Χαρισματική ηγεσία: Ο απόλυτος οδηγός για να ασκείς επιρροή στους άλλους - Purpose Συμβουλευτική

Χαρισματική ηγεσία: Ο απόλυτος οδηγός για να ασκείς επιρροή στους άλλους

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Η χαρισματική ηγεσία ως εργαλείο επιρροής.

Γιατί άραγε κάποιοι άνθρωποι δείχνουν να είναι φυσικοί ηγέτες ενώ άλλοι δυσκολεύονται να ηγηθούν;

Είμαι σίγουρος πως το βλέπεις όλη την ώρα. Κάποιοι προϊστάμενοι φαίνεται να έχουν μια ομάδα ετοιμοπόλεμη και η οποία μοιάζει να είναι πάντα μπροστά από τις υπόλοιπες. Τα μέλη της είναι περισσότερο αφοσιωμένα, παραγωγικά και δείχνουν να έχουν πάντα κέφι και όρεξη.

Σίγουρα τα ίδια τα μέλη της συνεισφέρουν στο αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πίσω από την επιτυχία κάθε ομάδας κρύβεται η χαρισματική ηγεσία του αρχηγού της.

Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα αναλύσουμε τι σημαίνει χαρισματική ηγεσία. Γιατί είναι σημαντική και τι μπορείς να κάνεις για να αναπτύξεις τις ηγετικές ικανότητες σου.

Τι σημαίνει χαρισματική ηγεσία;

Χαρισματικό ηγέτη, λέμε εκείνον τον ηγέτη που ελκύει γύρω του τους άλλους σαν ένας μαγνήτης. Και αυτό πολλές φορές γίνεται χωρίς εκείνοι να το καταλάβουν. Οι λόγοι είναι πολλοί και σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους χαρισματικούς ηγέτες ξεχωριστούς.

Χαρακτηριστικά όπως είναι η αισιοδοξία, η αυτοπεποίθηση, οι επιδέξιοι χειρισμοί του λόγου και ένα ισχυρό όραμα το οποίο μοιράζονται με την ομάδα τους.

Και ξέρω πως μέσα σου αναρωτιέσαι αν το χάρισμα αυτό, είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι.

Η απάντηση είναι «όχι».

Αν έχεις δει οποιοδήποτε ηθοποιό να υποδύεται αποτελεσματικά ένα χαρισματικό χαρακτήρα σε κάποια ταινία, τότε γνωρίζεις πως το χάρισμα είναι κάτι που μαθαίνεται. Δε χρειάζεσαι κάτι ιδιαίτερο, απλά την θέληση και τη διάθεση να μάθεις.

Ναι, σε κάποιους ανθρώπους βγαίνει πιο άμεσα και φυσικά σε σύγκριση με άλλους. Όμως όλοι μα όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα την ομάδα σου στη δουλειά. Θα σε βοηθήσει να είσαι περισσότερο παραγωγικός. Θα σε βοηθήσει να διοικείς με μεγαλύτερη ευκολία.Χαρισματική ηγεσία: Ο απόλυτος οδηγός να ασκείς επιρροή στους άλλους

Τα δομικά υλικά της χαρισματικής ηγεσίας

Γιατί άραγε η επιρροή και η γοητεία ενός χαρισματικού ανθρώπου είναι τόσο δυνατή;

Ο βασικός λόγος είναι πως οι χαρισματικοί ηγέτες αξιοποιούν συνεχώς δύο πολύ δυνατούς τρόπους επιρροής. Την εξουσία και τη συμπάθεια.

Ηγέτες υπάρχουν παντού, πολλοί διοικούν ομάδες σε εταιρίες. Ηγούνται δηλαδή συγκεκριμένων ομάδων στον χώρο εργασίας τους. Και αν εσύ έχεις δική σου επιχείρηση, τότε είσαι ο ηγέτης των υπαλλήλων σου.

Ως ηγέτης πρέπει να έχεις εξουσία. Είναι κάτι που πάει χέρι χέρι με τη θέση και βοηθάει στη διαχείρισή της ομάδας. Αλλά η εξουσία δεν είναι αρκετή και όση και αν έχει ένας ηγέτης μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει εμπόδια στη διαχείριση της ομάδας του.

Η χαρισματική ηγεσία δεν έχει ως βασικό και απαραίτητο συστατικό μόνο την εξουσία αλλά και τη συμπάθεια. Οι άνθρωποι λένε συχνότερα «ναι» και ακολουθούν ευκολότερα εκείνους τους οποίους συμπαθούν. Γιατί; Γιατί πολύ απλά είναι ευκολότερο να τους εμπιστευτούν.

