Πάρε ρίσκο επιτέλους και ξεκίνα τώρα! - Purpose Συμβουλευτική

Πάρε ρίσκο επιτέλους και ξεκίνα τώρα!

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Το σημερινό άρθρο έχει να κάνει με την αλλαγή της οπτική μας απέναντι στο ρίσκο. Μια αλλαγή στην οπτική που, προσωπικά, άλλαξε εντελώς τη ζωή μου.

Όλοι ξέρουμε κάποια δημοφιλή ρητά που ακούμε σε ταινίες, όπως «χωρίς ρίσκο, δεν υπάρχει ανταμοιβή». Και όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να δρούμε παρά τον φόβο μας, παίρνοντας ρίσκο και την συνακόλουθη δόξα. Αλλά αυτά τα ξέρουμε ήδη, δεν είναι κάτι καινούριο αυτό.

Αυτό που θέλω να κάνω σήμερα είναι να σε ενθαρρύνω σε πιο επιθετικές κινήσεις προς την καλύτερη έκδοση του εαυτού σου και την ηρεμία του να ξέρεις ότι το έφτασες στο όριο.

Σήμερα. Τώρα. Αυτή τη στιγμή.

Όχι αργότερα, όχι αύριο και σίγουρα όχι όταν θα είναι η στιγμή «σωστή». Άλλωστε τις περισσότερες φορές γνωρίζεις ήδη ποιο είναι το πράγμα που πρέπει να κάνεις. Γνωρίζεις τι είναι αυτό που αναβάλλεις εδώ και καιρό, και λες ότι θα το κάνεις «κάποια μέρα».

Συνήθως, όταν αποφεύγουμε πράγματα που γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε, αυτά μας βαραίνουν μέσα μας και μας δημιουργούν μεγαλύτερη δυσφορία από ότι αν τα κάναμε εξαρχής.

Η αλήθεια είναι πως το πιο δύσκολο βήμα είναι πάντα το πρώτο.

Είναι κάπως σαν να πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Το πιο δύσκολο είναι να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου να σηκωθεί από τον καναπέ και να κατευθυνθεί προς το γυμναστήριο. Όμως μόλις αρχίσεις να κινείσαι, συνειδητοποιείς ότι «δεν είναι τόσο άσχημο τελικά» και μόλις φύγεις από το γυμναστήριο είσαι πάντα σε καλύτερη διάθεση απ’ ότι όταν πήγες και χαίρεσαι που ξεπέρασες αυτό το δύσκολο πρώτο βήμα.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι ένας καλό τρόπος να καταλάβεις την ιδέα ότι το να ξεκινήσεις κάτι είναι το «δύσκολο» κομμάτι και ότι όταν είσαι σε μια πορεία, το μυαλό σου επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις σου για να σε βοηθήσει.

Πάρε ρίσκο επιτέλους και ξεκίνα τώρα!

 

Οπότε αυτό το πράγμα που αναβάλλεις τόσο καιρό;

Ξεκίνα το τώρα. Με όλες σου τις δυνάμεις. Βρες τι είναι αυτό που σε φοβίζει πραγματικά, αγκάλιασέ το και δράσε ενάντια σε αυτό.

Και τώρα μια άσκηση που με βοήθησε πολύ. Φαντάσου ότι ξεκινάς τώρα αυτό το πράγμα και δίνεις ότι έχεις και δεν έχεις. Φαντάσου το καλύτερο δυνατό σενάριο, όπου όλα πάνε καλά και το όραμα σου γίνεται πραγματικότητα. Απίστευτο, έτσι;

Τώρα φαντάσου ότι όλα πάνε στραβά και φαντάσου το απολύτως δυνατό χειρότερο σενάριο. Συνήθως ακόμα και το χειρότερο σενάριο δεν είναι τόσο άσχημο. Και ακόμα και στο χειρότερο σενάριο έχεις εξελιχθεί. Έχεις νέες ιστορίες να πεις, νέες εμπειρίες που σου έμαθαν πολλά και περιστατικά για να γράψεις.

Και καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία κέρδισες πολύτιμη εμπειρία ζωής. Πιθανότατα απέκτησες και κάποιες καινούριες δεξιότητες και γνώσεις, ατσάλωσες τον χαρακτήρα σου, αύξησες την αξία σου σαν παραγωγικός άνθρωπος και κινήθηκες έστω ένα βήμα κοντύτερα στον καλύτερο εαυτό σου.

Τις περισσότερες φορές η επιτυχία δεν είναι γραμμική και τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμέναμε. Αλλά αν δεν αναλάβουμε δράση και αν δεν κινητοποιηθούμε, δεν θα έχουμε κανενός είδους αποτελέσματα.

Κάθε σκέψη που κάνουμε, κάθε δράση που αναλαμβάνουμε στο παρόν, επηρεάζει το μέλλον μας.

Αλλά αν δεν αναλάβεις δράση, τα πράγματα θα μείνουν ίδια και απαράλλακτα και καθώς ο χρόνο θα περνάει, θα αναρωτιέσαι:

«Τι θα γινόταν αν…», απορίες και σενάρια που θα σε βασανίζουν μια ζωή.

Για αυτό θυμήσου:

  • Τα πράγματα που αλλάζουμε, αλλάζουν και εμάς τους ίδιους.
  • Η ζωή σου είναι ότι καλύτερο σου έχει συμβεί.
  • Τίμησέ την και πάλεψε να φτάσεις τον καλύτερο εαυτό σου.

Και κάτι τελευταίο: Σταμάτα να βρίσκεις δικαιολογίες, ξεκίνα τώρα!

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!