Τοξικοί Άνθρωποι: Μην τους αφήσεις να σου χαλάσουν τη ζωή - Purpose Συμβουλευτική

Τοξικοί Άνθρωποι: Μην τους αφήσεις να σου χαλάσουν τη ζωή

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Αν στη ζωή σου υπάρχουν πολλοί τοξικοί άνθρωποι τότε κάτι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό…

Όλοι έχουμε (ή είχαμε) στη ζωή μας φίλους που αποδείχτηκαν τοξικοί άνθρωποι. Και σίγουρα έχουμε νιώσει στο πετσί μας πως είναι να βγάζουν οι κοντινοί μας άνθρωποι ζήλια ή κακία για εμάς.

Όπως και να το κάνουμε, όσο δυνατοί κι αν είμαστε, αυτές οι συμπεριφορές είναι λογικό να μας επηρεάζουν. Και όσο πιο κοντινό μας είναι αυτό το άτομο, τόσο πιο πολύ επηρεαζόμαστε. Ωστόσο αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι τοξικοί άνθρωποι είναι έτσι επειδή έχουν τα δικά τους θέματα και δεν είναι απαραίτητα δικό μας το φταίξιμο.

Η ζήλια πηγάζει από αισθήματα ανεπάρκειας

Αυτός που σε ζηλεύει βλέπει σε εσένα κάτι που τον κάνει να νιώθει ότι δεν είναι τόσο καλός. Αυτό μπορεί να είναι υπαρκτό ή και φανταστικό, αλλά το αίσθημα ανεπάρκειας που έχει προβάλλεται με αρνητικές σκέψεις και δράσεις.

Η ζήλια λοιπόν είναι μια αντίδραση ή λύση σε αισθήματα ανεπάρκειας. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ζηλεύει που ο φίλος του έχει περισσότερα χρήματα, καλύτερο αυτοκίνητο κλπ. Αντί λοιπόν να χαρεί για τον φίλο του, αισθάνεται ότι αυτός σε σύγκριση υπολείπεται. Ίσως λοιπόν νιώθει ελαφρώς αποτυχία γιατί δεν είναι στο ίδιο σκαλί με το φίλο του.

Αντί όμως να αντιμετωπίσει αυτά τα αισθήματα ανεπάρκειας, η ζήλεια του προκαλεί σχόλια και προσβολές εις βάρος μας. Ακόμα και αν ο φίλος που ζηλεύει, αυξήσει το εισόδημά του, η ζήλια λίγο θα υποχωρήσει, καθώς κατά βάση, το αίσθημα ανεπάρκειας θα τον συνοδεύει για καιρό.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς κάποιον που ζηλεύει και σε προκαλεί συνέχεια με τα σχόλια και τις πράξεις του.

Διάγραψε τον

Η εποχή των social media έχει κάνει απίστευτα εύκολο να κρυβόμαστε πίσω από μια οθόνη και να πετάμε δεξιά και αριστερά πικρόχολα σχόλια ακόμα και για ανθρώπους που καλά –καλά δεν ξέρουμε. Τα περισσότερα από αυτά τα σχόλια πάντως προκύπτουν από τα δικά μας αισθήματα δυσαρέσκειας για τη δική μας ζωή.

Όμως υπάρχει ακόμα το πλήκτρο “Delete”. Αν λοιπόν βλέπεις ότι κάποιο άτομο σε υποτιμά και είναι συνέχεια αρνητικό απέναντί σου, απλά διάγραψε το σχόλιό του. Αν η συμπεριφορά του συνεχιστεί, τότε απλά διάγραψέ τον από τους φίλους σου ή μπλόκαρέ τον. Και άσε τον να ψάχνει το επόμενο θύμα του.

Αυτό φυσικάσε καλύπτει για όσους είναι απλά γνωστοί και δεν έχετε μεγάλη σχέση. Αν όμως αυτό το άτομο έχει παρουσία στη ζωή σου και νιώθεις ότι δεν μπορείς να τον διαγράψεις, ή σου κάνει τα σχόλια από κοντά, τότε είναι ώρα να του μιλήσεις διά ζώσης.

Μίλα του

Υπάρχουν φορές που δεν μπορείς απλά να αποφύγεις τα σχόλια του άλλου. Όσο κι αν προσπαθείς να αλλάξεις θέμα ή να τα παραβλέψεις, αυτοί δεν σταματούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλύτερη επιλογή είναι να μιλήσεις μαζί τους για αυτό που κάνουν.

