5 Λόγοι που πρέπει να Ζεις τη Στιγμή και να μην Προγραμματίζεις τα Πάντα - Purpose Συμβουλευτική

5 Λόγοι που πρέπει να Ζεις τη Στιγμή και να μην Προγραμματίζεις τα Πάντα

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αναπαράγουν και να σκέφτονται στιγμές από το παρελθόν ή να προγραμματίζουν τι θα κάνουν στο μέλλον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην απολαμβάνεις και να μην ζεις τη στιγμή.

Δεν αφιερώνεις χρόνο για να απολαύσεις την παρούσα στιγμή. Αυτό είναι λυπηρό γιατί δεν έχουμε ιδέα πόσες ακόμη στιγμές θα έχουμε την τύχη να ζήσουμε.

Σίγουρα είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στον προγραμματισμό και να καθορίζουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Ο καθορισμός εφικτών στόχων και η λήψη μέτρων για την επίτευξή τους είναι ένας ισχυρός τρόπος καλλιέργειας της προσωπικής ευθύνης.

Η εφαρμογή αυτού του είδους καθορισμού στόχων δίνει νόημα στη ζωή μας, επειδή αποπνέουμε αφοσίωση, ισχυρή εργασιακή ηθική και συχνά επιμονή στην επίτευξη αυτών των στόχων. Ο προγραμματισμός έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Κάνουμε διαρκώς σχέδια για τον μέλλον και δεν εστιάζουμε στο παρόν. Η υπερβολική εστίαση στο μέλλον οδηγεί συχνά σε άγχος και αρνητική σκέψη. Γιατί πρέπει να επικεντρώνεσαι στο παρόν και να ζεις τη στιγμή, αντί να σχεδιάζεις το μέλλον;

#1 Μόνο το παρόν μπορείς να ελέγξεις και να ζεις τη στιγμή

Όσο και να σχεδιάζεις, ποτέ δεν ξέρεις με σιγουριά πως θα εξελιχθεί η ζωή. Θα μάθεις μόνο όταν θα βρίσκεται σε εκείνη τη στιγμή.

Η στιγμή που βιώνεις αυτή τη στιγμή είναι η μόνη στιγμή που μπορείς να ελέγξεις. Μπορείς να επιλέξεις αν θα απολαύσεις τη στιγμή ή όχι. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις αν θα την αγνοήσεις εντελώς και θα τη χάσεις, όπως να έχει εσύ μόνο έχεις τον έλεγχο της στιγμής που βιώνεις.

Ο προγραμματισμός δεν πρόκειται να σε βγάλει από το παρόν. Μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου, αλλά δεν πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου για την παρούσα στιγμή. Ο προγραμματισμός δεν μπορεί να σου εγγυηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για το μέλλον, όποτε επικεντρώσου στο τώρα που μπορείς να το ελέγξεις.

#2 Κάθε στιγμή είναι ένα δώρο, επομένως να ζεις τη στιγμή

Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανείς πόσο θα ζήσεις και αν η στιγμή που βιώνεις αυτή την στιγμή είναι η τελευταία ή όχι. Επομένως, εκμεταλλεύσου την κάθε στιγμή σαν να ήταν η τελευταία. Μην θεωρείς δεδομένες τις στιγμές.

Προγραμμάτισε μόνο όταν είναι απαραίτητο και όταν αυτό δεν στέκεται εμπόδιο στο να απολαύσεις μια στιγμή. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην την απολαμβάνεις όσο μπορεί.

#3 Η αφοσίωση στο παρόν μειώνει το άγχος

Το να σκέφτεσαι πάρα πολύ το μέλλον και το παρελθόν είναι συχνά αιτία άγχους. Παρόλο που ορισμένες φορές το άγχος μπορεί να είναι ευεργετικό, το άγχος που προκαλείται από το να μην ζεις τη στιγμή μπορεί να είναι επιζήμιο για την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία κάποιου.

