Τι χρειάζεσαι για να νιώθεις ικανοποίηση από τη δουλειά σου; - Purpose Συμβουλευτική

Τι χρειάζεσαι για να νιώθεις ικανοποίηση από τη δουλειά σου;

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Τα πλεονεκτήματα του να βρεις μια εργασία που σου προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, είναι πραγματικά πολλά.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως οι χαρούμενοι εργαζόμενοι είναι πιο αποδοτικοί, δημιουργούν δυνατότερες σχέσεις μεταξύ τους και είναι περισσότερο περήφανοι για την δουλειά τους.

Με λίγα λόγια όταν κάποιος νιώθει πάθος, ενθουσιασμό και ικανοποίηση από την εργασία του, ξοδεύει με τη θέληση του περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε αυτή.

Ωραία όλα αυτά θα μου πεις, αλλά πως ακριβώς βρίσκω μια θέση που μου τα δίνει αυτά; Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται απαραίτητα να βρεις μια συγκεκριμένη θέση. Καθώς η ικανοποίηση σε μια εργασία δεν προκύπτει τόσο από τη θέση αυτή, καθαυτή.

Αντιθέτως, προάγεται από πέντε συγκεκριμένους παράγοντες. Χαρακτηριστικά που μπορούν να σε κάνουν να δουλεύεις με χαμόγελο ακόμα και στην πιο απλή θέση.

Για αυτό το λόγο σου παρουσιάζω τα χαρακτηριστικά αυτά ώστε να δεις τι λείπει και τι χρειάζεται να κάνεις για να νιώθεις περισσότερη ικανοποίηση από την εργασία σου.

#1 Αίσθηση της επιτυχίας

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως η αίσθηση της επιτυχίας είναι η δυνατότερη πηγή χαράς και ικανοποίησης στον επαγγελματικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι θέλουν να νιώσουν ότι αφήνουν το ίχνος τους στην εταιρία για την οποία εργάζονται και θέλουν να βλέπουν το αποτέλεσμα της ίδιας τους της δουλειάς.

Φυσικά αυτό δεν είναι πάντα το ίδιο εύκολο να επιτευχθεί από μόνο του. Χρειάζεται λοιπόν να ψάξεις για να το βρεις και στη δική σου δουλειά.

Αν λοιπόν θες αυτή την αίσθηση της επιτυχίας, θέσε στόχους για τον εαυτό σου. Στόχους που η επίτευξη τους θα σε κάνει να νιώσεις ολοκλήρωση και επιτυχία στην εργασία σου.

Αυτό μπορεί να είναι το να μάθεις συγκεκριμένες δεξιότητες, να αυξήσεις την απόδοση σου (για παράδειγμα βάζοντας στόχο να μιλάς με περισσότερους πελάτες), ότι και αν κάνεις όμως επικεντρώσου σε μικρούς στόχους-βήματα κάθε φορά.

Παρατηρώντας την εκάστοτε πρόοδο όσο μικρή και αν είναι θα νιώθεις περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση στις ικανότητες σου στην δουλειά.

#2 Επιβράβευση και αναγνώριση

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που προσφέρει χαρά και ικανοποίηση στην εργασία, είναι η αίσθηση της επιβράβευσης και της αναγνώρισης.

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να νιώσουν πως οι κόποι τους και η δουλειά τους αναγνωρίζονται από τους γύρω τους. Είναι στη φύση του ανθρώπου να το επιθυμεί.

Και η αναγνώριση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Από ένα απλό θετικό σχόλιο ή ένα ευχαριστώ ως την προαγωγή.

Ξέρω βέβαια πως αρκετές φορές τυχαίνει ο προϊστάμενος να είναι φειδωλός στον τομέα αυτό. Και ακόμα και αν είναι ευχαριστημένο να μη το δείχνει με κάποιο τρόπο.

Η έλλειψη επιβράβευσης συχνά εκλαμβάνεται ως έλλειψη ικανοποίησης από την πλευρά του προϊσταμένου ή αδυναμία του εργαζόμενου να καλύψει συγκεκριμένες προσδοκίες. Όμως συχνά δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Μπορεί ο προϊστάμενος σου να μην έχει εξασκηθεί στο να κάνει θετικά σχόλια και η επικοινωνία να μην είναι το δυνατό του χαρτί.

Για αυτό το λόγο καλό είναι να ζητάς ανατροφοδότηση (feedback) ώστε είτε να καταλαβαίνεις τι χρειάζεται να κάνεις διαφορετικά, είτε να αποσπάς θετικά σχόλια.

Θες να αποκτήσεις αναγνώριση στην εργασία σου; Δες εδώ

#3 Να ταιριάζεις με τους συναδέλφους σου

Οι εργαζόμενοι που έχουν χτίσει καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους είναι δύο φορές πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους από τους υπόλοιπους.

