Δεν έχω Αυτοπεποίθηση στη Δουλειά: Τι να κάνεις - Purpose Συμβουλευτική

Δεν έχω Αυτοπεποίθηση στη Δουλειά: Τι να κάνεις

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

«Παρ’ όλο που είμαι καλός εργαζόμενος δεν έχω αυτοπεποίθηση στη δουλειά».

Η αυτοπεποίθηση στη δουλειά είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που χρειάζεται κάποιος στον επαγγελματικό χώρο, γιατί τον κάνει σίγουρο για αυτό που κάνει αλλά και γιατί κάνει τους άλλους να τον εμπιστεύονται και να νιώθουν πως θα φέρει εις πέρας όλα αυτά που πρέπει. Δηλαδή αποπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά.

Πολλοί εργαζόμενοι όμως έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στη δουλειά τους και τον εαυτό τους. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί κάποιος βρίσκεται σε μια θέση που δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα να την καλύψει ή είναι λιγότερο έμπειρος από τους συναδέλφους του. Ίσως πάλι είναι νέος υπάλληλος στην εταιρεία, έχει συναδέλφους που τον μειώνουν ή απλώς είναι σκληρός με τον εαυτό του.

Συνήθως όμως ο λόγος που οι περισσότεροι εργαζόμενοι χάνουν την αυτοπεποίθησή στη δουλειά είναι εξαιτίας της κακής σχέσης με το αφεντικό τους. Όσο αυτή η σχέση διατηρείται έτσι, τόσο λιγότερη αυτοπεποίθηση έχουν.

Το καλό νέο όμως είναι πως μπορείς να αλλάξεις κάποιες συνήθειες και συμπεριφορές ώστε να αρχίσεις να αποκτάς αυτοπεποίθηση στη δουλειά σου και τον εαυτό σου.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να δουλέψεις πάνω σε αυτόν. Θέλει προσοχή όμως να μη γίνεις αλαζόνας. Αυτό που χρειάζεσαι είναι αυτοπεποίθηση, όχι συμπεριφορά που λέει «εγώ τα ξέρω όλα».

Όταν κάποιος αποπνέει αυτοπεποίθηση, όλοι θέλουν να δουλέψουν μαζί του και να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Δείχνει πως αυτό το άτομο ξέρει τι κάνει και μπορεί να οδηγήσει το πρότζεκτ ή ακόμα και την ίδια την επιχείρηση προς το καλύτερο.

Αν έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση στη δουλειά σου, δες τι μπορείς να κάνεις για να το διορθώσεις.

#1 Εστίασε σε σένα και τη δουλειά σου

Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να μένεις συγκεντρωμένος σε αυτό που έχεις να κάνεις. Μείνε μακριά από κουτσομπολιά, πολιτικές συζητήσεις, τσακωμούς και οτιδήποτε σε επηρεάζει στο να κάνεις καλά τη δουλειά σου.

Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από τη καλή διαχείριση του χρόνου σου και τη σωστή στάση σου απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στο γραφείο.

#2 Επικεντρώσου στις δυνάμεις σου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσει κάποιος αυτοπεποίθηση, είναι να εντοπίζει τα δυνατά του σημεία και να τα χρησιμοποιεί καθημερινά. Όταν το κάνει αυτό, νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του και γεμίζει ενέργεια.

Όταν βρεις ποια είναι τα δυνατά σου σημεία λοιπόν, αναρωτήσου πως μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου.

#3 Εντόπισε τις αδυναμίες σου

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες. Εντόπισέ τες και προσπάθησε να δουλέψεις πάνω σε αυτές. Δε χρειάζεται να γίνεις εμμονικός με το να τις εξαλείψεις.

Προσπάθησε απλώς να τις περιορίσεις όσο μπορείς και να μην τις αφήνεις να επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή σου για αυτό που κάνεις. Κάνοντας το αυτό, θα νιώθεις δυνατότερος αφού δεν άφησες μια αδυναμία να σε ρίξει.

#4 Για αυτοπεποίθηση στη δουλειά πίστεψε στον εαυτό σου

Στα λόγια είναι πιο εύκολο απ’ ότι στις πράξεις, αλλά είναι σημαντικό να λες συνέχεια στον εαυτό σου «Μπορώ να το κάνω αυτό». Πες το και πίστεψέ το.

