Επιστροφή στη Δουλειά μετά από Διακοπές: Πως να την κάνεις σωστά - Purpose Συμβουλευτική

Επιστροφή στη Δουλειά μετά από Διακοπές: Πως να την κάνεις σωστά

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Πως είναι η επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές και άδεια;

Πήγες διακοπές, πέρασες καλά και θέλεις να μείνεις εκεί για πάντα. Δυστυχώς όμως ήρθε η ώρα να γυρίσεις πίσω, και πιο συγκεκριμένα, πίσω στη δουλειά σου. Δε θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που σκέφτηκες τη δουλειά και οριακά έχεις ξεχάσει και τι δουλειά κάνεις.

Ξέρεις πως πρέπει να γυρίσεις πίσω όσο και αν το αρνείσαι. Πως όμως θα είναι η επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές ενώ οι διακοπές είναι αυτό που θέλεις να κάνεις για πάντα;

Πως θα ανοίξεις ξανά την πόρτα του γραφείου, θα δεις πάλι τα ίδια άτομα και θα κάνεις όσα έκανες και πριν;

#1 Μην επιστρέφεις μια μέρα πριν

Το ξέρω πως θέλεις να μείνεις στις διακοπές σου όσο περισσότερο μπορείς αλλά προσπάθησε να γυρίσεις 2-3 μέρες νωρίτερα. Μπορεί να περνάς καλά και να νιώθεις ξεκούραστος αλλά μόλις γυρίσεις πίσω θα χρειαστείς ξεκούραση από τις διακοπές.

Όλοι χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν στις αλλαγές και αυτό ισχύει και για την επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές. Είναι καλό να επιστρέψεις λίγο νωρίτερα, να μαζέψεις τα πράγματά σου, να πας σούπερ μάρκετ και να κάτσεις μερικές ώρες να χαλαρώσεις σπίτι σου.

Αν γυρίσεις μια μέρα ή λίγες ώρες νωρίτερα από την ώρα που πιάνεις δουλειά, θα σου βγει όλη η κούραση και δε θα μπορέσεις να διαχειριστείς σωστά την επιστροφή στην καθημερινότητα. Καλοκαιρινή Άδεια: Γιατί είναι σημαντικό να την παίρνεις

#2 Κατά την επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές μην πιεστείς από την πρώτη μέρα

Έλειπες 5, 10 μέρες από το γραφείο. Είναι λογικό να έχουν γίνει κάποια πράγματα από όταν έφυγες. Μην αγχώνεσαι όμως.

Πήγαινε στο γραφείο και σκέψου τι πρέπει να κάνεις. Ξεκίνα από εκεί που είχες μείνει πριν τις διακοπές και στη συνέχεια προχώρα σε όσα συνέβησαν όσο καιρό έλειπες.

Βάλε προτεραιότητες και δες ποια πρέπει να γίνουν άμεσα και ποια δεν επείγουν τόσο. Πρόσεξε όμως. Μην προσπαθήσεις να τα κάνεις όλα την πρώτη μέρα επιστροφής σου στο γραφείο. Χρειάζεσαι χρόνο. Αν επιχειρήσεις να τα κάνεις όλα θα πελαγώσεις και θα τα κάνεις και λάθος.

#3 Ζήτα ενημέρωση για όσα έγιναν όσο έλειπες

Αφού γυρίσεις, χαιρετήσεις τους συναδέλφους και πείτε τα νέα σας, πρέπει να ρωτήσεις τι έγινε όσο εσύ έλειπες. Θα μάθεις για τυχόν αλλαγές, άτομα που σε ζήτησαν και πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί τους και νέα πρότζεκ που θα αναλάβεις.

Πράγματα που έγιναν όσο έλειπες και αφορούν εσένα ή τη δουλειά σου, πρέπει να τα μάθεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Θες να μπορείς να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τις εργασιακές δυναμικές στο γραφείο; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

#4 Κάνε διαλλείματα κατά την επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές

Μπορεί να ξεκουράστηκες αλλά μην περιμένεις πως θα γυρίσεις στη δουλειά και θα είσαι έτοιμος να δουλέψεις όλη μέρα γεμάτος ενέργεια. Χρειάζεσαι χρόνο να προσαρμοστείς στο ωράριο της δουλειάς, που είναι διαφορετικό από εκείνο των διακοπών.

Δε χρειάζεται να νιώθεις τύψεις και να προσπαθείς να επανορθώσεις για το διάστημα που έλειπες. Οι διακοπές είναι δικαίωμά σου και έπρεπε να πάρεις άδεια. Σιγά σιγά θα καλύψεις το κενό της δουλειάς.

Αυτό δε θα γίνει ούτε μέσα σε μια μέρα ούτε δουλεύοντας χωρίς διάλλειμα. Θα επιστρέψεις στη δουλειά και θα κάνεις μικρά διαλλείματα που και που για να καταφέρεις να επανέλθεις στο κλίμα εργασίας.

Να είσαι καλός με τον εαυτό σου και να του δώσεις χρόνο να προσαρμοστεί. Εστίασε σε ένα πράγμα τη φορά και όλα θα γίνουν.

#5 Δες τη δουλειά με άλλο μάτι

Δε σου αρέσει που γύρισες και ίσως δε σου αρέσει αυτό που κάνεις. Προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για τη δουλειά. Μην εστιάζεις μόνο στα αρνητικά και σε όσα σε εκνευρίζουν.

Δες τα θετικά που σου προσφέρει και εκτίμησέ τα. Ίσως μαθαίνεις πράγματα που σου αρέσουν, περνάς καλά με τους συναδέλφους ή βγάζεις αρκετά χρήματα για να κάνεις όλα όσα θες. Εστίασε στα καλά και προσπάθησε να περνάς ευχάριστα τις ώρες στο γραφείο.

Αν όμως τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά και δεν αντέχεις άλλο σε αυτή τη δουλειά, ψάξε να βρεις κάποια άλλη που θα σε γεμίζει και θα σε κάνει χαρούμενο.

Η επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές είναι δύσκολη αλλά υποχρεωτική. Ακολούθα τις παραπάνω συμβουλές και σιγά σιγά θα βρεις τους παλιούς σου ρυθμούς.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!