Ο υπερβολικός προγραμματισμός μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος, διότι αυτός σε εμποδίζει από το να ζήσεις τη στιγμή. Υιοθέτησε τεχνικές και στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να εστιάζεις στο παρόν.

Πιθανότατα να μην έχεις την πολυτέλεια να κάνεις διαλογισμό πέντε ώρες την ήμερα και να μην κάνεις καθόλου σχέδια για το μέλλον, αλλά μικρές αλλαγές στη ζωή σου θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος.

Παρατήρησε πότε το μυαλό σου αρχίζει να εστιάζει στο μέλλον αντί στην παρούσα στιγμή που βιώνεις. Ρώτησε τον εαυτό σου εάν αυτή η διαδικασία σκέψης είναι απαραίτητη. Η απλή επίγνωση και η αναγνώριση των σκέψεων σου θα σε βοηθήσουν να ζεις το παρόν. 5 Λόγοι που πρέπει να Ζεις τη Στιγμή και να μην Προγραμματίζεις τα Πάντα

#4 Τα σχέδια μας δεν γίνονται όπως θα θέλαμε ή περιμέναμε

Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε θες να το πιστέψεις, είτε όχι. Πόσες φορές προσπάθησες να προγραμματίσεις κάτι άλλα δεν έγινε με τον τρόπο που ήθελες; Πως αντέδρασες; Αναστατώθηκες ή χειρίστηκες την κατάσταση με αποδοχή και κατανόηση;

Τα σχέδια μπορούν να αποτύχουν, είναι μέρος της ζωής και αυτό. Είναι αδύνατο και δεν είναι υγιές για εσένα να προσπαθείς να σχεδιάσεις κάθε βήμα της ζωής σου. Όσο περισσότερο σχεδιάζεις, τόσο πιο πιθανό είναι να εκνευριστείς ή να αναστατωθείς όταν αυτά τα σχέδια δεν πραγματοποιηθούν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που σχεδιάζεις κάτι πρέπει να σκέφτεσαι ότι θα αποτύχει, αλλά θα πρέπει να αφήνεις τη ζωή να κυλήσει όπως αυτή νομίζει.

Κάνε σχέδια αν είναι κάτι που σε βοηθάει, αλλά μη ξεχνάς να ζεις τη στιγμή. Και αν τελικά δεν γίνουν τα πράγματα όπως θα ήθελες, τουλάχιστον προσπάθησε να τα αποδεχτείς.

Θες να αποβάλλεις το άγχος της καθημερινότητας και να ζεις τη στιγμή; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Ζήσε το παρόν και θα είσαι πιο ευτυχισμένος

Τίποτα δεν σε κάνει ευτυχισμένο εκτός από τον εαυτό σου. Το να ζεις το παρόν είναι μια από τις σίγουρες μεθόδους που μπορείς να υιοθετήσεις, προκειμένου να προσελκύσεις την πραγματική ευτυχία στη ζωή σου.

Το να ζεις τη στιγμή είναι το κλειδί για την ευημερία. Μην προγραμματίζεις μακροπρόθεσμα γιατί αυτό θα σε εμποδίσει από το να απολαύσεις την ομορφιά του τώρα.

Βρες μια ισορροπία μεταξύ του να ζεις τη στιγμή και του προγραμματισμού. Έτσι, θα είσαι σε θέση να ελέγξεις μόνο τη στιγμή που ζεις αυτή τη στιγμή.

Η στιγμή που ζεις τώρα είναι ένα δώρο. Απόλαυσε την όσο μπορείς με λιγότερο άγχος. Θα πρέπει να καταλάβεις ότι τα σχέδια που κάνουμε δεν εξελίσσονται πάντα με τον τρόπο που θέλουμε και τα περιμένουμε. Αποδέξου το παρόν για αυτό που είναι και να είσαι ευτυχισμένος.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!