Εσωστρεφής στη δουλειά: Η επαφή με τους συναδέλφους - Purpose Συμβουλευτική

Εσωστρεφής στη δουλειά: Η επαφή με τους συναδέλφους

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Πρόκειται να πας σε νέα δουλειά. Τέλεια! Νέα αρχή, νέο βήμα στην καριέρα σου! Ενθουσιάζεσαι αλλά έχεις και αγωνία. Δεν είναι ότι είσαι ακοινώνητος ή ντροπαλός, απλά ότι είσαι εσωστρεφής.

Και αυτό σημαίνει ότι σου παίρνει κάπως παραπάνω για να γίνεις φίλος με τους ανθρώπους και να κοινωνικοποιηθείς. Και η αλήθεια είναι ότι θέλεις να δείχνεις κοινωνικός στο γραφείο. Ταυτόχρονα όμως αυτό σε αγχώνει, καθώς ξέρεις ότι θα είσαι κυκλωμένος από ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καλά, ο καθένας με την δική του προσωπικότητα.

Η αλήθεια είναι πως δεν είσαι μόνος σε αυτό. Κάθε εσωστρεφής μπορεί να σε βεβαιώσει πως έχει περάσει από αυτό το στάδιο τον πρώτο καιρό, αλλά κατάφερε να συμμετέχει ομαλά στην κοινωνική ζωή του γραφείου.

Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:

Την πρώτη μέρα απλά παρακολούθησε

Το διαφορετικό περιβάλλον με τους διαφορετικούς ανθρώπους, ευθύνες, αρμοδιότητες και πρόγραμμα είναι μεγάλη πρόκληση για όλους τους εσωστρεφείς.

Οπότε μην βιαστείς να δείξεις κοινωνικός. Αντίθετα, τις πρώτες 1-2 μέρες παρατήρησε και άκου τις αλληλεπιδράσεις των υπολοίπων. Κράτα χαμηλό προφίλ και έπειτα αποφάσισε σε ποιους θες να κάνεις τα πρώτα ανοίγματα.

Είναι δηλαδή καλή ιδέα να παρατηρήσεις πρώτα τις υφιστάμενες εργασιακές δυναμικές και να καταλάβεις τι ρόλο παίζει ο καθένας.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους παρατηρείς με τρόπο περίεργο, απλά ότι χρειάζεται να δώσεις λίγο προσοχή σε όσα διαδραματίζονται γύρω σου. Να ακούσεις τις συζητήσεις που γίνονται χωρίς να χρειάζεται σώνει και καλά να συμμετάσχεις. Το να μάθεις μέσα από την παρατήρηση είναι πολύ καλό αν είσαι εσωστρεφής και δεν γνωρίζεις από πού να ξεκινήσεις.

Σκέψου το σαν μια δοκιμαστική περίοδο σχεδιασμού (και ξέρεις πόσο αρέσει σε κάθε εσωστρεφή να κάνεις σχέδια και πλάνα), που θα σε βοηθήσει καλύτερα τι ρόλο παίζει ο καθένας και τι προσωπικότητα είναι. Εσωστρεφής στη δουλειά: Η επαφή με τους συναδέλφους

Ξεκίνα με μικρά βήματα

Από εκεί και πέρα, ξεκίνα με απλά πράγματα. Όταν γίνεται κάποια συζήτηση, πέτα απλά μια κουβέντα για να δείξεις ότι συμμετέχεις και, κυρίως, για να «ζεσταθείς» κοινωνικά. Έπειτα πήγαινε σε συζητήσεις ένας με έναν.

Η αλήθεια είναι, πως όταν είσαι εσωστρεφής δεν είναι στη φύση σου να θες να μιλάς με ομάδες ανθρώπων, για αυτό η καλύτερη λύση είναι να εξατομικεύσεις την επικοινωνία σου.

Βάλε ως στόχο να μιλάς προσωπικά με ένα άτομο κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι για να συστηθείς.

Θες να μάθεις όλα τα μυστικά της επικοινωνίας στο γραφείο; Δες εδώ

Τα κοινά ενδιαφέροντα

Αυτό είναι κάτι που σε αφορά αν είσαι καινούριος στη δουλειά, ακόμα κι αν δεν είσαι εσωστρεφής που δυσκολεύεται να ενταχθεί σε παρέες.

Πολλές εταιρίες προσφέρουν ευκαιρίες για δραστηριότητες μετά τη δουλειά. Διάλεξε κάποια δραστηριότητα που σε ενδιαφέρει και εκεί κοινωνικοποιήσου ρωτώντας τους άλλους για τη μέρα τους, τη θέση τους και τα ενδιαφέροντά τους.

Για παράδειγμα, μου έλεγε ένας πελάτης, ότι στην εταιρία του είχαν δημιουργήσει μια ομάδα για τρέξιμο στην οποία μεν ήταν το τρέξιμο ατομικό, αλλά μέσω του γκρουπ μοιράζονταν συμβουλές, ιδέες για διαδρομές και πρότειναν προϊόντα. Αυτό το γκρουπ του έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα κάποιους από τους συναδέλφους αλλά και ένα θέμα συζήτησης μαζί τους.

Να είσαι εσωστρεφής αλλά και ο πραγματικός σου εαυτός

Να θυμάσαι ότι είσαι ένας ευγενικός, καλός και ωραίος άνθρωπος που οι άλλοι άνθρωποι θα συμπαθήσουν, πολύ απλά επειδή δεν έχουν λόγο να μην το κάνουν.

Να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να υπεραπολογείσαι. Διατύπωσε τις προτιμήσεις σου και τι πράγματα σου αρέσουν. Θα διαπιστώσεις ότι και αυτά δημιουργούν θέματα προς συζήτηση, καθώς αρκετοί θα ενδιαφερθούν να μάθουν περισσότερα, ενώ άλλοι θα έχουν και αυτοί παρόμοια ενδιαφέροντα.

Άσε που κι αυτοί θέλουν να γνωρίσουν κάποιον που είναι cool και φιλικός. Φρόντισε να χαμογελάς και να είσαι θερμός όταν μιλάς με τους άλλους. Δεν υπάρχει κάποια κλίμακα αξιολόγησης με την οποία σε βαθμολογούν οι άλλοι. Απλά θέλουν να διαπιστώσουν ότι είσαι οκ τύπος.

Λάβε υπόψη όλα τα παραπάνω και θα δεις ότι η κοινωνικοποίηση θα είναι πολύ ομαλή . Ωστόσο να θυμάσαι ότι το να κάνεις φίλους στη νέα δουλειά είναι δύσκολο. Για όλους. Οπότε μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου και εκτίμησε κάθε βήμα που κάνεις.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!