7 Μαθήματα Ζωής που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις νωρίς - Purpose Συμβουλευτική

7 Μαθήματα Ζωής που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις νωρίς

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Είναι κάποια μαθήματα ζωής, που πρέπει να τα αφομοιώνεις από νωρίς.

Ετοιμάζεσαι να υποδεχτείς τα τριάντα (ή τα έχεις ήδη περάσει εδώ και καιρό) και νιώθεις πως βρίσκεσαι σε ένα σταυροδρόμι. Πως θες να πετύχεις στόχους και να απολαύσεις τη ζωή περισσότερο.

Νιώθεις όμως την καυτή ανάσα του χρόνου στο σβέρκο σου. Αρχίζεις να πιστεύεις πως ο καιρός περνάει και δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Έτσι αποφεύγεις να κάνεις επιλογές, γιατί φοβάσαι μην κάνεις λάθη.

Στη ζωή όμως, θες, δε θες, θα κάνεις πολλά λάθη και αυτό δεν είναι κακό. Τα λάθη χρειάζονται για να εξελιχθείς και να θριαμβεύσεις. Μέσα από αυτά μαθαίνεις και ουσιαστικά ωριμάζεις και μεγαλώνεις.

Έχω κι εγώ το δικό μου μερίδιο από λάθη και ξέρω πως είναι να θες να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να αλλάξεις τις επιλογές σου. Ξέρω πως είναι να σκέφτεσαι το παρελθόν και να εύχεσαι να είχες πάρει το ρίσκο, να είχες δώσει τη μάχη, να είχες τολμήσει να κάνεις εκείνο το οποίο έκανε την καρδιά σου να χτυπά δυνατά.

Καθώς μεγαλώνεις, ο ενθουσιασμός και το πάθος να κυνηγήσεις στόχους ξεκινά να τρεμοπαίζει επειδή νιώθεις κουρασμένος ή πως ο χρόνος λιγοστεύει.

Καλύτερα όμως να ρίξεις μια καλή, ώριμη ματιά στο παρελθόν. Να δεις τι είναι αυτό που έκανες σωστά, τι έκανες λάθος και κυρίως να κατανοήσεις τα μεγάλα μαθήματα ζωής που θα σε συνοδεύουν για πάντα.

Ποια είναι αυτά;

Ακολουθούν εφτά μαθήματα ζωής τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν πολύ.

#1 Η ζωή δεν είναι δίκαιη

Ένα από τα δυσκολότερα μαθήματα ζωής για να χωνέψει πραγματικά κανείς είναι το εξής: Η ζωή δεν είναι δίκαιη και ποτέ δε θα είναι.

Η τύχη χαμογελά σε κακούς ανθρώπους και άσχημες αναποδιές τυχαίνουν σε καλούς ανθρώπους.

Ίσως να αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να είσαι εσύ το θύμα ή γιατί τίποτα δεν σου πάει καλά. Όμως όλα αυτά δεν έχουν και τόσο σημασία.

Είσαι υπεύθυνος για τις δικές σου πράξεις, αλλά μην αφήνεις τους άλλους να σε επηρεάζουν.

Μερικές φορές το κακό παιδί θα είναι εκείνο που θα κερδίσει την κοπέλα ή ο πονηρός θα είναι εκείνος που θα πάρει τη δουλειά.

Έτσι είναι η ζωή όμως. Και για να πορευτείς, χρειάζεσαι τη σωστή νοοτροπία. Το πως αντιμετωπίζεις τις κακουχίες της ζωής και προχωράς, είναι αυτό που σε προσδιορίζει ως χαρακτήρα και σε κάνει άνθρωπο επιρροής.

#2 Δε σου μαθαίνουν τα πάντα στο σχολείο

Η εκπαίδευση δεν ξεκινά και ούτε σταματά στο σχολείο.

Πολλές από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς στη ζωή σου, τις αποκτάς εκτός σχολείου. Αν λοιπόν θες να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα, επιβάλλεται να συνεχίσεις μόνος σου το ταξίδι της γνώσης.

Εκπαίδευε συνεχώς τον εαυτό σου, διάβαζε βιβλία, κυνήγα σεμινάρια, μάθε από εκείνους που γνωρίζουν. Έτσι θα κατακτήσεις τους στόχους που επιθυμείς και όχι με το να έχεις απλά ένα πτυχίο.

