Πισώπλατα μαχαιρώματα στη δουλειά και πώς να τα διαχειριστείς - Purpose Συμβουλευτική

Πισώπλατα μαχαιρώματα στη δουλειά και πώς να τα διαχειριστείς

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Από αυτούς που σε κατακρίνουν, σε αυτούς που διαδίδουν φήμες για εσένα και αυτούς που προσπαθούν να σου κλέψουν όλη τη δόξα, τα πισώπλατα μαχαιρώματα πάντα θα υπάρχουν.

Υποψιάζεσαι ότι κάποιος από τους συναδέλφους σου προσπαθεί να σε σαμποτάρει; Πολύ πιθανό να είναι αλήθεια καθώς οι περισσότεροι από εμάς θα χρειαστεί να διαχειριστούμε πισώπλατα μαχαιρώματα σε κάποιο σημείο της καριέρας μας.

Όλοι νιώθουμε πίεση να προχωρήσουμε μπροστά στη δουλειά μας, ειδικά στους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους. Μάλιστα, περίπου το 1/3 των στελεχών που εργάζονται στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση δηλώνει ότι έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να υποβαθμίσει τη δουλειά κάποιου συναδέλφου που ήταν ανταγωνιστής τους.

Τα πισώπλατα μαχαιρώματα είναι πολλών ειδών και υπάρχουν διάφοροι τύποι συναδέλφων:

  • Αυτοί που σε ρίχνουν και σε αποθαρρύνουν με σχόλια και παρατηρήσεις
  • Αυτοί που σου παίρνουν τη δόξα, κλέβοντας την ιδέα σου και προβάλλοντας την δουλειά σου ως δική τους
  • Αυτοί που σου ρίχνουν το φταίξιμο όταν κάτι δεν πάει καλά στην επιχείρηση
  • Αυτοί που διαδίδουν φήμες και κουτσομπολιά για εσένα, κάνοντας κακό στην εικόνα σου.

Το ερώτημα είναι πώς να διαχειριστείς αυτούς τους συναδέλφους, πώς να αντιληφθείς τα πισώπλατα μαχαιρώματα και κυρίως πώς να τα αντιμετωπίσεις.

Τι επιδιώκουν να κερδίσουν;

Πρώτα απ’ όλα, ας διευκρινίσουμε το εξής: Είναι πιθανό κάποιοι συνάδελφοι να φέρονται με κακό τρόπο και εις βάρος σου αλλά όντως να μην κατανοούν πως σε επηρεάζουν οι κινήσεις τους. Πιθανότατα, απλά κοιτούν τον εαυτό τους και δεν σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους.

Το να υποτιμούν τους άλλους, τους κάνει να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους, επειδή νιώθουν ανασφάλεια για την απόδοσή τους ή τη θέση τους και προσπαθούν να αναδείξουν τον εαυτό τους.

Μάλιστα μερικοί από αυτούς πιστεύουν ότι κάνουν απλά «ότι χρειάζεται» για να κρατήσουν τη δουλειά τους, ότι δηλαδή με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως κι εσύ δεν πρέπει να προστατεύσεις τα δικά σου. Πισώπλατα μαχαιρώματα στη δουλειά και πώς να τα διαχειριστείς

Πώς να αποκριθείς στα πισώπλατα μαχαιρώματα

Το πρώτο πράγματα που πρέπει να διευκρινήσεις είναι αν όντως είσαι το θύμα εργασιακού σαμποτάζ και αν ναι, ποιος βρίσκεται από πίσω. Γιατί τις περισσότερες φορές ο σαμποτέρ θα κάνει διακριτικές, και όχι κραυγαλέες κινήσεις.

Ένα από τα σημάδια είναι αν κάποιος συνάδελφος προσπαθήσει να σε παρασύρει να κουτσομπολέψεις κάποιον άλλο ή αν ξαφνικά δεις ότι δουλειά που έκανες εσύ και σχετικά αποτελέσματα αποδίδονται σε άλλους.

Όταν οι υποψίες σου επιβεβαιωθούν, χρειάζεται να λειτουργήσεις με ψυχραιμία.

Μίλα μαζί του

Για αρχή μίλα με αυτό τον συνάδελφο. Για κανέναν λόγο μην τον στριμώξεις σε μια γωνία και αρχίσεις να μιλάς εκνευρισμένος. Αντίθετα δώσε του την ευκαιρία να εξηγήσει τις πράξεις του.

Γενικά είναι καλό να προσπαθείς να δεις την κατάσταση από όλες τις πλευρές και να μην αντιδράς εν θερμώ. Μόλις ηρεμήσεις, ζήτα του να μιλήσετε κατ’ ιδίαν, οι δυο σας και πες του πως σε έκανε να νιώσεις.

Τι να πεις

Όσο για το τι να πεις, η συμβουλή μου είναι να κρατήσεις επαγγελματικό τόνο καθ’ όλη τη συζήτηση και να αναφέρεις κάθε ένδειξη που έχεις.

Για παράδειγμα: «Προχτές που είχαμε βγει μετά τη δουλειά και συζητούσαμε για το αφεντικό, είχαμε συμφωνήσει ότι είναι μεταξύ μας. Κι όμως σήμερα είναι σαφές από αυτά που μου είπε ότι γνωρίζει όσα συζητήσαμε».

