Εσύ ποιο από τα έξι είδη Hγέτη είσαι; - Purpose Συμβουλευτική

Εσύ ποιο από τα έξι είδη Hγέτη είσαι;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Επαγγελματική Εξέλιξη

Δεν υπάρχει μονάχα ένα είδος ηγέτη.

Ανά τα χρόνια και τους αιώνες έχουν περάσει από την ιστορία των λαών αμέτρητοι ηγέτες και ο καθένας, έχοντας διαφορετικό στυλ, έχει επηρεάσει διαφορετικά τους λαούς υπό την ηγεσία του.

Από τον Τζένκις Χαν, τον Ιούλιο Καίσαρα, μέχρι τον Μαχάτμα Γκάντι και τους τωρινούς ηγέτες κρατών και λαών, ο καθένας έχει κάτι ιδιαίτερο, καλό ή κακό ανάλογα με την οπτική που το βλέπει κανείς, και ο τρόπος λειτουργίας τους διαφέρει αρκετά.

Τι τους κάνει αποτελεσματικούς όμως και γιατί ο καθένας από αυτούς, παρόλο που είναι τόσο διαφορετικός από τους άλλους, φέρνει αποτελέσματα; Ακόμα και ο Μαζεστίξ, ο γνωστός Γαλάτης αρχηγός, έχει πετύχει ανά διαστήματα, παρ’ όλο το ιδιαίτερο στυλ του.

Ένας καλός ηγέτης μπορεί να διαχειριστεί κάθε κατάσταση, θα οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον και θα βρει νέες στρατηγικές για να το υλοποιήσει.

Οι περισσότεροι ηγέτες υπάγονται σε μία από τις έξι κατηγορίες με εξαίρεση κάποιους εξαιρετικούς ηγέτες που έχουν την ικανότητα να μεταπηδούν από κατηγορία σε κατηγορία και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες τις κάθε περίπτωσης.Εσύ ποιο από τα έξι είδη ηγέτη είσαι;

Οι έξι αυτές κατηγορίες είναι:

Ο επιβλητικός

Είναι χαρακτηριστικό πολλών αξιωματικών του στρατού καθώς αυτό το στυλ εκπέμπει αυστηρότητα. Στα θετικά του, είναι ιδιαίτερα καλό στυλ όταν θέλεις να υλοποιήσεις κάτι άμεσα. Αρκετά αποτελεσματικό στυλ όταν υπάρχει κρίση και χρειάζεται κάποιος να πάρει άμεσα αποφάσεις ή όταν υπάρχει κάποιο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα (project) με μεγάλο περιορισμό χρόνου.

Από την άλλη, η παρατεταμένη χρήση αυτού του είδους ηγεσίας μπορεί να μειώσει αισθητά το ηθικό και την απόδοση των εργαζομένων. Οι περισσότεροι θα αισθάνονται ότι δεν μπορούν να πουν ή να προσφέρουν τίποτα.

Το διοικείν δια του παραδείγματος

Αυτό το είδος ηγέτη διοικεί δια του παραδείγματος. Θέτει τα πρότυπα και φροντίζει να είναι ο πρώτος που θα τα τηρήσει ελπίζοντας ότι θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Αυτό είναι ένα πολύ καλό στυλ για ομάδες που αποτελούνται από ανεξάρτητους ανθρώπους με υψηλό προσωπικό κίνητρο και πολύ καλή απόδοση. Γι’ αυτό είναι καλό για ομάδες πωλητών.

Από την άλλη, δεν αποδίδει καλά σε ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται λεπτομερή ανάλυση και συστηματική επιτήρηση καθώς είναι αναμενόμενο ότι θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όπως ο ηγέτης τους. Επίσης, θα δημιουργήσει αρκετή πίεση σε αυτά τα άτομα και μπορεί να αισθανθούν ότι δεν μπορούν να φτάσουν τα πρότυπα του.

Ο ηγέτης-συνεργάτης

Αυτός είναι ο άνθρωπος που θα εστιάσει στην ομάδα. Θα εστιάσει στο να χτίσει εμπιστοσύνη και το αίσθημα του ανήκειν σε έναν οργανισμό (ιδιαίτερα σε κάποιον μεγάλο). Είναι ιδιαίτερα καλός σε περιόδους μεγάλης έντασης και μπορεί πολύ εύκολα να βελτιώσει την επικοινωνία και να δημιουργήσει μία αίσθηση εργασιακής αρμονίας.

Από την άλλη, όντας ιδιαίτερα συγχωρητικός, μπορεί να αφήσει συστηματικά αδιόρθωτες καταστάσεις και συμπεριφορές, για να μην στεναχωρήσει κανέναν. Έτσι μπορεί να ρισκάρει την επιτυχία της ομάδας.

Θες να αποκτήσεις θέση ηγέτη στην εργασία σου; Δες εδώ

Ο ηγέτης προπονητής

Αυτός είναι ο άνθρωπος που θα αφιερώσει χρόνο και ενέργεια σε κάθε άτομο της ομάδας ξεχωριστά. Θα δουλέψει για να καλλιεργήσει μία βαθύτερη σύνδεση και ένα θετικότερο κλίμα βάσει των προσωπικών αναγκών και επιθυμιών του καθενός.

Από την άλλη, αν το κάνει συστηματικά, τα άτομα της ομάδας μπορεί να αισθανθούν ότι τους γίνεται μικροδιαχείριση (micromanagement) και αυτό μπορεί να τα κουράσει. Αν αισθάνεσαι ότι αυτό το στυλ σου κάνει, να θυμάσαι ότι που και που είναι καλό να κάνεις πίσω και να αφήνεις την ομάδα να ανασάνει και να κάνει πράγματα μόνη της.

Ο οραματιστής

Πρόκειται για τον ηγέτη που βλέπει «την μεγάλη εικόνα». Είναι άριστος στο να βρίσκει πρωτοποριακές λύσεις και να βλέπει τα προβλήματα από νέες οπτικές γωνίες, να σκέφτεται έξω από το κουτί. Είναι παθιασμένος, δημιουργικός και μπορεί να παρασύρει την ομάδα του και να την εμπνεύσει.

Από την άλλη, συνήθως δεν του αρέσει να ασχολείται με λεπτομέρειες, οπότε κάποιος άλλος θα πρέπει να το κάνει αυτό.

Ο δημοκράτης

Αυτός είναι ο ηγέτης που πιστεύει στην αξία της ποικιλίας μέσα στην ομάδα, είτε έχει να κάνει με ικανότητες, είτε με αξίες ή γνώση. Θα δουλέψει συστηματικά για να έχει ομοφωνία μέσα στην ομάδα και θα ρωτάει συστηματικά την γνώμη των άλλων. Έτσι θα ενισχύσει την πρωτοβουλία και την ιδιαίτερη σκέψη του καθενός.

Από την άλλη, αυτό το στυλ δεν είναι καθόλου παραγωγικό σε καταστάσεις κρίσης, κυρίως γιατί είναι αρκετά χρονοβόρο και σε αυτές τις καταστάσεις χρειάζεται κάποιος που να μπορεί να πάρει αποφάσεις άμεσα.

Άσχετα με το στυλ που σου αρέσει, να θυμάσαι ότι όλα είναι αποδοτικά ανάλογα την περίσταση. Καταφέρνοντας να μεταπηδάς και να προσαρμόζεσαι, θα δεις ότι θα πετύχεις πολύ περισσότερα.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!