Η εκπαίδευση σου είναι για ολόκληρη τη ζωή. Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις.7 Μαθήματα Ζωής που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις νωρίς

#3 Η αποτυχία είναι μια διαδικασία μάθησης

Ναι, σε κανένα δεν αρέσει να αποτυγχάνει. Στο σχολείο, η αποτυχία ίσως σου φαινόταν ως κάτι κακό. Ίσως πάλι πιστεύεις πως όσοι αποτυγχάνουν, τερματίζουν τελευταίοι.

Όμως στον πραγματικό κόσμο η αλήθεια είναι διαφορετική.

Γιατί;

Γιατί δεν υπάρχει αποτυχία. Πρόκειται για μια διαδικασία μάθησης. Ένα πείραμα στο οποίο βλέπεις τι πάει καλά, τι πάει λάθος και το επαναλαμβάνεις κάθε φορά εφαρμόζοντας κάτι καινούριο.

Έτσι εξελίσσεσαι, ωριμάζεις και μεγαλώνεις.

Όσο δε μένεις κάτω αλλά συνεχίζεις να σηκώνεσαι και να προχωράς, όχι μόνο θα επιβιώσεις αλλά και θα πετύχεις. Μέχρι να γίνεις τριάντα λοιπόν πρέπει να έχεις μάθει πως η αποτυχία είναι κάτι καλό. Άλλωστε εκείνοι που έχουν αποτύχει περισσότερο είναι έτοιμοι να χειριστούν την επιτυχία.

Θες να βγεις νικητής στη ζωή; Δες εδώ

#4 Φρόντισε το σώμα σου

Αναμφισβήτητα το σώμα σου είναι το όχημα που θα σε πάει ψηλά. Αν το φροντίζεις σωστά θα σε φροντίσει και αυτό. Ο μέσος άνθρωπος όσο είναι νέος δεν αντιλαμβάνεται τι επιρροή έχει το σώμα του στην επιτυχία που αναζητά.

Πίστεψε με όμως παίζει μεγάλο ρόλο και είναι απαραίτητο να το φροντίζεις όσο καλύτερα μπορείς.

Πως;

Μα φυσικά με την άσκηση, τη διατροφή και την ξεκούραση.

Όχι για να εντυπωσιάσεις. Όχι για να κάψεις θερμίδες. Αλλά γιατί θα νιώσεις καλά.

Όταν φροντίζεις το σώμα σου σωστά, μειώνεις το στρες σου και ενισχύεις τις σωματικές και τις πνευματικές σου ικανότητες.

Αν μη τι άλλο, το να έχεις ένα σώμα το οποίο ξέρεις πως μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα και μπορείς να βασιστείς πάνω του είναι σημαντικό.

#5 Δεν έχει σημασία τι σκέφτονται οι άλλοι

Η γνώμη των άλλων δε μετράει. Αυτό που μετράει είναι η δική σου γνώμη.

Συχνά αυτό που προσπαθείς να πετύχεις, δεν ακολουθεί τις συμβατικές μεθόδους. Όμως πρέπει να καταλάβεις πως οι στόχοι και οι επιθυμίες μας είναι μοναδικοί για τον καθένα μας.

Προσωπικά αν γύριζα στο παρελθόν, θα κοίταζα να μην ανησυχώ για όλα εκείνα που αδυνατώ να ελέγξω. Και αυτό συμπεριλαμβάνει τις γνώμες και τις σκέψεις των άλλων.

Σκέψου το λίγο.

Φαντάσου πως έξω στο δρόμο, δύο τυχαίοι περαστικοί κάνουν κάποιες σκέψεις για εσένα. Ο ένας κάνει μια πολύ θετική σκέψη και ο άλλος μια πολύ αρνητική σκέψη. Σκέψεις τις οποίες δε θα μάθεις ποτέ.

Αυτό λοιπόν πως ακριβώς σε επηρεάζει;

Μπορεί μόνο με τη σκέψη του ένας άγνωστος να σου προκαλέσει κακό;

Θα μου πεις πως, αν το μάθω θα στεναχωρηθώ. Άρα το κακό δεν το προκαλεί η σκέψη, το προκαλείς εσύ. Η δική σου γνώμη και η δική σου ερμηνεία για την γνώμη των άλλων είναι αυτή που μετράει.

Ένα λοιπόν από τα μαθήματα ζωής που πρέπει να μάθεις πριν τα τριάντα, είναι πως τα φώτα της δημοσιότητας είναι λιγότερο στραμμένα πάνω σου απ’ όσο πιστεύεις.

