Έχω πολλή δουλειά: Μήπως πας για burnout; - Purpose Συμβουλευτική

Έχω πολλή δουλειά: Μήπως πας για burnout;

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

«Έχω πολλή δουλειά! Δεν αντέχω άλλο! Κάθε μέρα μου φαίνεται εφιάλτης…»

Μπορείς να θυμηθείς μια περίοδο στη δουλειά σου όπου τα πράγματα έγιναν πάρα πολύ δύσκολα; Δεν είχες δυνάμεις να φτάσεις στο γραφείο αλλά ούτε και να δουλέψεις. Κοιτούσες την οθόνη και πάλευες να κάνεις έστω και κάτι μικρό. Ακόμα και αν κατάφερνες να φέρεις τη δουλειά σου εις πέρας, ένιωθες μια στασιμότητα.

Κανείς και τίποτα δεν μπορούσε να σε βοηθήσει ή να σε βγάλει από όλο αυτό που ένιωθες.

Πίστευες πως είναι μια κακή περίοδος, πως έχεις πολλή δουλειά και όλο αυτό που νιώθεις είναι μια απλή κούραση. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει άγχος, απελπισία και κούραση στη δουλειά. Θα κοιμηθείς και θα σου περάσει. Δεν πέρασε όμως, έτσι δεν είναι;

Είναι δύσκολο κάποιος να παραδεχτεί πως αυτό που νιώθει δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι το απλό άγχος ή η απλή κούραση της δουλειάς. Είναι κάτι μεγαλύτερο και πιο καταστροφικό για την υγεία, που σίγουρα δεν περνάει με παραπάνω ώρες ύπνου.

Πότε όμως έχεις ξεπεράσει τα όρια; Πότε αυτό που νιώθεις παύει να είναι φυσιολογικό και αρχίζει να ξεπερνά τα όρια;

Τι ακριβώς σημαίνει το έχω πολλή δουλειά και πάω για Burnout;

Συγκεκριμένος ορισμός δεν υπάρχει αλλά το burnout χρησιμοποιείται μόνο για τον τομέα της εργασίας. Χαρακτηρίζεται από εξάντληση, ψυχική αποστασιοποίηση και αρνητισμό για τη δουλειά, μειωμένη αποδοτικότητα.

Δεν είναι εφικτό, δεν έχεις τις δυνάμεις να εκπληρώσεις τη πολλή δουλειά που σου έχει ανατεθεί. Δεν είναι μια κακή μέρα αλλά μια κακή περίοδος και μάλιστα μεγάλη χρονικά. Πώς να ανακάμψεις άμεσα από το burnout Έχω πολλή δουλειά: Μήπως πας για burnout;

Ποια είναι τα συμπτώματα του burnout;

Μπορεί να κατάλαβες τι είναι το burnout αλλά ίσως σου είναι ακόμα δύσκολο να καταλάβεις αν το βιώνεις και εσύ. Όπως είπαμε, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις ή να αποδεχτείς πολλές φορές, πως έχεις ξεπεράσει τα όρια.

#1 Δεν υπάρχει ενθουσιασμός πλέον για τη δουλειά

Ένα από τα σημάδια του burnout είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού για τη δουλειά. Όλα αυτά που έκανες και σε γέμιζαν, τώρα δε σου προκαλούν κανένα θετικό συναίσθημα. Δεν παίρνεις καμία ικανοποίηση από τη δουλειά σου. Την κάνεις με το ζόρι και με βαριά καρδιά.

Ακόμα και όταν πετυχαίνεις κάτι και όλοι σου δίνουν συγχαρητήρια, εσύ δε χαίρεσαι. Δε σε ενδιαφέρει τίποτα που έχει να κάνει με την εργασία σου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν η έλλειψη ενθουσιασμού για τη δουλειά, επεκτείνεται και στη ζωή σου έξω από το γραφείο. Όποια χόμπι ή ενδιαφέροντα έχεις, δε σου προκαλούν την ίδια χαρά με παλαιότερα.

#2 Σταμάτησες να προσπαθείς

Η έλλειψη ενθουσιασμού συχνά οδηγεί σε μια απαθή συμπεριφορά.

Θα πας στο γραφείο, θα κάνεις τη δουλειά που έχεις αλλά δε θα ξεβολευτείς ούτε θα κάνεις το αδύνατο δυνατό για να τη φέρεις εις πέρας. Θα κάνεις ό,τι είναι να κάνεις με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια.