Ωστόσο υπάρχει μια πολύ απλή και λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είσαι συμπαθής και στο να δείχνεις πως είσαι φίλος. Πολλοί μπερδεύουν τη συμπάθεια με τη φιλία όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ένας πολιτικός για παράδειγμα μπορεί να είναι αρκετά δημοφιλής και συμπαθής, αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι και φίλος με όλους όσους τον συμπαθούν. Απλά οι άνθρωποι τον βρίσκουν χαρισματικό.

Και ως ηγέτης χρειάζεται να διατηρείς τη δύναμη και την εξουσία σου μαζί με τη χαρισματική σου προσωπικότητα. Αλλιώς θα είσαι απλά ένας καλός φίλος και ένας βολικός συνάδελφος. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αυτό που θες να πετύχεις.

Το κλειδί στη χαρισματική ηγεσία, είναι να διατηρήσεις την δύναμη σου κρατώντας μια διαρκή ισορροπία ανάμεσα στη συμπάθεια και την εξουσία.

Μπορείς να έχεις φίλους στη δουλειά με άλλους συναδέλφους που έχουν ίδιο βαθμό με εσένα, όχι όμως με άτομα από την ομάδα σου. Κάτι τέτοιο αλλάζει τις δυναμικές στην ομάδα σου και βάζει εμπόδια στο έργο σου.

«Ωραία όλα αυτά» θα μου πεις, «αλλά πως γίνεσαι χαρισματικός ηγέτης;»

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το πως και το από που θα ξεκινήσεις. Ωστόσο ακολουθούν 3 απλές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις σταδιακά τις ηγετικές δεξιότητες σου.

Θες να μάθεις πως να κρατάς τις ισορροπίες στην εργασία σου και να ηγείσαι αποτελεσματικά; Δες εδώ

#1 Μίλα όταν έχεις κάτι να πείς

Ένα ρητό λέει το εξής: «Ο σοφός άνθρωπος μιλάει γιατί έχει κάτι να πει. Ο ανόητος μιλάει απλά για να μιλάει»

Με λίγα λόγια, το ζουμί του παραπάνω αποφθέγματος είναι το εξής: Μην είσαι αόριστος και ασαφής. Η επικοινωνία σου με τους άλλους πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να έχει ένα σκοπό.

Έστω για παράδειγμα πως βρίσκεσαι σε μια συνάντηση με την ομάδα σου. Μην πεις «Πως πάει παιδιά; Πως σας φάνηκε η νέα ιστοσελίδα μας; Είδατε τα χρώματα;»

Χρειάζεται να ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός σου, να έχεις οργανώσει σωστά τη συνάντηση και να κάνεις μια ερώτηση που στρέφει την ομάδα σου στη κατεύθυνση που θες.

Στο δικό μας παράδειγμα θα μπορούσες να πεις: «Ποιος είδε τη νέα ιστοσελίδα μας; Βρήκες το κόκκινο χρώμα υπερβολικό; Σου αποσπούσε τη προσοχή; Τι άλλα χρώματα θα πρότεινες;»

Ως ηγέτης, οτιδήποτε λες είτε βοηθάει είτε υπονομεύει αυτά που θες να πετύχεις. Δεν υπάρχει ουδέτερο έδαφος. Γι αυτό κάνε συνήθεια το να σκέφτεσαι πρώτα και έπειτα να μιλάς με σαφήνεια και να είσαι συγκεκριμένος.

#2 Εκτίμησε σωστά την κατάσταση

Το πρώτο πράγμα που απαιτείται να κάνεις, είναι να είσαι συγκεντρωμένος και να εστιάζεις σωστά τη προσοχή σου. Δείχνει ενδιαφέρον η ομάδα σου; Υπάρχει κάποιο ευρύτερο γεγονός που κάνει τα μέλη της ομάδας σου ανήσυχα;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ηγετών που απέτυχαν να ηγηθούν αποτελεσματικά γιατί πολύ απλά δεν είχαν το νου τους και δεν είχαν εστιάσει σωστά τη προσοχή τους.

Εκτίμησε λοιπόν σωστά το κοινό σου. Είτε μιλάμε για μια συζήτηση ένας με έναν, είτε μιλάμε για μια συνάντηση με πολλά μελή της ομάδας να συμμετέχουν. Διάβασε τη γλώσσα του σώματος των άλλων και παρατήρησε τις εκφράσεις τους.

