Αποτυχία: πως να ξεπεράσεις το φόβο της - Purpose Συμβουλευτική

Αποτυχία: πως να ξεπεράσεις το φόβο της

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει. Η ανασφάλεια που νιώθουν πολλοί άνθρωποι για το αν θα τα κάνουν όλα σωστά, δηλαδή η οποιαδήποτε πιθανότητα για αποτυχία, τους απομακρύνει από την επιτυχία.

Ο φόβος αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Ως επιχειρηματίας, αντιμετωπίζω τον ίδιο φόβο. Μερικές φορές ξεχνάω ότι δεν ήμουν εγώ που έκανα κάτι αλλά ο φόβος μου. Το εγώ μου και η ταυτότητά μου γίνονται αλληλένδετες καταστάσεις με την δουλειά μου και όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως είναι προγραμματισμένα, εγκατέλειπα εντελώς. Ξεπέρασα όμως αυτή την μη υγιή σχέση με τον φόβο και πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις και εσύ το ίδιο.

Μαζί μπορούμε να εξετάσουμε πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το φόβο υπέρ σου, αντί να ελέγχει την ζωή σου. Θα δούμε τι είναι ο φόβος της αποτυχίας, από πού προέρχεται και πως μπορείς να τον ξεπεράσεις ώστε να απολαύσεις την επιτυχία στη δουλειά και τη ζωή σου.

Τι είναι ο φόβος της αποτυχίας

Ο φόβος συνήθως σε βοηθά να αποφύγεις οδυνηρές καταστάσεις. Ο φόβος της αποτυχίας σε αποτρέπει από το να προσπαθείς, σου δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό σου, σταματά την πρόοδό σου και μπορεί να σε οδηγήσει ενάντια στις ηθικές σου αρχές.

Τι προκαλεί το φόβο της αποτυχίας; Μερικοί από τους λόγους που υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας είναι:

1. Καταστάσεις από την παιδική ηλικία

Οι ενήλικες συχνά κριτικάρουν τα παιδιά τους και τα αναγκάζουν να ενσωματώσουν βλαβερές νοοτροπίες. Θέτουν κανόνες που βασίζονται στο φόβο. Αυτό οδηγεί τα παιδιά να αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη για άδεια και επιβεβαίωση για να κάνουν κάτι και το κουβαλούν μέχρι και στην ενηλικίωσή τους.

2. Τελειομανία

Η τελειομανία αποτελεί συχνά το λόγο προέλευσης του φόβου για αποτυχία. Για τους τελειομανείς ανθρώπους, η αποτυχία είναι μια τρομερή και εξευτελιστική κατάσταση με την οποία ούτε καν δεν δοκιμάζουν. Το να φύγουν από την ζώνη άνεσής τους είναι τρομακτικό.

Το εγώ μας μπορεί να μας οδηγήσει να ταυτιστούμε με τις αποτυχίες μας. Είναι δύσκολο να κοιτάξουμε πέρα από την αποτυχία μας και να εκτιμήσουμε την προσπάθεια που κάναμε, τις αναποδιές που έτυχαν και όλα αυτά που μάθαμε.

3. Ψεύτικη αυτοπεποίθηση

Οι άνθρωποι με αληθινή αυτοπεποίθηση γνωρίζουν ότι δεν πετυχαίνουν πάντα. Ένα άτομο με εύθραυστη αυτοπεποίθηση αποφεύγει τα ρίσκα. Προτιμά να παίζει στα ασφαλή από το να δοκιμάζει κάτι νέο.Αποτυχία: πως να ξεπεράσεις το φόβο της

Πως να νικήσεις το φόβο της αποτυχίας

#1 Αναζήτησε από που προέρχεται ο φόβος

Αναρωτήσου ποιος είναι ο λόγος για την αρνητική πεποίθησή που έχεις σε διάφορες καταστάσεις. Όταν βρεις τους λόγους αυτούς, ποιός έχει μεγαλύτερη απήχηση σε σένα;

Σημείωσε από που πιστεύεις ότι προέρχεται ο φόβος σου και κατανόησέ τo σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής.

Αν βοηθά , απλά σκέψου ότι βοηθάς έναν φίλο σου. Ίσως, ο φόβος σου προέρχεται από κάτι που συνέβη στην παιδική σου ηλικία ή από μεγάλη ανασφάλεια.

Το να ονοματίσεις την πηγή του φόβου σου, απομακρύνει τη δύναμή του.

#2 Θέσε το στόχο σου

Έχε μια καθαρή εικόνα για το τι θα ήθελες να πετύχεις και μάθε κάτι νέο από το στόχο σου. Αν στοχεύσεις πάντα για βελτίωση και μάθηση, είναι λιγότερο πιθανό να αποτύχεις.

Στην εταιρία animation, Pixar, συχνά παροτρύνουν να «αποτύχεις γρήγορα και νωρίς». Ενθαρρύνουν τον πειραματισμό και την καινοτομία, ώστε να παραμείνουν στην κορυφή. Αυτή η νοοτροπία περιλαμβάνει την αποτυχία, αλλά όσο πετυχαίνουν τον στόχο τους για να «λένε» ιστορίες, τα εμπόδια παραμένουν υπαρκτά για περισσότερη πρόοδο.