#3 Έχει πέσει η αποδοτικότητά σου

Όταν δεν έχεις ενδιαφέρον να κάνεις κάτι και το κάνεις με το ζόρι, είναι λογικό να μην το κάνεις καλά.

Όταν ένας άνθρωπος είναι εξαντλημένος, δεν ενδιαφέρεται να κάνει τα πράγματα τέλεια. Απλώς τα κάνει. Δε δίνει προσοχή εκεί που πρέπει και κάνει συνεχώς λάθη, τα οποία δε φαίνεται να διορθώνει κιόλας.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχεις πολλή δουλειά, αλλά ότι δεν έχεις μάθει να αναδεικνύεις τον εαυτό σου και τη δουλειά που κάνεις ώστε να εκτιμώνται. Δες εδώ.

#4 Εξάντληση

Δε μιλάμε για κούραση μετά από μια δύσκολη εβδομάδα. Μιλάμε για κούραση μεγάλου χρονικού διαστήματος. Σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική.

Το να σηκωθείς πλέον από το κρεβάτι να πας για δουλειά είναι κατόρθωμα. Ακόμα και στη σκέψη ότι πρέπει να πας, καταρρέεις.

#5 Ψυχοσωματικά προβλήματα από την πολλή δουλειά

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει  σε όλους όσους βιώνουν burnout αλλά είναι συχνό φαινόμενο. Μερικά από αυτά είναι πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, ταχυκαρδία, ζαλάδα, προβλήματα ύπνου.

Το σώμα σου αντιδρά σε όσα νιώθεις και τα εκδηλώνει με κάποιους από αυτούς τους τρόπους. Μήπως νιώθεις ότι ανακατεύεσαι και ζαλίζεσαι όταν σκέφτεσαι τη δουλειά; Μάλλον το σώμα σου σού δείχνει ότι έχεις πάθει burnout.

Καταρρέεις από την πολλή δουλειά. Τώρα τι κάνεις;

Αναγνώρισες μερικά ή όλα τα παραπάνω σημάδια αλλά δε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Πως θα σώσεις τον εαυτό σου;

Σίγουρα θα σκέφτεσαι πως αυτό που χρειάζεσαι είναι μια καλή άδεια για να ξεκουραστείς. Αυτό ισχύει αλλά από μόνη της η άδεια δε θα λύσει το πρόβλημά σου. Είτε πάρεις πέντε μέρες άδεια είτε δέκα, πάλι θα επιστρέψεις. Θα επιστρέψεις ο ίδιος άνθρωπος στην ίδια δουλειά.

Δεν υπάρχει νόημα να κάνεις μια παύση και να ξεκινάς πάλι τα ίδια μετά από λίγο. Πρέπει να κάνεις κάτι δραστικό που θα αλλάξει την κατάσταση.

Μάθε να αναγνωρίζεις τις αρνητικές συνήθειες και μοτίβα στη δουλειά όταν συμβαίνουν. Η τελειομανία τις περισσότερες φορές οδηγεί σε burnout. Είναι σημαντικό να μην πιέζεις τον εαυτό σου να τα κάνει όλα τέλεια και να μην αναλαμβάνεις παραπάνω εργασίες από αυτές που αντέχεις. Κάνε μόνο όσα νιώθεις πως μπορείς και δώσε τον καλύτερό σου εαυτό χωρίς όμως να πεθάνεις.

Μίλα με το αφεντικό σου και πες ότι νιώθεις πως πνίγεσαι στη δουλειά. Πως δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας όλα όσα σου έχει αναθέσει. Είναι προτιμότερο να αναλάβεις λίγα και να τα κάνεις καλά, παρά πολλά και να τα κάνεις λάθος.

Μην διστάζεις να πεις όχι όταν ξέρεις πως δεν αντέχεις άλλο. Όταν νιώθεις πως έχεις υπερβολικές υποχρεώσεις και πως άλλη μια δε θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Το burnout είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό και δε φεύγει από μόνο του ούτε με μια εβδομάδα άδεια. Όσο σκληρό και αν ακούγεται, αυτή είναι η αλήθεια. Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις ότι το έχεις πάθει και να το αποδεχτείς. Μετά χρειάζεται προσπάθεια και αλλαγές. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως μόνο εσύ μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση και να διορθώσεις το πρόβλημα. Εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!