Προφανώς, μην κάνεις αυτή τη συζήτηση όταν είναι θυμωμένοι ή μόλις έχετε έρθει σε σύγκρουση. Μίλα τους όταν είναι σε ήρεμη φάση και έχεις σκεφτεί και εσύ τι θες να πεις.

Έχε τα σχόλιά σου έτοιμα προτού ξεκινήσεις την κουβέντα, για να γνωρίζεις που θες να το πας αλλά και να αναμένεις πιθανές αντιδράσεις τους. Και πάντα, όπως θα ήθελες να μιλήσουν σε εσένα, δηλαδή με ευγένεια, σεβασμό αλλά και σταθερότητα.

Θυμήσου ότι δεν έχει να κάνει με εσένα

Κάνε ένα βήμα πίσω, όποτε κάποιος σου φέρεται με ζήλια ή κακία. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι δεν είσαι εσύ που έχεις το πρόβλημα, αλλά αυτός. Η ζήλια του (και όλα τα βαθύτερα θέματα) είναι που τον κάνουν να φέρεται με αυτό τον τρόπο. Οι τοξικοί άνθρωποι συνήθως έχουν τα δικά τους θέματα.

Προσπάθησε λοιπόν να μην το πάρεις προσωπικά. (κατανοώ ωστόσο ότι είναι πιο εύκολο να το λες, παρά να το κάνεις). Παρ’ όλα αυτά αφιέρωσε λίγο χρόνο να αναλύσεις γιατί φέρονται έτσι με ζήλια. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι δημιουργεί τη συμπεριφορά τους, κάτι που θα σου κάνει πιο εύκολο να τους κατανοήσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος φίλος σου να ζήλεψε τις διακοπές που έκανες και να πετάει αγενή σχόλια εδώ κι εκεί για το πόσα χρήματα ξόδεψες. Αν σκεφτείς λίγο γιατί το κάνει, ίσως διαπιστώσεις ότι είναι άνεργος και δεν έχει χρήματα για διακοπές.

Και η ζήλεια του βασίζεται στη δική του στεναχώρια που δεν μπορούσε να πάει διακοπές. Αναγνωρίζοντας ότι τα αισθήματα ζήλειας του πηγάζουν από την προσωπική του στεναχώρια και όχι από πραγματική αντιπάθεια σε εσένα, σου το κάνει πιο εύκολο να δείξεις κατανόηση.

Ίσως καταλάβεις ότι κι εσύ δεν χρειάζεται να μιλάς για τις διακοπές σου μπροστά του, καθώς τρόπον τινά αυτό τον προκαλεί. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η ζήλεια του άλλου πηγάζει από δικές του ανασφάλειες, αμφιβολίες και αισθήματα ανεπάρκειας, μπορείς να έχεις μεγαλύτερη κατανόηση για το φέρσιμο του.

Άλλωστε οι λέξεις έχουν τη δική τους δύναμη. Αν εσύ είσαι μια θετική επιρροή, ειδικά αν ο άλλος νιώθει πιο «λίγος» από εσένα, τότε τον βοηθάς κι αυτόν. Οπότε, βοήθησε τους άλλους να είναι καλύτεροι και να φέρονται καλύτερα εστιάζοντας στο θετικό. Αυτό φυσικά ισχύει για όσους είναι μεν λειτουργικοί, αλλά βγάζουν λίγη ζήλια ή κακία κατά διαστήματα. Οι κατ΄ εξοχήν τοξικοί άνθρωποι χρειάζονται πιο ευθεία αντιμετώπιση.

Βγάλε τους από τη ζωή σου

Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που όση κατανόηση κι αν δείξεις, απλά δεν αντέχονται. Αυτοί οι τοξικοί άνθρωποι σε ζηλεύουν και βγάζουν κακία, επειδή είσαι πολύ καλός. Και την επόμενη ημέρα σε μισούν επειδή είσαι πολύ κακός.

Η αλήθεια πως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σωστός για κάποιους ανθρώπους. Αυτοί, μόλις καταλάβεις ποιοι είναι πρέπει να περιοριστούν ή αποκοπούν από τη ζωή σου. Δεν χρειάζεσαι στη ζωή σου ανθρώπους που προσπαθούν μόνιμα να σε ρίξουν. Οι δικές τους ανασφάλειες είναι τόσο βαθιές, που μόνο επαγγελματική βοήθεια μπορεί να τους βοηθήσει να αλλάξουν. Η συμπεριφορά τους, η επίπτωση που έχουν στη ζωή σου, και οι άκαρπες προσπάθειες σου να αλλάξει η δυναμική της σχέσης σας, εξηγούν γιατί πρέπει να ξεκόψεις από αυτούς. Τοξικοί Άνθρωποι: Μην τους αφήσεις να σου χαλάσουν τη ζωή

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας στη ζωή που να λέει ότι πρέπει να είσαι φίλος με όποιον άνθρωπο συναντήσεις. Υπάρχουν κάποιοι που πάντα θα είναι δυσαρεστημένοι με το ποιοι είναι και πάντα αυτή τη δυσαρέσκεια θα τη βγάζουν σε εσένα. Μην τους αφήσεις να σε απορροφήσουν στο δράμα τους.