#3 Μάθε να σκέφτεσαι θετικά

Σε πολλές περιπτώσεις, πιστεύεις αυτά που λες στον εαυτό σου. Ο εσωτερικός σου διάλογος επηρεάζει πως συμπεριφέρεσαι και αντιδράς.

Η κοινωνία μας ασχολείται με το ποιος είναι επιτυχημένος, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι ακόμα και τα πιο πετυχημένα άτομα συναντούν την αποτυχία.

O Walt Disney κάποτε απολύθηκε από την εφημερίδα που εργαζόταν λόγω έλλειψης δημιουργικότητας. Στη συνέχεια είχε ως στόχο να ιδρύσει ένα στούντιο κινουμένων σχεδίων αλλά απέτυχε. Δεν τα παράτησε ποτέ, και τώρα το όνομα Disney αποτελεί τη γνωστή εταιρία κινουμένων σχεδίων.

Ο Steve Jobs είχε απολυθεί επίσης από την Apple πριν γίνει ο manager της εταιρίας αυτής για πολλά χρόνια.

Αν ο Disney και ο Jobs πίστευαν στην αρνητική ανταπόκριση και κριτική, δεν θα τα κατάφερναν.

Επαφίεται σε σένα να αναγνωρίσεις τα αρνητικά σου σημεία μέσω ενός εσωτερικού διαλόγου που μπορείς να κάνεις. Αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικά γεγονότα για τον εαυτό σου και για την κάθε περίσταση που αντιμετωπίζεις. Θα μπορέσεις έτσι να δημιουργήσεις ένα νέο τρόπο σκέψης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν αισθανθείς τον ερχομό της αρνητικότητας.

Θες να αφήσεις πίσω τις αρνητικές σκέψεις και να σκέφτεσαι μόνο θετικά για τη ζωή σου, δες εδώ

#4 Φαντάσου όλα τα πιθανά αποτελέσματα

Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις τι μπορεί να συμβεί. Πάρε το χρόνο σου να φανταστείς όλα τα πιθανά αποτελέσματα της απόφασής σου. Σκέψου για τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα. Θα αισθανθείς καλύτερα αν έχεις προετοιμαστεί από πριν για το τι μπορεί να συμβεί.

Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να σε απομακρύνει από το στόχο σου. Ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά, και φαντάσου τις πιθανές επιτυχίες και αποτυχίες για την κάθε απόφαση που παίρνεις στη ζωή σου. Γνωρίζοντας πως θα προκύψουν τα πράγματα στη συνέχεια, μπορείς να ξεκολλήσεις από το φόβο.

#5 Έχε υπόψη σου το χειρότερο σενάριο

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το χειρότερο σενάριο μπορεί να είναι καταστροφικό. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις όμως, αν συμβεί κάτι άσχημο, δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις πόσο άσχημο θα είναι το χειρότερο σενάριο για τη ζωή σου. Μερικές φορές, δίνουμε περισσότερη σημασία σε κάποια πράγματα από όσο αξίζουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποτυχία δεν είναι μόνιμη.

Για παράδειγμα, όταν ξεκινάς μια νέα επιχείρηση, είναι λογικό να υπάρχει μια περίοδος μάθησης. Θα πάρεις αποφάσεις που δεν αποδίδουν και συχνά αυτή η δυσφορία που θα νιώθεις θα είναι παροδική. Μπορείς να αλλάξεις την στρατηγική σου και να ανακάμψεις. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, αν αυτή η αποτυχία οδηγήσει στο κλείσιμο της επιχείρησης, μπορεί να είναι και το αρχικό στάδιο για κάτι νέο.

#6 Έχε ένα εναλλακτικό σχέδιο

Είναι απαραίτητο να έχεις ένα εναλλακτικό σχέδιο. Το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις είναι να ψάξεις για τη λύση όταν το χειρότερο έχει ήδη συμβεί. Ένα γνωμικό λέει:

«Να ελπίζεις για το καλύτερο, να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο».

Το να έχεις ένα εναλλακτικό σχέδιο, σου δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση να προχωρήσεις παρακάτω και να πάρεις υπολογισμένα ρίσκα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, οπότε έχε ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε να μειώσεις το άγχος σε πιθανή αποτυχία.

#7 Μάθε από τις καταστάσεις

Τα πράγματα συνήθως δεν πηγαίνουν όπως τα έχουμε προγραμματίσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχες. Μάθε από ότι νέο προκύπτει. Ακόμη και μια λιγότερο ιδανική κατάσταση μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για να κάνεις αλλαγές και να εξελιχθείς.

Αναρωτήσου:

  • Τι έμαθα;

  • Πως μπορώ να εξελιχθώ από αυτό;

  • Προκύπτει κάτι θετικό από αυτή την κατάσταση;

Όταν μάθεις ότι η «αποτυχία» είναι μια ευκαιρία για εξέλιξη, παρά μια θανατική ποινή, θα έχεις κατακτήσει τον φόβο της αποτυχίας.

Προχώρα δυναμικά στην πορεία επίτευξης των ονείρων και των στόχων σου. Μην αφήσεις το φόβο να σε σταματήσει.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!