Γίνεται να διαχειριστώ μια ταυτόχρονη προσωπική και επαγγελματική αποτυχία; - Purpose Συμβουλευτική

Γίνεται να διαχειριστώ μια ταυτόχρονη προσωπική και επαγγελματική αποτυχία;

 

By Ευγενία Λαζάρου | Επαγγελματική Εξέλιξη

Η αποτυχία δυστυχώς είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της προσωπικής, όσο και της επαγγελματικής μας ζωή. Είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, που άλλοτε μας επηρεάζει ελάχιστα και άλλοτε μας βγάζει εκτός ορίων.

Το κακό της υπόθεσης είναι, ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις πιθανές αποτυχίες. Το ακόμα χειρότερο σενάριο είναι ότι μερικές φορές, πολλά άσχημα πράγματα μας συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, ένα επαγγελματικό πρόβλημα μπορεί να συνδυαστεί με μια κακή περίοδο στην προσωπική μας ζωή. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε μια περίοδο με μεγάλο φόρτο εργασίας, υπάρχουν διαταραχές στις σχέσεις μας με τους γύρω μας.

Είτε γιατί περνάμε αρκετό χρόνο στην δουλειά μας και παραμελούμε τους γύρω μας, είτε γιατί έχουμε αρκετό εκνευρισμό και ρίχνουμε στους υπόλοιπους τα νεύρα μας.

Όπως και να έχει είναι σχεδόν βέβαιο, ότι κάποια στιγμή στην επαγγελματική μας πορεία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα προβλήματα και αποτυχία από διάφορες κατευθύνσεις.

Τι γίνεται όμως σε αυτή την περίπτωση;

Σε μια τόσο αγχώδη περίοδο, θα πρέπει να είμαστε, όσο τον δυνατό πιο οργανωτικοί και μεθοδικοί. Για λίγα λεπτά μέσα στην μέρα θα πρέπει να καθαρίζουμε το μυαλό μας και να οργανώνουμε τη σκέψη μας όσο το δυνατόν καλύτερα, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Θα πρέπει να αποβάλλουμε σε κάθε περίπτωση εργασίες που μας φορτίζουν και μας κουράζουν περισσότερο. Εξάλλου, ένα task το οποίο δεν είναι τόσο σημαντικό μπορεί να αναβληθεί για μερικές μέρες.

Σε μερικές περιπτώσεις, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, ο υφιστάμενος μας μπορεί να δείξει την κατάλληλη κατανόηση και να μας δώσει επιλεκτικά εργασίες ώστε να αποφύγουμε το συναισθηματικό βραχυκύκλωμα. Έτσι και αλλιώς, ποιος θέλει να επιλέξει έναν αντιπαραγωγικό εργαζόμενο, από την στιγμή που μπορεί να τον βοηθήσει να επανέλθει πιο γρήγορα στους κανονικούς του ρυθμούς;

Βέβαια, δεν είναι εντελώς απίθανο, το να μπορείς να διαχειριστείς μια κατάσταση με την ανάλογη ψυχραιμία.

Μια σύγκριση που κάνω συχνά στο μυαλό μου, είναι αυτή με τους παρουσιαστές τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ότι δηλαδή, έχοντας την χειρότερη δυνατή ψυχολογία θα πρέπει να κάνεις κανονικά την εκπομπή σου, να δώσεις το 100% και θα πρέπει να διαχειριστείς και πιθανά προβλήματα που θα εμφανιστούν στον αέρα.

Γίνεται να διαχειριστώ μια ταυτόχρονη προσωπική και επαγγελματική αποτυχία;

Τι θα γίνει όμως όταν τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να συμβεί;

Τότε θα πρέπει να βρεις με τον εαυτό σου τι πήγε στραβά και τι λάθος. Να αναλύσεις τα δεδομένα και να δεις τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα. Ενδεχομένως να σου πάρει ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να καταφέρεις να είσαι ξανά ο εαυτός σου σε όλα τα επίπεδα.

Όμως ίσως είναι η μεγάλη σου ευκαιρία να είσαι προετοιμασμένος την επόμενη φορά.

Η αποτυχία λοιπόν, είναι ένα καθημερινό και συχνό φαινόμενο. Δεν είναι απαραίτητο να χρεοκοπήσεις ή να χάσεις το σπίτι σου για να πεις ότι απέτυχα. Μπορείς να πεις ότι απέτυχες, γιατί έστειλες λάθος email στην προγραμματισμένη καμπάνια και πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη από ίσως και 20.000 χρήστες που έλαβαν το λάθος email.

Σημασία έχει να καταφέρεις να δεις τους λόγους της αποτυχίας σου και να προσπαθείς συνεχώς να βελτιωθείς. Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και σε προσωπικό επίπεδο. Εξάλλου, το καλό συναισθηματικά προσωπικό επίπεδο, περνά και στο εργασιακό μας περιβάλλον και το διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!