Επιστροφή στη Δουλειά μετά από Γέννα: Πώς να την οργανώσεις - Purpose Συμβουλευτική

Επιστροφή στη Δουλειά μετά από Γέννα: Πώς να την οργανώσεις

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Η επιστροφή στη δουλειά μετά από γέννα και άδεια εγκυμοσύνης δεν είναι απλή διαδικασία.

Η επιστροφή στη δουλειά μετά από γέννα, είναι μια τεράστια αλλαγή. Δε θα είσαι ακριβώς το ίδιο άτομο που ήσουν και αυτό ίσως είναι δύσκολο να το διαχειριστείς.

Θα πρέπει να βρεις τις ισορροπίες ανάμεσα στο μεγάλωμα του παιδιού, την έλλειψη ύπνου και την επιθυμία να είσαι η ίδια εργαζόμενη που ήσουν. Ο χρόνος πλέον δε φτάνει για όλα, η ζωή σου είναι διαφορετική και εσύ έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι αν μπορείς να τα καταφέρεις.

Πρέπει να αποδεχτείς πως μετά τη γέννηση του παιδιού σου πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό είναι φυσιολογικό. Θα χρειαστείς λίγο χρόνο μέχρι να βρεις ξανά τα πατήματά σου στη δουλειά αλλά θα τα καταφέρεις.

Με ποιους τρόπους θα κάνεις λίγο πιο εύκολη την επιστροφή σου στο γραφείο;

#1 Να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου

Δε χρειάζεται να είσαι τέλεια από την πρώτη μέρα κατά την επιστροφή στη δουλειά μετά από γέννα. Ούτε καν από την πρώτη εβδομάδα.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να θυμηθεί όλα όσα έκανες. Πήγαινε σιγά σιγά. Μην αναλαμβάνεις μεγάλα πρότζεκτ αν έχεις τη δυνατότητα. Αν πάλι πρέπει να το κάνεις, προσπάθησε να αφήσεις κάτι άλλο στην άκρη ή να ζητήσεις βοήθεια.

Μην περιμένεις να καλύψεις όλα τα email και τα πρότζεκτ που έγιναν όσους μήνες έλειπες. Αυτό θα χρειαστεί αρκετές μέρες για να γίνει. Ασχολήσου πρώτα με τα πιο σημαντικά και μετά κοίτα τα υπόλοιπα.

Μίλα με τους συναδέλφους σου, ρώτα τους πως είναι και ζήτα τους να σου πουν τι συνέβη όσο καιρό έλειπες.

Να θυμάσαι πως δεν μπορείς και δε χρειάζεται να καλύψεις το κενό μηνών μέσα σε μια μέρα. Επιστροφή στη δουλειά μετά από Εγκυμοσύνη: Οι πρώτες μέρες Επιστροφή στη Δουλειά μετά από Γέννα

#2 Να εμπιστεύεσαι το άτομο στο οποίο θα αφήσεις το παιδί σου

Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη είναι ποιος θα φυλάει το παιδί σου όσο λείπεις. Αν θα περνάει καλά, αν θα το προσέχει το άτομο που επέλεξες, αν θα τρώει και διάφορα τέτοια.

Αν είσαι σίγουρη πως το παιδί σου είναι χαρούμενο και ασφαλές, θα είσαι πιο ήρεμη και συγκεντρωμένη στη δουλειά σου.

Αν δεν έχεις κάποιο κοντινό σου άτομο να το προσέχει, ψάξε για μια νταντά. Γνώρισέ την καλά πριν επιστρέψεις στη δουλειά, δες πως φέρεται στο παιδί σου και παρατήρησε πως είναι το παιδί μαζί της.

Μόνο αν είσαι σίγουρη πως το παιδί περνάει καλά θα είσαι και εσύ ήσυχη.

#3 Θέσε όρια

Είναι σημαντικό να κανονίσεις με το αφεντικό σου το ωράριο που θα δουλεύεις, τις άδειες που θα χρειαστείς και τα απρόοπτα που μπορούν να τύχουν με το παιδί σου, όπως το να αρρωστήσει και να πρέπει να μείνεις σπίτι.

Καλό είναι να συζητήσεις και με τους συναδέλφους σου πως έχει η κατάσταση τώρα και να βρείτε ένα τρόπο εργασίας που να σας βολεύει όλους. Ακόμα και αν οι ώρες εργασίας σου είναι ίδιες με πριν, φρόντισε να τους ενημερώνεις για το πότε θα λείπεις.

Μπορείς να συζητήσεις και για την τηλεργασία. Αν αυτό υπάρχει σαν επιλογή, τις μέρες που δε θα μπορείς να βρίσκεσαι στο γραφείο, μπορείς να δουλεύεις εξ αποστάσεως.

#4 Ζήτα αυτό που θες

Μη νομίζεις πως οι άλλοι άνθρωποι είναι στο μυαλό σου. Όταν θέλεις κάτι ζήτησέ το.

Θέλεις να αλλάξετε κάποιο ραντεβού γιατί αρρώστησε και πρέπει να φύγεις; Δεν μπορείς να μείνεις υπερωρία στη δουλειά; Βρες μια λύση, όπως το να αφήσεις κάποιον άλλο στη θέση σου, και πες τη, μη φοβάσαι.

#5 Επιστροφή στη δουλειά μετά από γέννα: Πες «όχι»

Όταν κάνεις παιδί καταλαβαίνεις πως οι 24 ώρες της ημέρας είναι λίγες. Βάζεις προτεραιότητες και αφήνεις αρκετές δουλειές για άλλη μέρα.

Αν κάποιος λοιπόν σου αναθέσει ένα νέο πρότζεκτ, ρώτησέ τον για πότε το θέλει. Αν είναι επείγον και πόση ώρα θα χρειαστεί να αφιερώσεις.

Αν βλέπεις πως δεν υπάρχει περίπτωση να το προλάβεις, μπορείς να πεις κάτι του τύπου «θα ήθελα πολύ να το αναλάβω, αλλά έχω αυτά να κάνω σήμερα και αφού δεν είναι επείγον, δε θα μπορέσω να το κάνω μέχρι την τάδε μέρα. Είσαι οκ με αυτό;»

Δε χρειάζεται να κάνεις όλα όσα σου λένε οι άλλοι. Να είσαι ξεκάθαρη απέναντί τους και να δείχνεις πως είσαι αφοσιωμένη σε αυτό που έχεις ήδη αναλάβει και θέλεις να το κάνεις καλά.

Σε αγχώνει η νέα καθημερινότητα; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε

#6 Βρες χρόνο για σένα

Μπορεί να νιώθεις πως δεν έχεις χρόνο για τίποτα άλλο μέσα στη μέρα πέρα από τη δουλειά και το παιδί, αλλά πρέπει να βρεις. Δεν μπορείς να είσαι καλή μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη αν δεν προσέχεις τον εαυτό σου.

Βρες όσο πιο συχνά μπορείς λίγη ώρα και κάνε κάτι για σένα. Φάε με την ησυχία σου, πιες έναν καφέ, δες μια ταινία, κοιμήσου. Ό,τι και αν είναι αυτό που θα σε κάνει χαρούμενη, βρες τρόπο να το κάνεις.

Όλες οι μανάδες νιώθουν όπως νιώθεις και εσύ. Άλλες έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους και άλλες ετοιμάζονται να επιστρέψουν. Η επιστροφή στη δουλειά μετά από τη γέννηση του παιδιού σου είναι μια μεγάλη αλλαγή και αν ακολουθήσεις όσα είπαμε παραπάνω, θα την κάνεις λίγο πιο εύκολη.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!