Η λέξη χωρισμός μπορεί να είναι ο φόβος κι ο τρόμος όλων. Κανείς δεν θέλει να δει μία σχέση, για την οποία έχει επενδύσει, έχει δώσει συναισθήματα και έχει εκτεθεί, να γκρεμίζεται.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα που προκαλεί αυτή η αλλαγή.
Βλέπεις, η συνήθεια είναι μία από τις μεγαλύτερες σταθερές του ανθρώπινου νου. Το ανθρώπινο οικοδόμημα, η δομή και λειτουργία της κοινωνίας, βασίζεται στη ρουτίνα. Ο χωρισμός, λοιπόν, σε βγάζει από μία ρουτίνα και σε υποχρεώνει να λειτουργήσεις διαφορετικά.
Όσο περισσότερο καιρό έχεις περάσει σε μία σχέση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ρουτίνα που πρέπει να σπάσεις, και τόσο μεγαλύτερη η αλλαγή που πρέπει να κάνεις. Αρχικά, καλό είναι να θυμάσαι ότι οι σχέσεις δεν είναι δεδομένες.
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σταματήσετε να είστε «συμβατοί». Όταν τα άτομα που συνυπάρχουν μέσα σε μια σχέση εξελίσσονται διαφορετικά, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί ρήξη, αν δεν υπάρχει κατανόηση.
Όπως και να έχει, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φτάσει μία σχέση στο απροχώρητο. Ασυμφωνία χαρακτήρων, βαρεμάρα, λάθος επιλογές, διαφορετικές πορείες. Καθώς οι σχέσεις ξεκινούν πολλές φορές για λάθος λόγους, έτσι και πολλές φορές καταλήγουν στο χωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον κρίνουμε ότι ήρθε η ώρα να χωρίσουμε ή μας το ανακοινώνει η σύντροφός μας, είναι καλό να το κάνουμε με ένα τρόπο που μας τιμάει και δεν υποβαθμίζει τη νοημοσύνη ή το χαρακτήρα κανενός.
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να αντιδράσεις σπασμωδικά στην ανακοίνωση ενός χωρισμού. Νιώθεις ότι είτε σε πνίγει η αδικία, είτε η απογοήτευση, είτε ο εγωισμός σου που δεν σε αφήνει να αποδεχτείς το τετελεσμένο της υπόθεσης. Σε συνδυασμό με το σοκ της αλλαγής της ρουτίνας, όπως αναφέραμε παραπάνω, το σύστημα σου μπορεί να πιεστεί πολύ και να λειτουργήσεις με τρόπο που δεν θα σε τιμήσει καθόλου.
Θες να μάθεις πως θα αποφύγεις το χωρισμό; Δες εδώ
Χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία και να αποφύγεις τις παρακάτω αντιδράσεις, για να αποφύγεις τον εξευτελισμό και να διασώσεις την αξιοπρέπεια σου μετά από ένα χωρισμό.
Έχει συμβεί πολλές φορές και δεν είναι καλή κίνηση. Είτε είσαι ο αποδέκτης, είτε αυτός που κάνει το τηλεφώνημα, είναι κακό να χωρίσεις από απόσταση και με αυτό τον τρόπο. Δείχνει αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης και δεν τιμάει κανέναν.
Αν το δεχτείς, είναι λίγα αυτά που μπορείς να κάνεις, σίγουρα όμως δεν χρειάζεται να αρχίσεις να στολίζεις τον άλλο με κοσμητικά επίθετα. Εκτός του ότι δεν θα συνεννοηθείς, θα χάσεις και κάθε ευκαιρία να ακούσεις τι έχει να σου πει η άλλη πλευρά.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις, ειδικά τα καλοκαίρια που οι γνωριμίες είναι λίγο πιο χαλαρές και εφήμερες, που τα ζευγάρια αφήνουν την κατάσταση να σβήσει σταδιακά, ελαττώνοντας την επικοινωνία έως ότου να χαθούν τελείως.
Απλά σταματάνε να μιλάνε. Περνάνε πέντε ή δέκα μέρες χωρίς ένα τηλέφωνο και ξαφνικά, μία μέρα δεν επικοινωνούν ποτέ ξανά. Εκεί ακούς ατάκες του στυλ «Φαντάζομαι το κατάλαβε ότι δεν ενδιαφέρομαι», «Κι αυτή ήταν χαλαρή από την αρχή» και άλλες τέτοιες δικαιολογίες.
Εντάξει, μπορώ να καταλάβω ότι δεν σε ενδιαφέρει πλέον αλλά δεν θες να ξέρεις ότι είναι καλά; Μήπως χτύπησε; Μήπως χρειάζεται βοήθεια; Κάτι τέλος πάντων. Σε κάθε περίπτωση, οφείλεις στον εαυτό σου το «κλείσιμο». Δεν είναι ωραίο να μένουν μισοτελειωμένες υποθέσεις, οπότε εφόσον δεν ενδιαφέρεσαι, πάρε ένα τηλέφωνο και πες το. Ακόμα καλύτερα, κανόνισε να συναντηθείτε από κοντά και πες το.
Πραγματικά, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από κάποιο άτομο που χτυπιέται, φωνάζει και κάνει χειρονομίες. Δείχνει ότι δεν είναι αρκετά ώριμο για να διαχειριστεί την κατάσταση και βασικά ενισχύει την απόφαση της άλλης πλευράς να χωρίσει με αυτό το άτομο.
Εξάλλου, υπάρχει λόγος να χτυπιέσαι; Πιστεύεις ότι αν κάνεις αρκετό θόρυβο θα γυρίσει πίσω; Όπως όταν ήσουν πέντε και δεν σου έδινε σημασία η μαμά σου; Ο χωρισμός όμως δε λειτουργεί έτσι. Σταμάτα τα χοροπηδητά και τις απειλές και κάτσε να ακούσεις τι έχει να σου πει.
Όπως έχουμε πει σε προηγούμενα άρθρα, πάρε feedback από αυτά που θα σου πει. Είδε σε εσένα κάποια πράγματα που ενδεχομένως να μην ήταν πολύ καλά. Μάθε από αυτά για να βελτιωθείς και σταμάτα να κάνεις την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην «Κλεοπάτρα».
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
Γιατί πρέπει να Λες την Αλήθεια
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Αν δεν Πήρες Προαγωγή, να τι Πρέπει να Κάνεις στη Συνέχεια