Μήπως ζεις διπλή ζωή και δεν το ξέρεις;
Ίσως έχεις έναν δεύτερο εαυτό που δείχνει να περνάει καλύτερα από εσένα και έχεις φτάσει στο σημείο να τον ζηλεύεις; Υπάρχει περίπτωση να υπηρετείς αυτό το άτομο, αγνοώντας τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες.
Τώρα θα μου πεις, πως μπορείς να δουλεύεις για τον εαυτό σου αγνοώντας τις επιθυμίες σου; Κι όμως είναι πολύ εύκολο και μάλιστα, πολύς κόσμος το κάνει και δεν το καταλαβαίνει καν.
Η τελευταία δεκαετία έχει σημαδευτεί από τη είσοδο των social media στη ζωή μας. Facebook, Instagram, Twitter και πάρα πολλά άλλα, διαμορφώνουν την καθημερινότητα μας και τον τρόπο που ζούμε την ημέρα μας. Ξεκίνησαν σαν απλά εργαλεία. Σαν συμπληρώματα και ευκολίες στην ιντερνετική μας καθημερινότητα και πλέον έχουν καταλήξει τρόπος ζωής για κάποιους και εμμονή για κάποιους άλλους.
Ίσως πρέπει να παραδεχτείς ότι κι εσύ έχεις λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο κάποια στιγμή. Σε ανυποψίαστο χρόνο, ανέβασες φωτογραφία ή βίντεο ή έκανες μία δημοσίευση αναφέροντας που είσαι και πόσο υπέροχα αισθάνεσαι, για να το δει ο κόσμος.
Αλήθεια όμως, σε τι σου χρειάζεται αυτό;
Ας υποθέσουμε ότι είσαι σε ένα πολύ όμορφο μέρος με τους στενούς σου φίλους και περνάς πάρα πολύ όμορφα, σε ποιον θες να το πεις; Αν αυτοί που μετράνε για εσένα είναι δίπλα σου, τότε τι λόγο έχεις να το αναφέρεις σε 700 ή 1000 άτομα που λίγο πολύ δεν τους ξέρεις καν; Αν υποθέσουμε ότι η αναφορά γίνεται για να μαζέψεις likes, τι λόγο έχεις να το κάνεις, αφού αυτοί που θα σου κάνουν like δεν είναι καν κοντινοί σου άνθρωποι.
Πολλοί θα που ότι κάνουν διαφήμιση, γιατί αυτό θα κάνει καλό στη δουλειά τους. Εντάξει, αυτό θα μπορούσα να το καταλάβω αν έκανες δημοσίευση από ένα event στ οποίο παραβρέθηκες ή αν έδειχνες δύο ή τρεις φωτογραφίες από μία δουλειά σου. Δείχνοντας όμως την μακαρονάδα που έφαγες και γράφοντας από κάτω «Τέτοια θεϊκή μακαρονάδα δεν έχει φάει κανείς σας» τότε μάλλον κάτι άλλο αποζητάς.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα και θέματα που έχουν αναδείξει οι ειδικοί και που αφορούν τα social media, είναι το γεγονός ότι ο κόσμος κάνει υπερβολές για να δείξει έναν διαφορετικό εαυτό από αυτόν που πραγματικά είναι και ζει πρακτικά διπλή ζωή.
Οι δημοσιεύσεις που ανεβάζουμε, ξεπερνούν κατά πολύ την πραγματικότητα, απλά και μόνο γιατί χρειαζόμαστε την αποδοχή και την επιβεβαίωση των άλλων. Υπάρχει κόσμος ο οποίος αφιερώνει την ημέρα του στο να ανεβάσει πετυχημένα βίντεο και φωτογραφίες από δραστηριότητες που πολλές φορές δεν κάνει καν, απλά και μόνο για να δείξει πόσο ωραία περνάει. Αυτό δεν είναι ο ορισμός της διπλής ζωής;
Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που βάφονται, στολίζονται και βάζουν καλά ρούχα, μόνο και μόνο για να βγάλουν μία καλή φωτογραφία και να εντυπωσιάσουν. Ρουφάνε κοιλιές, διαλέγουν γωνίες λήξης, περνάνε ώρες μπροστά στον καθρέφτη, βγάζουν 30 ή 40 φωτογραφίες και μετά ξεδιαλέγουν την καλύτερη και αφιερώνουν άλλη μισή ώρα επεξεργάζοντας την για να βγάλουν ένα απίθανο αποτέλεσμα. Αλήθεια, πόσο απαραίτητο είναι όλο αυτό;
Ποια ανάγκη μας οδηγεί σε αυτή την διαδικασία; Πόσο απαραίτητη είναι η αποδοχή κάποιον τρίτων για την συναισθηματική μας κάλυψη και ικανοποίηση και γιατί να πρέπει να φτάσουμε στα άκρα για να την πάρουμε;
Για να μην χρειάζεσαι την αποδοχή των άλλων, δες εδώ
Πλέον ο κόσμος περνάει σε ακρότητες. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι θάνατοι λόγω υπερβολών για μία φωτογραφία ή ένα βίντεο που θα εκτοξεύσει τα likes και θα μας κάνει να φανούμε σούπερσταρς. Άνθρωποι πηδάνε από ταράτσες, κρέμονται από ουρανοξύστες και βγάζουν φωτογραφίες ενόσω οδηγάνε, με ολέθρια αποτελέσματα.
Αναρωτήσου λοιπόν, πόσο ανάγκη το έχεις όλο αυτό; Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι φίλοι είναι λίγοι και καλοί και αυτοί έχουν σημασία. Δεν υπάρχει λόγος και ανάγκη να προσπαθείς να εντυπωσιάσεις ανθρώπους που στην ουσία δεν σε ξέρουν καν. Ούτε χρειάζεται να δημιουργήσεις μια διπλή ζωή, με μία περσόνα που φαίνεται ότι ζει καλύτερη ζωή από εσένα, μόνο και μόνο για να τους κάνεις να ζηλέψουν.
Θα ήταν προτιμότερο να αφιερώσεις όλον αυτόν τον χρόνο στο να περάσεις πραγματικά καλά και να κάνεις αυτό που σου αρέσει, με τους ανθρώπους που θες πραγματικά να έχεις δίπλα σου. Είναι προτιμότερο από το να φωτογραφίζεις το άδειο πιάτο με την μισοφαγωμένη μπριζόλα γράφοντας από κάτω, «Σκάσαμε και σήμερα».
Δώσε χρόνο και αξία σε στις καταστάσεις που πραγματικά το αξίζουν και ασχολήσου με παραγωγικά θέματα.