, πέρα από την ομιλία σου, ισχύει και για τις κινήσεις σου. Πάντα να προτιμάς αργές και σταθερές κινήσεις στον επαγγελματικό χώρο.

#6 Για αυτοπεποίθηση στη δουλειά πιάσε χώρο

Όταν οι άνθρωποι νιώθουν άβολα, τείνουν να κάνουν τον εαυτό τους μικρότερο, καμπουριάζοντας, βάζοντας τα χέρια στο στήθος και κρυβόμενοι λες και θέλουν να γίνουν αόρατοι.

Η αυτοπεποίθηση στη δουλειά όμως έρχεται όταν στέκεσαι ευθυτενώς και πιάνεις χώρο. Στάσου με ανοικτό στήθος και ώμους προς τα πίσω. Το σώμα σου να στέλνει το μήνυμα ότι αξίζεις να είσαι εκεί.

Η γλώσσα σώματος μετράει ακόμα κι αν είσαι στο τηλέφωνο κι ο συνομιλητής δεν σε βλέπει. Διατήρησε καλή στάση, γιατί θυμίζει στον εαυτό σου ότι αυτό που κάνεις είναι σημαντικό. Επιπλέον βγαίνει καλύτερα και η αναπνοή σου, άρα και η φωνή σου.

#7 Βρες τον σωστό τρόπο σκέψης

Πριν από κάθε σημαντική συνάντηση κάνε κάτι που σε κάνει να νιώθεις δυνατό. Άκου ένα τραγούδι που βγάζει δυναμισμό ή απλά κάνε έναν γρήγορο περίπατο εκτός γραφείου.

Το ζητούμενο είναι να κάνεις κάτι που σε βάζει σε ένα πιο δυναμικό τρόπο σκέψης.

Είσαι έτοιμος λοιπόν να δείξεις αυτοπεποίθηση στη δουλειά; Με όλους αυτούς τους τρόπους είναι βέβαια ότι σταδιακά θα το κάνεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ασχοληθείς συνειδητά για να τους αναπτύξεις.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!