Έχεις έλεγχο πάνω στη ζωή σου, όπως και στο με ποιους επιλέγεις να περνάς χρόνο. Όποιος σε μειώνει ή προσπαθεί να σε ρίξει, δεν αξίζει τον χρόνο και την ενέργειά σου.

Συνέχισε να προχωράς

Μερικές φορές το ότι αναγνωρίζεις ότι γύρω σου υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι που σου δημιουργούν εμπόδια, είναι σημάδι ότι προχωράς μπροστά. Όσοι σε ζηλεύουν, ξέρουν ότι κάτι κάνεις καλά και θέλουν να σε γυρίσουν πίσω.

Γιατί αντί να επενδύουν τον χρόνο τους στο να φτιάξουν τη ζωή τους που είναι κάτι δύσκολο και απαιτεί κόπο και χρόνο, προτιμούν να ρίχνουν τους άλλους. Οι προσβολές τους, η κριτική τους και το (κρυμμένο) μίσος τους απευθύνεται σε όσους είναι καλύτεροι από αυτούς. Γι’ αυτό ψάχνουν να βρουν ψεγάδια σε όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι καλύτεροι.

Μην αφήσεις αυτούς τους ανθρώπους να σε πάνω πίσω. Συνέχισε να είσαι αυτός που είσαι και να προσπαθείς για το καλύτερο. Μην αφήνεις τις αποτυχίες των άλλων να σε αποτρέψουν να παλέψεις για τα όνειρά σου. Η ύπαρξη και μόνο αυτών που σε αντιπαθούν είναι ένα σημάδι ότι κάνεις πολλά πράγματα σωστά.

Άλλωστε, αυτό είναι και μια συνέπεια της επιτυχίας. Όσο πιο επιτυχημένος γίνεσαι, τόσο πιο συχνά θα συναντάς ανθρώπους που σε ζηλεύουν και δείχνουν την κακία τους με διάφορους τρόπους.

Κάνε ότι μπορείς για να αποφύγεις, απεμπλακείς, αγνοήσεις, απομακρύνεις αυτούς που κρίνεις ότι είναι τοξικοί άνθρωποι στη ζωή σου. Και όπου δεν μπορείς να τους αποφύγεις (πχ είναι συνάδελφοι στη δουλειά και αναγκαστικά τους βλέπεις), μην τους αφήσεις να σε σταματήσουν. Συνέχισε να είσαι αυτός που είσαι και θύμιζε στον εαυτό σου ότι τα σχόλιά τους βασίζονται στις δικές τους αποτυχίες στη ζωή και δεν έχουν να κάνουν με εσένα προσωπικά.

Αν θες βοήθεια για να διαχειριστείς τους τοξικούς ανθρώπους, δες εδώ

Εστίασε στους θετικούς ανθρώπους

Δεν μπορείς να τους έχεις όλους χαρούμενους. Αυτός είναι απαράβατος κανόνας της ζωής. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που σε ζηλεύουν ή βγάζουν κακία για εσένα. Αντί όμως να εστιάζεις σε αυτούς, δώσε το χρόνο και την ενέργειά σου σε ανθρώπους που αξίζουν.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που είναι καλοί, θετικοί και αξιαγάπητοι. Και φέρονται με καλοσύνη, επειδή θέλουν να φέρονται και στους ίδιους έτσι. Δώσε έμφαση σε αυτούς λοιπόν, γιατί αυτοί είναι που θα φέρουν αξία στη ζωή σου.

Εσύ αποφασίζεις σε ποιους θα επιτρέψεις να επηρεάσουν τη ζωή σου. Αν περνάς πολύ χρόνο με όσους δείχνουν ζήλια ή κακία απέναντί σου, τότε θα είναι φυσικό επακόλουθο να νιώθεις συνεχώς εξαντλημένος και «άδειος». Ψάξε τις σχέσεις που θα σε ανεβάσουν, ενθαρρύνουν και βοηθήσουν να γίνεις η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου.

Και αν θες βοήθεια για να διαχειριστείς τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σου, είμαστε όλοι στη διάθεση σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!