Αν βαριούνται ή νιώθουν ότι δεν καταλαβαίνουν, τότε χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Βάλε τους να σηκωθούν, ζήτα τους να πουν τη γνώμη τους, πες τους να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα. Κάνε γενικά μια αλλαγή όταν χάνεις τη προσοχή τους.

Επίσης, κάποιες φορές υπάρχει κάποιο γεγονός που ενώ μπορεί να μην έχει σχέση με το θέμα της συνάντησης σας, διεκδικεί τα φώτα της δημοσιότητας. Κάτι ευρύτερο που μπορεί να επηρεάζει ολόκληρη την εταιρία ή κάτι πιο απλό που όμως είναι στο μυαλό όλων των μελών της ομάδας. Αυτό το θέμα θα πρέπει να δείξει πως το αναγνωρίζεις και να κάνεις κάποια αναφορά.

Γιατί ακόμα και αν έχεις μια έξυπνη και τρομερή ιδέα η οποία σε ενθουσιάζει, αν οι ακροατές σου δεν είναι πνευματικά παρόντες, τότε απλά χάνεις το χρόνο σου.

Ξέρω πως μπορεί να σε απογοητεύει κάτι τέτοιο, ωστόσο ως ηγέτης θα πρέπει να υπολογίσεις και τις ανάγκες της ομάδας σου. Θα πρέπει να ξέρεις λοιπόν αν υπάρχουν άλλες ανάγκες που θα πρέπει να διευθετήσεις γιατί η ομάδα σου θα πρέπει να είναι στη κατάλληλη πνευματική κατάσταση να δεχθεί το μήνυμα σου.

Γνώριζε λοιπόν πότε πρέπει να σταματήσεις ότι κάνεις και να συζητήσεις το ευρύτερο θέμα που μπορεί να επισκιάζει την επαφή με την ομάδα σου. Κάνε το συνήθεια γιατί θα σε βοηθήσει να τραβήξεις το ενδιαφέρον των άλλων.Χαρισματική ηγεσία: Ο απόλυτος οδηγός να ασκείς επιρροή στους άλλους

#3 Βρες χρόνο για τους άλλους

Ως χαρισματικός ηγέτης, είσαι εκεί για τους ανθρώπους της ομάδας σου, όχι για τον εαυτό σου. Κάνε τους άλλους να αισθάνονται πως μπορούν να σου μιλήσουν για ένα λεπτό, χωρίς να νιώσουν άβολα ή ενοχικά. Ποτέ μη συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι κάποιος πολύ σημαντικός και μεγάλος που δεν έχει χρόνο για τους μικρούς και ασήμαντους.

Τα μέλη της ομάδας σου δε θα πρέπει να φοβούνται να σε διακόψουν. Χαρισματική ηγεσία σημαίνει να εκπέμπεις μια θετική, ζεστή και ευχάριστη αύρα. Να κάνεις τους άλλους να νιώθουν άνετα να σε προσεγγίσουν με ερωτήσεις και απορίες.

Πως θα το πετύχεις αυτό;

Για αρχή, κράτα την πόρτα του γραφείου σου ανοιχτή. Ξέρω πως χρειάζεται να την κλείνεις που και που αλλά προσπάθησε να την έχεις ανοιχτή τον περισσότερο καιρό.

Δεύτερον δώσε προσοχή στο πως αντιδράς καθώς δέχεσαι κάποια απρόσμενη επίσκεψη. Απόφυγε τη κλειστή γλώσσα σώματος. Μην σταυρώνεις τα χέρια σου και μην κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου.

Αντίθετα κοιτά τον άνθρωπο που μπαίνει, γύρε προς το μέρος του και καλωσόρισε τον. Και το πιο σημαντικό, χαμογέλα και κοίτα τον στα μάτια.

Με λίγα λόγια χτίσε τη συνήθεια να κάνεις τους άλλους να νιώθουν καλοδεχούμενοι.

Γίνε ο χαρισματικός ηγέτης που οι άλλοι θαυμάζουν

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η χαρισματική ηγεσία είναι ένας πολύ δυνατός τρόπος να ηγηθείς μιας ομάδας. Όταν πετυχαίνεις την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην εξουσία και τη συμπάθεια θα δεις πως οι άλλοι σε προσέχουν περισσότερο, σε σέβονται περισσότερο και η ομάδα σου είναι περισσότερο παραγωγική.

Πρόκειται για ένα στυλ ηγεσίας οπού και ο ηγέτης αλλά και οι ακόλουθοι του κερδίζουν και εμπιστεύονται πιο πολύ ο ένας τον άλλο.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!