Προετοιμάσου ότι θα προσπαθήσει να καλύψει τα ίχνη του όσο πιο συγκεκριμένος γίνεσαι. Αλλά μην οπισθοχωρήσεις. Αν καταλάβει ότι δεν μπορεί να σε «ρίξει» με τις εξηγήσεις του, στο μέλλον θα είναι πιο προσεκτικός.

Αν χρειαστεί, κλιμάκωσε το θέμα

Υπάρχουν φορές που είναι σωστότερο να μην αντιπαρατεθείς μαζί του και να πας απευθείας στον προϊστάμενο; Αυτό εξαρτάται. Το τελευταίο που θες είναι να φανείς ζηλιάρης, δύσκολος στη συνεργασία ή μαρτυριάρης. Άρα προτού κάνεις οτιδήποτε σκέψου πως φαίνεται η κατάσταση από την οπτική του μάνατζερ σου.

Ένας καλός κανόνας όταν αναρωτιέσαι αν πρέπει ή όχι να μιλήσεις στον προϊστάμενο έχει να κάνει με το αν υπάρχει κακή επίδραση στην επιχείρηση. Για παράδειγμα όταν κάποια προθεσμία δεν επιτυγχάνεται και εκτίθεσαι εσύ.

Αγνόησε τον

Αν οι ενέργειες του σε ενοχλούν σε προσωπικό επίπεδο αλλά δεν έχουν αρνητική επίδραση στη φήμη ή την δουλειά σου, σκέψου μήπως είναι καλύτερο να τον αγνοήσεις.

Αντί να του δώσεις την προσοχή και την σύγκρουση που επιζητά και να «ταΐσεις» την αρνητικότητα, ίσως είναι να καλύτερα να εστιάσεις στις σχέσεις σου με τους άλλους συναδέλφους και να ισχυροποιήσεις τη συνεργασία σου μαζί τους.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα που σε απασχολεί στη δουλειά; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε

Πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τα πισώπλατα μαχαιρώματα

Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς τα πισώπλατα μαχαιρώματα είναι να τα αποφύγεις όσο γίνεται, προστατεύοντας εκ των προτέρων των εαυτό σου. Να μερικές στρατηγικές:

Κατάγραφε τα πάντα

Όταν πρόκειται να συνεργαστείς στενά με κάποιον που εικάζεις ότι μπορεί να σε προδώσει, κράτα σημειώσεις για όλες τις αποφάσεις που παίρνονται, τις χρονικές προθεσμίες και μην αφήνεις τις συνεννοήσεις προφορικές στον αέρα.

Οπότε αφότου συζητήσετε κάποιο θέμα, κάνε ένα follow up με ένα σύντομο email προς αυτόν που να καταγράφει τα όσα συμφωνήσατε, ώστε να μην μπορεί να διαψευστεί μετά.

Ενημέρωνε τον μάνατζερ

Αν βλέπεις ότι κάποιος συνάδελφος προσπαθεί να πάρει τη δόξα για τη δουλειά σου, τότε είναι καλή ιδέα να δίνεις στον προϊστάμενό σου συχνά update για την πρόοδο του πρότζεκτ, ώστε να ξέρει από πριν ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε κομμάτι του.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο δύσκολο για τον ύπουλο συνάδελφο να σφετεριστεί τη δουλειά σου, καθώς ο μάνατζερ θα ξέρει με τι ακριβώς έχεις ασχοληθεί.

Απόφυγε το κουτσομπολιό

Συχνά αυτός που θέλει να σε παγιδεύσει, θα πάρει κάποια φράση που είπες για κάποιον συνάδελφο και θα την αναφέρει σε άλλους, κάνοντας σε να δείχνεις κουτσομπόλης που κατηγορείς συναδέλφους.

Να θυμάσαι ότι τίποτα απ’ όσα λες σε κάποιον συνάδελφο δεν μπορούν να θεωρούνται εμπιστευτικά, ακόμα κι αν τα μοιράστηκες σε ανύποπτη στιγμή (στο μεσημεριανό, σε έναν καφέ, σε μια έξοδο). Κράτα τα χαρτιά σου κλειστά και μην υποπίπτεις στο αμάρτημα του κουτσομπολιού.

Δεν μπορείς πάντα να αποφύγεις τα πισώπλατα μαχαιρώματα στον εργασιακό χώρο, αλλά το να ξέρεις να τα αναγνωρίζεις και να τα ξεπερνάς είναι πολύ σημαντικό για την ευημερία σου, ειδικά αν σε ενδιαφέρει η επαγγελματική επιτυχία.

Η αλήθεια είναι πως οι τοξικοί συνάδελφοι μπορούν να κάνουν μεγάλο κακό στην πίστη σου για τον εαυτό σου αλλά μόνο αν τους αφήσεις. Φυσικά το να ξέρεις πώς να πλοηγείσαι στα δύσκολα νερά της επαγγελματικής ζωής δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Απαιτεί εμπειρία, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μάθεις τις μεθόδους που χρειάζεσαι ώστε να υπερασπίζεσαι τα κεκτημένα και να αναδεικνύεις την δουλειά σου.

Χρειάζεσαι κάποια βοήθεια; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε προσωπικά να τα καταφέρεις!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!