Έχουμε συνηθίσει να λέμε στον εαυτό μας πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πριν καν το δοκιμάσουμε. Αυτό που καταφέρνουμε είναι να το πιστέψουμε. Άρχισε λοιπόν να λες καλά λόγια στον εαυτό σου και θα τα πιστέψει και αυτά.

Πάτα γερά στα πόδια σου και ανάδειξε τον εαυτό σου. Δες εδώ

#5 Συγκέντρωσε τις επιτυχίες σου

Κάνε μια λίστα με όλα αυτά που έχεις καταφέρει στη δουλειά σου. Πρότζεκτ που έφερες εις πέρας, ευχαριστήρια μηνύματα από πελάτες ή συναδέλφους, τα μπράβο που πήρες από το αφεντικό σου.

Μικρά πράγματα που δεν είναι καθόλου ασήμαντα. Όταν νιώθεις πως δεν αξίζεις, θα τα διαβάζεις και θα θυμάσαι όλα αυτά που έχεις πετύχει και όλες τις δυσκολίες που ξεπέρασες. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξαναβρείς τον εαυτό σου αλλά και την αυτοπεποίθησή σου.

#6 Αποδέξου πως η αυτοπεποίθησή σου στη δουλειά θα κλονίζεται ορισμένες φορές

Αυτό θα συμβεί αρκετές φορές. Πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να σε μειώσουν ή θα σε νευριάσουν με κάποιο σχόλιο που θα κάνουν. Μην ενδώσεις όμως και μην απαντήσεις όσο κυριαρχεί ο θυμός.

Ηρέμησε και απάντησε, αν υπάρχει λόγος, όταν θα έχουν φύγει τα νεύρα. Μην αφήνεις κανέναν να σου λέει τι αξίζεις και να σε επηρεάζει αρνητικά. Χτίσε την Αυτοπεποίθηση σου αυτοπεποίθηση στη δουλειά

#7 Γίνε θετικό πρότυπο

Απόκτησε μια θετική συμπεριφορά. Αυτό δε σημαίνει να είσαι πάντα χαρούμενος αλλά αποφασιστικός. Εστίασε στο πως μπορείς να λύσεις τα προβλήματα και μη χάνεις χρόνο με το να συζητάς για το ίδιο το πρόβλημα. Όταν οι άλλοι θα αγχώνονται, εσύ θα σκέφτεσαι λύσεις.

Οι συνάδελφοι και το αφεντικό θα σε θαυμάσουν, θα παραδειγματιστούν και θα έχεις καταφέρει να ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου.

#8 Πρόσεξε πως αντιδράς στα σχόλια του αφεντικού και των συναδέλφων σου

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου στη δουλειά. Πολλές φορές το αφεντικό ή οι συνάδελφοί σου θα αντιδράσουν με άσχημο τρόπο, είτε γιατί συνέβη κάτι στο γραφείο είτε γιατί συνέβη κάτι προσωπικό τους.

Η άσχημη συμπεριφορά τους δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση αλλά πρέπει να καταλάβεις πως δεν έχει να κάνει με εσένα. Όλοι αντιδρούμε περίεργα όταν έχουμε άγχος ή είμαστε στενοχωρημένοι με κάτι. Σταμάτα να το παίρνεις προσωπικά και μην τους αφήνεις να σε επηρεάζουν ψυχολογικά.

Μάθε τις αντιδράσεις τους και πράξε αναλόγως. Πήγαινε με τα «νερά» τους όταν χρειαστεί, αλλά ποτέ μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Αυτή σου η στάση θα σε δυναμώσει και θα αρχίσεις να αποπνέεις αυτοπεποίθηση, που και οι άλλοι θα θέλουν να μιμηθούν.

Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική στο χώρο εργασίας. Δείχνεις σίγουρος για αυτό που κάνεις και αποτελείς θετικό παράδειγμα για τους γύρω σου. Όσο και αν έχουν προσπαθήσει να σε μειώσουν ή να σε ρίξουν ψυχολογικά, μην τους αφήνεις να το καταφέρουν. Πίστεψε στον εαυτό σου και δείξε τι αξίζεις!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!