Ο περισσότερος κόσμος ζει μέσα στον δικό του κόσμο. Είναι απορροφημένος από τα δικά του άγχη και προβλήματα. Γιατί λοιπόν να κάνεις μεγάλο θέμα το αν και τι σκέφτεται για σένα;

#6 Τα λεφτά δεν είναι το παν

Όσο είσαι νέος και καθώς αποκτάς οικονομική ανεξαρτησία, ενθουσιάζεσαι με την ελευθερία που σου δίνουν τα χρήματα.

Αποκτάς δικό σου αμάξι και μπορείς να πηγαίνεις όπου θες ανά πάσα στιγμή. Αποκτάς ή νοικιάζεις δικό σου σπίτι και νιώθεις πως έχεις τη δική σου φωλιά. Αποκτάς εισόδημα και νιώθεις πως κόβεις τα δεσμά που σε κρατάνε.

Όμως τα λεφτά δεν είναι το παν. Δεν φέρνουν την ευτυχία, ούτε τη γαλήνη. Είναι απλά ένα εργαλείο που βοηθάει να πετύχεις τους στόχους σου.

Αντί να επικεντρώνεσαι στα χρήματα, δες το αλλιώς. Επικεντρώσου στην αξία.

Σκέψου πως μπορείς να προσφέρεις εσύ αξία στους γύρω σου και στο περιβάλλον σου. Σκέψου πως μπορείς να συνδεθείς με τους άλλους και να τους βοηθήσεις με τα προβλήματα τους. Χτίσε δυνατές σχέσεις και εκτίμησε όσες ήδη έχεις.7 Μαθήματα Ζωής που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις νωρίς

#7 Μάθε να ζεις με ένα σκοπό

Τελευταίο, αλλά όχι λιγοτερο σημαντικό από τα υπόλοιπά μαθήματα ζωής, είναι το να μάθεις  να κατευθύνεις την ενέργεια και τον χρόνο σου κατάλληλα καθώς μεγαλώνεις.

Όσο είσαι νέος νιώθεις πως μπορείς να κάνεις και να φορτωθείς τα πάντα. Άσε που υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που πιστεύεις πως πρέπει και οφείλεις να κάνεις. Όπως για παράδειγμα να παντρευτείς, να κάνεις οικογένεια, να πάρεις πτυχίο, να βρεις δουλειά όλα τα συναφή.

Όμως χρειάζεται να έχεις μια ξεκάθαρη προοπτική όλων όσων πραγματικά θέλεις ή πραγματικά χρειάζεσαι. Το να λες όχι σε πολλά πράγματα δεν είναι κακή ιδέα.

Και όσο μεγαλώνεις, ανακαλύπτεις πως αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι να δουλεύεις περισσότερο ή να ζεις λιγότερο. Είναι το να κάνεις όλα εκείνα τα πράγματα που σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο. Είναι να βρεις ένα σκοπό και να ακολουθείς στη ζωή σου ένα ξεκάθαρο μονοπάτι.

Το συμπέρασμα;

Μην ζεις διστακτικά υπό τον φόβο μην κάνεις κάποιο λάθος. Μην αφήνεις τα λάθη να σε λυγίζουν και να σε πνίγουν.

Η προσοχή σου πρέπει να είναι στραμμένη στο να μάθεις από αυτά, να πάρεις τα μαθήματα ζωής που φυλάσσουν μέσα τους. Βλέπεις, όλες οι αποτυχίες και τα λάθη τα οποία κάνεις, αποτελούν την πυξίδα που σε κατευθύνει να κάνεις τις σωστές επιλογές στη ζωή.

Αν κοίταζα πίσω στο παρελθόν θα μετάνιωνα για τα λάθη που έκανα;

Όχι.

Με δίδαξαν πως να επιμείνω στους στόχους μου, πως να βάζω προτεραιότητες και πως να είμαι πιο ώριμος.

Η ηλικία των τριάντα είναι καθοριστική.

Όπως έχει πει και ο Γάλλος φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ: «στα τριάντα του ένας άνθρωπος πρέπει να ξέρει τον εαυτό του όπως το πίσω μέρος της παλάμης του. Να γνωρίζει ακριβώς ποια είναι τα δυνατά του σημεία και οι ατέλειες του, να ξέρει τα όρια του, να προβλέπει πιθανές αποτυχίες του και το κυριότερο απ’ όλα, να τα έχει αποδεχτεί όλα αυτά.»

Η ζωή λοιπόν είναι για να τη ζεις. Πίστεψε στον εαυτό σου. Κατανόησε πως ο επιτυχημένος έχει αποτύχει περισσότερες φορές απ’ όσες έχει προσπαθήσει ο αρχάριος και κάνε λάθη.

Αλλά μη σταματάς να μαθαίνεις από αυτά.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!