Οι ανθρώπινες σχέσεις διέπουν κάθε κομμάτι της ζωής και η ποιότητα της ανθρώπινης επαφής είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες για μια ευτυχισμένη ζωή. Φυσικά ο επαγγελματικός τομέας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Για να χτίσεις αυθεντικές και στενές σχέσεις με τους συναδέλφους σου ξεκίνα να ενδιαφέρεσαι για εκείνους και τη ζωή τους έξω από τον χώρο εργασίας. Με λίγα λόγια μην είσαι εκείνος ο συνάδελφος που μιλάει συνεχώς για τη δουλειά.

Ρώτα για την οικογένεια τους, τα χόμπι τους, τις επιθυμίες τους. Δείξε γνήσιο ενδιαφέρον για εκείνους, βρες κοινά που έχετε μεταξύ σας και θα δεις πως θα δημιουργηθεί ένας γνήσιος δεσμός φιλίας και κατανόησης.

#4 Αίσθηση της αυτονομίας

Ένα ακόμα στοιχείο που προσθέτει στην αίσθηση χαράς και ικανοποίησης που απολαμβάνει κάποιος από την εργασία του, είναι το να νιώθει πως βρίσκεται στο τιμόνι. Να αισθάνεται ελεύθερος και αυτόνομος.

Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια. Αρκετός κόσμος νιώθει πως ασκεί λίγο ή και καθόλου έλεγχο στην επαγγελματική του ζωή. Και ο λόγος για αυτό είναι πως αρκετοί προϊστάμενοι αισθάνονται πως πρέπει να ελέγχουν τα πάντα προκειμένου να πάνε όλα καλά.

Αν λοιπόν ποθείς περισσότερη ανεξαρτησία και αυτονομία στην εργασία σου, τότε θα πρέπει να «εκπαιδεύσεις» τον προϊστάμενο σου.

Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να χτίσεις πρώτα εμπιστοσύνη στη σχέση σου μαζί του και να παρέχεις από μόνος σου τακτικές αναφορές για την πρόοδο του κάθε πρότζεκτ.

Κοινώς, αυτό που θες είναι να τον καθησυχάσεις.

Επίσης, μη φοβηθείς να ζητήσεις περισσότερη αυτονομία και λιγότερο έλεγχο, αρκεί φυσικά να μπορείς να στηρίξεις το αίτημα αυτό με έργα και αποτελέσματα από το παρελθόν.Τι χρειάζεσαι για να νιώθεις ικανοποίηση από τη δουλειά σου;

#5 Να είσαι περήφανος για τη δουλειά σου

Οι εργαζόμενοι που είναι περήφανοι για τη δουλειά τους, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να είναι χαρούμενοι. Και δε μιλάμε μόνο για το να είναι περήφανος κάποιος που εργάζεται σε μια εταιρία με κύρος και πρεστίζ αλλά να είναι πραγματικά περήφανος για το έργο και το σκοπό της. Να νιώθει πως κι εκείνος μέσα από τη δουλειά του είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σκοπού.

Με λίγα λόγια να βρίσκει νόημα στην εργασία του πέρα από το στάτους της εταιρίας και τη χρηματική αμοιβή.

Αν λοιπόν δεν είσαι και τόσο περήφανος για την παρούσα θέση εργασίας σου, πάρε δέκα λεπτά από το χρόνο σου και γράψε τους λόγους για τους οποίους δεν ξεχειλίζεις από ευχαρίστηση και υπερηφάνεια.

Μήπως κάποιους από αυτούς μπορείς να τους αλλάξεις ή να τους διορθώσεις (πχ με το να μεταπηδήσεις σε κάποιο άλλο τμήμα ή άλλη ομάδα μέσα στην ίδια εταιρία);

Αν πάλι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα τότε σκέψου ποιες αξίες είναι σημαντικές για εσένα και ξεκίνα να ψάχνεις για εργασία σε μια εταιρία που oi αξίες της ευθυγραμμίζονται με τις δικές σου.

Η εργασία σου είναι πολλά περισσότερα από το να λαμβάνεις ένα χρηματικό ποσό κάθε μήνα. Είναι το μέρος που εξασκείς και βελτιώνεις τις δεξιότητες σου, συμβάλεις με τον τρόπο σου στην κοινωνία και συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους.

Αν βυθίζεσαι στην απόγνωση κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να πας στη δουλειά αντί να νιώθεις ικανοποίηση, τότε είναι ώρα για αλλαγές. Δεν είναι εύκολο και σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, όμως αν η δουλειά σου σε κάνει μίζερο μη μένεις εκεί.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!