Γιατί δεν μπορείς να αποφασίσεις; 3 Συμβουλές για περισσότερη αποφασιστικότητα - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί δεν μπορείς να αποφασίσεις; 3 Συμβουλές για περισσότερη αποφασιστικότητα

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Για ορισμένους, το να πάρουν μια απλή απόφαση είναι πολύ δύσκολο. Μιλάω για εκείνους που κοιτάνε με τις ώρες τον κατάλογο με το φαγητό, μη μπορώντας να κάνουν μια επιλογή και εκείνους που, αν τους ρωτήσεις τί θέλουν να κάνετε ως έξοδο, η απάντηση είναι πάντα κάτι αόριστο, όπως «δε ξέρω» ή «ό,τι να ‘ναι».

Και ενώ οκ, το να δυσκολεύεσαι να επιλέξεις και να αποφασίσεις στα μικρά πράγματα όπως το τί θα φας το απόγευμα, δεν ακούγεται τόσο τρομερό. Η αναποφασιστικότητα όμως, αποδεικνύεται τεράστιο πρόβλημα όταν μιλάμε για τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις της ζωής.

Η ρίζα του κακού. Αυτό που δυσκολεύει τους ανθρώπους να πάρουν αποφάσεις, είναι συχνά η αμφιβολία, η τελειομανία και κυρίως η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Το γεγονός πως δεν πιστεύουν πως έχουν τις γνώσεις ή την ικανότητα να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Οπότε τί κάνουν;

Αμφιταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στις επιλογές που έχουν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και συνήθως αφήνουν κάποιον άλλον να πάρει την απόφαση για αυτούς.

Έτσι αποφεύγουν να χρεωθούν μια αποτυχία και να έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για το πώς είναι η ζωή τους. Άλλωστε είναι ο γονέας, ο φίλος, ο σύντροφος που έκανε την επιλογή άρα και αποκλειστικά δικό τους το φταίξιμο, έτσι δεν είναι;

Όχι!

Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στην ενήλικη ζωή ακόμα και αν αφήνεις κάποιον να παίρνει αποφάσεις για σένα και στο τέλος ρίχνεις το φταίξιμο πάνω του, παραμένεις κι εσύ υπεύθυνος για τις δικές σου πράξεις. Για το γεγονός πως επέλεξες να τον ακολουθήσεις ή το γεγονός πως επέλεξες να μην κάνεις τίποτα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλαδή και πάλι εσύ είσαι που πρέπει να αποφασίσεις.

Η λήψη αποφάσεων είναι ο μοναδικός τρόπος να ασκήσεις έλεγχο στη ζωή σου. Είναι σημαντικό να μην αφήνεις τον εαυτό σου φυλακισμένο από την αμφιβολία και την αναποφασιστικότητα.Τι είναι η αναποφασιστικότητα και γιατί μας επηρεάζει κατά αυτόν τον τρόπο; αποφασίσεις

#1 Απόφυγε την υπερβολική σκέψη

Όπως είπαμε, η αναποφασιστικότητα πηγάζει συχνά από την τελειομανία. Από το γεγονός ότι θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα φαινόμενο, γνωστό και ως paralysis by analysis. Η υπερβολική σκέψη δηλαδή και η υπερβολική ανάλυση της κατάστασης, ουσιαστικά σε παραλύει και σε καθυστερεί συνεχώς από το να αναλάβεις δράση.

Σαφώς και δεν πρέπει να προβαίνουμε σε βιαστικές και παρορμητικές αποφάσεις και σίγουρα χρειάζεται σκέψη πριν κάνεις το πρώτο βήμα. Ωστόσο ο χρόνος είναι πολύτιμος και συνήθως είναι αδύνατο να προβλέψεις εξ αρχής όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πριν αποφασίσεις για κάτι.

Γι’ αυτό μη χάνεις χρόνο. Αποδέξου πως υπάρχουν κάποια όρια και πως η υπερβολική σκέψη δε σε βοηθάει. Ανάλαβε δράση, εξέτασε τα προβλήματα που θα προκύψουν, μάθε από τα λάθη και προχώρα.

#2 Δώσε βάση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Η επιστήμη της ψυχολογίας μάς λέει πως και μόνο η ιδέα πως μπορεί να έχουμε ζημιά, είναι αρκετή για να μας αποτρέψει να πάρουμε ένα, κατά τα άλλα, μικρό ρίσκο. Έτσι, πολύ συχνά χάνουμε ευκαιρίες και πολλές φορές αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στο αν θα κάνουμε κάτι ή όχι.

Όμως η ζωή είναι ριψοκίνδυνη και η λήψη αποφάσεων μοιάζει κάπως σα να στέκεσαι σε ένα σταυροδρόμι. Κάθε απόφαση που παίρνεις περιέχει πάντα ένα ποσοστό κινδύνου.

Αντί λοιπόν να το αφήνεις να σε επηρεάσει, άσε στην άκρη το αποτέλεσμα και εστίασε στη διαδικασία. Κοινώς, δώσε μεγαλύτερη βάση στο πώς θα ζυγίσεις τα πράγματα και στο πώς θα υπολογίσεις αν αξίζει να κάνεις το ένα ή το άλλο.

Το να μάθεις πώς να παίρνεις σωστές αποφάσεις είναι σημαντικότερο από το αποτέλεσμα μιας απόφασης, καθώς το δεύτερο επηρεάζεται από παράγοντες που δεν μπορείς να προβλέψεις και το πρώτο είναι συχνά και το μόνο σημείο που έχεις αποκλειστικά εσύ τον έλεγχο.

Θες να καταλάβεις καλύτερα γιατί πάντα δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις; Δες εδώ

#3 Αναρωτήσου αν προσπαθείς να αποφύγεις κάτι

Η αναποφασιστικότητα πολλές φορές πάει πακέτο με το έντονο άγχος και αποτελεί έναν έξοχο τρόπο να αναβάλλουμε και να αποφύγουμε να κάνουμε κάτι το οποίο ξέρουμε εξαρχής πως πρέπει να γίνει.

Το πρόβλημα είναι πως η ίδια η διαδικασία της λήψης αποφάσεων και η αμφιταλάντευση ανάμεσα στις διάφορες επιλογές που έχουμε, είναι ένα τρικ του μυαλού. Μια ασυνείδητη προσπάθεια να φύγει η προσοχή από αυτό το οποίο φοβόμαστε να κάνουμε και ένα τέχνασμα να καθυστερήσουμε να αναλάβουμε δράση.

Έτσι όμως όχι μόνο χάνεις χρόνο και ευκαιρίες, αλλά και όσο καθυστερείς την απόφαση, τόσο περισσότερο ενισχύεται το άγχος που έχεις. Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι πάντα να το συνειδητοποιήσεις.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που η αναποφασιστικότητά θα συνδυαστεί με έντονο άγχος, αναρωτήσου: Μήπως προσπαθείς να αποφύγεις κάτι;

Είμαι στη διάθεσή σου για να το συζητήσουμε.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!